Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Φάμελλος: "Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα πάψει κάθε αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας"

Την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία ευημερίας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος τόνισε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα πάψει οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Τη σχετική δήλωση έκανε μετά την επίσημη δοξολογία στον ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Σε μια τέτοια γιορτινή μέρα έχουμε την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια πορεία ευημερίας, με ευγενή άμιλλα, έξω από φραγμούς και μνημόνια. Και, ταυτόχρονα, η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα έχει συμβάλει σε μια διαδρομή που μπορεί να οδηγήσει σε μια ειρηνική, δημοκρατική και προοδευτική λύση για τα Βαλκάνια. Μια διαδρομή που θα πάψει οποιαδήποτε αμφισβήτηση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και θα ολοκληρώσει και το νόημα της σημερινής μέρας», δήλωσε ο κ. Φάμελλος.
Δηλώσεις μετά τη δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο
"Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ιδιαίτερη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία και τα τρία τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται με κοινωνικές δομές και υποδομές, γίνεται διπλωματικός κόμβος και επανακτά το ρόλο που της αξίζει έτσι ώστε να αναδειχθεί σε ηγέτιδα στα Βαλκάνια αλλά και σε πυρήνα σταθερότητας, ασφάλειας συνεργασίας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή", δήλωσε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, μετά τη λήξη της επίσημης δοξολογίας που τελέστηκε στο ναό του Αγίου Δημητρίου.
«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να έχει τη θέση που της αναλογεί και της αξίζει», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. "Η πόλη μας βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τριήμερου εορτασμού: του πολιούχου, της απελευθέρωσης της από τους Τούρκους και της επετείου του ΟΧΙ. Όμως, η Θεσσαλονίκη μας βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας 365 μέρες το χρόνο. Στη νέα εποχή για τη χώρα μας χωρίς επιτροπεία, η Θεσσαλονίκη πρέπει να έχει τη θέση που της αναλογεί και της αξίζει, και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε", υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και σημείωσε: "Η κυβέρνηση φαίνεται ότι ξεπουλάει το Μακεδονικό. Δίνει όνομα, εθνότητα, γλώσσα, είσοδο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δηλαδή όλα όσα ζητούσαν οι Σκοπιανοί επί 25 χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης, από την άλλη πλευρά, λέει ότι δεν δίνει γλώσσα και εθνικότητα, αλλά για το όνομα δεν λέει τίποτα. Η Μακεδονία είναι μπροστά σε ένα μεγάλο γύρο προδοσίας. Σας καλώ να εμποδίσουμε την προδοσία. Σε όλα τα επίπεδα αυτή η κυβέρνηση καταστρέφει. Και η Νέα Δημοκρατία να έρθει στο πόδι της τα ίδια θα κάνει. Κι αυτή θα καταστρέψει".
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας είπε ότι η σκέψη είναι κοντά στους συνανθρώπους μας στη Σιθωνία Χαλκιδικής, που επλήγη από την πυρκαγιά, και σημείωσε πως με σχέδιο, καλό συντονισμό και υπεράνθρωπες προσπάθειες αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και προστατεύτηκαν οι ζωές και οι περιουσίες των κατοίκων. Ζήτησε ενότητα για τις μικρές και μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στον τριπλό εορτασμό, καθώς και στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 30 Οκτωβρίου για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης με την είσοδο δυνάμεων του ΕΑΜ.
Στη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης. "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανατρέψουμε αυτή την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών που ουσιαστικά ισοδυναμεί με το ξεπούλημα της Μακεδονίας", είπε ο κ. Γκιουλέκας. "Να ξεκαθαρίσουμε μέσα και έξω από τη χώρα ότι η ιστορία δεν διαγράφεται και δεν ξαναγράφεται. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και η παρακαταθήκη αυτή δεν παζαρεύεται, δεν εγκαταλείπεται και δεν εκχωρείται σε κανέναν", τόνισε ο κ. Καλαφάτης.
"Ο καλύτερος φόρος τιμής στους Έλληνες που είπαν το ιστορικό ΟΧΙ είναι τα σύγχρονα ΟΧΙ στην απαξίωση της παιδείας, στον εθνικό διχασμό, στη ρητορική της βίας. Ο σύγχρονος πατριωτισμός χρειάζεται τόλμη και ευθύνη, χρειάζεται σχέδιο να βγάλει τη χώρα από τις παθογένειες, από αυτά που την κρατούν πίσω", είπε η εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιάννα Παναγοπούλου.
Στο πεζοδρόμιο έξω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου είχε πάρει θέση μια ομάδα εργαζομένων στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Οι εργαζόμενοι κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα με το αίτημά τους για οριστική λύση. Μετά την επίσημη δοξολογία και πριν αναχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους πλησίασε και συζήτησε μαζί τους για τα θέματα που τους απασχολούν.
 
Ν.Ρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: