Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Η αθεΐα, ο φονταμενταλισμός και ο Αμβρόσιος

«Ο άθεος πρωθυπουργός Αλέξιος Τσίπρας επισύρει την κατάρα του Θεού. Η Ελλάδα καταστρέφεται από βροχές και πυρκαγιές». Αυτά και άλλα πολλά, σε άψογο μεσαιωνικό ύφος, έγραψε στο μπλογκ του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων. Ο κατά δήλωσή του θαυμαστής της Χρυσής Αυγής Αμβρόσιος πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, οι άθεοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι αίτιοι της γενικής καταστροφής, καθώς με την αθεΐα τους διεγείρουν την οργή του Θεού». 
Θα μπορούσε όλο αυτό να είναι ένα κακόγουστο ανέκδοτο για προληπτικές γριούλες και καθυστερημένους κατοίκους απομονωμένων χωριών, όμως η πραγματικότητα είναι ότι ο ανορθολογισμός και η μεταφυσική σκέψη έχουν επανακάμψει δυναμικά στις κοινωνίες μας. 
Ο κ. Αμβρόσιος δεν διαφέρει και πολύ από τους φονταμενταλιστές του Ισλαμικού Κράτους και τους φανατικούς κάθε είδους, απλώς στη θέση των «απίστων» επαναφέρει τους «άθεους» με όχημα έναν πρωτόγονο αντικομμουνισμό, κατάλοιπο της ψυχροπολεμικής περιόδου και στα καθ' ημάς του εμφυλιοπολεμικού κλίματος. Αντηχεί όχι «τη φωνή του Κυρίου», αλλά τις κραυγές του φανατισμού.
Είναι βέβαιο πως, εάν περνούσε από το χέρι του, θα πέρναγε από τα λόγια στην πράξη, τιμωρώντας τους άθεους, τους κομμουνιστές και, φυσικά, τους ομοφυλόφιλους. Προς το παρόν αποδίδει το δικό του μίσος στον Θεό και στον Χριστό, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, «προκειμένου να μας οδηγήσει στην μετάνοια και στην αγκαλιά του, μάς παρέχει μηνύματα για την επιστροφή μας με τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα». Μια παρωδία δηλαδή της ιστορίας με τα Σόδομα και Γόμορρα, στην οποία η ηδονή και η ασωτία έχουν αντικατασταθεί από την αθεΐα και τον κομμουνισμό. 
Σε όλη την Ευρώπη (αλλά και στις ΗΠΑ) η μαύρη διεθνής σκορπίζει το δηλητήριο του μίσους, του διαχωρισμού και των αποκλεισμών. Φανατικοί χριστιανοί, ακροδεξιοί υπερπατριώτες, λευκοί ρατσιστές, θρησκόληπτοι ηγέτες και κάθε ποικιλία αντιδραστικής δύναμης αποτελούν σήμερα μια ανίερη συμμαχία που οδηγεί τον κόσμο σε νέες συγκρούσεις, νέα μακελειά και νέους διαχωρισμούς. 
Οι αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις έχουν χρέος να υψώσουν τείχος απέναντι σ' αυτό το μαύρο μέτωπο, το οποίο στο όνομα της κάθε θρησκευτικής πίστης, ιδεολογικής καθαρότητας ή εθνικής και φυλετικής υπεροχής δεν διστάζουν να κηρύσσουν ιερούς πολέμους. 
Οι φονταμενταλιστές της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας γίνονται ανεκτοί από την ηγεσία της σε μια κατανομή ρόλων, καλού και κακού μπάτσου, έτσι ώστε οι «έξαλλοι» να πιέζουν και να εκβιάζουν και η «νηφάλιοι» να δρέπουν τους (μαύρους) καρπούς του εκβιασμού και των συσχετισμών. 
Και η σημερινή κυβέρνηση, στο δρόμο που χάραξαν και οι προηγούμενες, έχει αφήσει ευρύτατο ελεύθερο πεδίο στην Εκκλησία να παίζει ένα παιχνίδι που το γνωρίζει πολύ καλά, τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της Πολιτείας. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο φιλοχρυσαυγίτης Μητροπολίτης αναφέρει: «Μια ικεσία, όπως η πρόταση «Σώσε μας, Παναγία μας», θα μπορούσε να σβήσει τις πυρκαγιές σ' όλη τους την έκταση». Αυτό είναι που θέλουμε; επιστροφή στον Μεσαίωνα και στις δεήσεις για σωτηρία; Μήπως να ψάλλουμε όλοι μαζί το «Τη υπερμάχω»; 
Εδώ και τώρα διαχωρισμός Πολιτείας-Εκκλησίας, εδώ και τώρα προοδευτικά μέτρα απαγκίστρωσης της κοινωνίας από τον θανάσιμο εναγκαλισμό με τις προλήψεις, τη μεταφυσική και τον ανορθολογισμό. 

Συντάκτης: Τάσος Τσακίρογλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: