Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Bloomberg: Η «κουρελού» μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. απέτυχε

Τις αποτυχίες της μεταναστευτικής πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ε.Ε. από το 2014 έως και σήμερα, αναλύει σε άρθρο του το Bloomberg, το οποίο σημειώνει ότι οι χειρισμοί της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της τεράστιας εισροής προσφύγων «υπήρξαν καταστροφικοί».
Στο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg εντοπίζει προβλήματα όπως η κατακερματισμένη αντίδραση και οι αποκλίνουσες πολιτικές που ακολούθησαν τα κράτη μέλη, αλλά και η άρνησή τους να στηρίξουν το ένα το άλλο, υπονόμευσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και βοήθησαν στην πυροδότηση εθνικιστικών κινημάτων.
Μεταξύ άλλων τονίζει ότι το μεταναστευτικό είναι ζήτημα που διχάζει, με τους ψηφοφόρους από άκρη σε άκρη της Ευρώπης να κατηγορούν τις πολιτικές ηγεσίες να ελέγξουν τις ροές, ενώ η οργή τους απειλεί τη δέσμευση της Ε.Ε. για ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. «Η συμφωνία Schengen, χάρη στην οποία καταργήθηκε το διαβατήριο μεταξύ των χωρών μελών, όπως και άλλους ελέγχους στα σύνορα, κινδυνεύει», τονίζεται.
Το Bloomberg μιλάει για «προτάσεις-κουρελού», γεμάτες μπαλώματα, ενώ η Ε.Ε. χρειάζεται ένα «περιεκτικό σχέδιο, στο οποίο θα συμμετέχουν με προσπάθεια και πόρους όλες οι χώρες μέλη, και στο οποίο θα υπάρχουν τέσσερα σκέλη: περισσότερο αποτελεσματικοί έλεγχοι στα σύνορα, νέοι κανόνες ασύλου, νέοι διάδρομοι νόμιμης μετανάστευσης και νέα μέτρα ενσωμάτωσης των προσφύγων-μεταναστών».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι εισήλθαν στην Ε.Ε. τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία, οι χώρες που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των εισροών ενώ ζητούσαν βοήθεια, άργησαν πολύ να την λάβουν.
Αλλά «ακόμη και στην πιο πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το θέμα, δεν κατάφεραν να φτάσουν πουθενά», τονίζει.
Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα τονίζεται ότι είναι «επικίνδυνο» να βασιστεί η Ε.Ε. στις τρίτες χώρες, με συμφωνίες όπως αυτή μεταξύ Βρυξελλών και Τουρκίας, ή με τη Λιβύη. «Οι συμφωνίες αυτές συχνά αποδεικνύονται αναξιόπιστες και είναι δύσκολο να επιβλέψει κανείς την εφαρμογή τους -και όταν τα πράγματα πάνε άσχημα, τότε το κόστος για τους ανθρώπους είναι τρομερό», συμπληρώνει.
Ο κανονισμός του Δουβλίνου για τη χορήγηση ασύλου, σύμφωνα με το πρακτορείο, προκαλεί μεγάλη πίεση στις χώρες πρώτης υποδοχής, κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ αυτό που χρειάζεται είναι «κεντρικό σύστημα, με τους πρόσφυγες να διανέμονται σε ολόκληρη την Ε.Ε.», ώστε να ανακουφίζονται οι χώρες υποδοχής από τον τεράστιο αριθμό αιτήσεων ασύλου, αλλά και να γίνεται καλύτερη κατανομή.
Όπως τονίζεται, αν γίνει προσεκτική διαχείριση της μετανάστευσης, ακόμη και από τις χώρες της Αφρικής, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της Ε.Ε., όπου ο πληθυσμός γερνάει ενώ αυξάνονται οι πιέσεις και προς το ασφαλιστικό σύστημα.
Προτείνει δε να δημιουργηθεί ένα σύστημα ποσοστώσεων, που θα επιτρέψει την αύξηση τη νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και να γίνουν συμφωνίες επαναπατρισμού με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι παράνομοι μετανάστες.
Τέλος, προτείνει επενδύσεις στην εκπαίδευση και κατάρτιση των προσφύγων-μεταναστών, ώστε να μπορούν να βρουν καλύτερες θέσεις εργασίας και να ενσωματωθούν ευκολότερα στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Ωστόσο, τονίζεται, «αυτό θα πρέπει να γίνει με κοινή προσπάθεια, με συμμετοχή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, και να μην αναλάβουν όλο το κόστος τα κράτη πρώτης υποδοχής».
Το δημοσίευμα καταλήγει ότι σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις και τα μέτρα να μην αρέσουν σε πολλούς ψηφοφόρους, αλλά «δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
«Οι μέχρι τώρα πολιτικές δοκιμάστηκαν και έφεραν χάος, μεγάλο πόνο που θα μπορούσε να αποφευχθεί, και μεγάλη αντίδραση προς την κυρίαρχη πολιτική. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: