Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Πόσο παρεμβατικοί μπορεί να είναι οι παππούδες στην ανατροφή ενός παιδιού;

Η σχέση ενός παιδιού με τον παππού και τη γιαγιά αποτελεί μία από τις πολύ σημαντικές σχέσεις που θα επηρεάσουν την μετέπειτα εξέλιξή του.
Οι παππούδες μπορούν να προσφέρουν σε ένα παιδί αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς, συντροφιά, καθοδήγηση και σύνδεση με τις ρίζες και την ιστορία της οικογένειας. Ωστόσο πολλές φορές τα όρια είναι θολά και πολλοί γονείς συγκρούονται με τους γονείς τους καθώς παρεμβαίνουν στην ανατροφή των παιδιών τους και οι ρόλοι μπλέκονται.
Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η γιαγιά και ο παππούς εμπλέκονται ενεργά στο μεγάλωμα του παιδιού μέσα από τη φύλαξη του τις ώρες που η μητέρα απουσιάζει, οι ρόλοι μπορεί να γίνουν αρκετά ασαφείς και να προκαλέσουν συναισθηματική σύγχυση στο παιδί αλλά και στους ενήλικες.
Είναι σαφές ότι την ευθύνη και την γραμμή που θα ακολουθηθεί για την ανατροφή του παιδιού πρέπει να την ορίζουν οι γονείς του και οι παππούδες να υποστηρίξουν και να ακολουθήσουν αυτή τη πορεία. Πολλές συγκρούσεις και θεωρίες οφείλονται στο χάσμα γενεών και στις διαφορετικές πρακτικές που ακολουθούσαν κατά το παρελθόν οι γονείς μας, ενώ πλέον οι θεωρίες και οι πρακτικές έχουν διαφοροποιηθεί.
Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν εξελιχθεί, δεν μπορούμε να ακολουθούμε τις πρακτικές των παππούδων μας ακόμη κι αν είναι σχετικά νέοι σε ηλικία, εκτός βέβαια και αν συμφωνούμε κι εμείς. Ωστόσο, ως γονείς εν έτη 2018 οφείλουμε να ενημερωνόμαστε και να ενημερώνουμε και τους γονείς μας για τις όποιες εξελίξεις της επιστήμης και τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο μεγάλωμα ενός παιδιού.
Επίσης, καθώς είμαστε πάντα τα παιδιά των γονιών μας πρέπει να προσέξουμε αυτή τη λεπτή ισορροπία που υπάρχει όταν πλέον είμαστε και οι ίδιοι γονείς. Ο πάροχος συναισθηματικής ασφάλειας και παρηγοριάς είναι για Εμάς οι γονείς, αλλά για το παιδί μας είμαστε Εμείς. Δεν επαναπαυόμαστε ότι οι γονείς μας θα κάνουν τη δουλειά που εμείς πρέπει να κάνουμε ως γονείς. Οι παππούδες πρέπει να είναι παππούδες και οι γονείς γονείς.
Η σωστή τήρηση των ορίων και των ρόλων μέσα στην οικογένεια βοηθάει στη δημιουργία και διατήρηση ενός θετικού κλίματος και στην προαγωγή των σχέσεων.
Άρα μέσα σε αυτά τα πλαίσια το να συνεισφέρουν οι παππούδες στο μεγάλωμα των εγγονιών τους αναπτύσσει τη σχέση με τα δικά τους παιδιά και επιπλέον τους αναζωογονεί αλλά και για τα εγγόνια η επαφή με τους παππούδες προσφέρει πολλά οφέλη.
Θέλοντας να έχουν τον έλεγχο οι παππούδες πολλές φορές επιμένουν πεισματικά στις δικές τους πρακτικές και απόψεις. Ωστόσο, εάν υπάρχει διάλογος και ανοιχτό μυαλό οι παππούδες μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους στο νέο ρόλο τους ως γονείς, χωρίς να τα επισκιάσουν.
Όπως μαθαίνατε το παιδί σας να περπατάει και ήσασταν πίσω του διακριτικά και υποστηρικτικά, έτσι πρέπει να δράσετε και τώρα ως νέοι παππούδες!

Χρύσα Παπακυργιάκη
Πηγή: mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: