Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

«Ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν» για το αναβατόριο στην Ακρόπολη

Την παραίτηση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών ζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, «μετά και το μείζον θέμα του αναβατορίου ΑΜΕΑ της Ακρόπολης».
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού σχολίαζαν στην efsyn.gr ότι «το θέμα ήταν υπό στενή παρακολούθηση τους τελευταίους μήνες από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΑ που είχε επισημάνει στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων ότι είναι θέμα υψίστης σημασίας η λειτουργία του αναβατορίου στην Ακρόπολη. Όταν ένα θέμα έχει απασχολήσει μήνες και δεν έχει επιλυθεί έρχεται η ώρα της ανάληψη των ευθυνών από τις Υπηρεσίες. Γιατί ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν».
Πριν λίγες ώρες η πολιτική ηγεσία ζήτησε τις παραιτήσεις της προϊσταμένης της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών μέσω ανακοίνωσης, όπου, εμμέσως πλην σαφώς, τους επιρρίπτει ευθύνες για ολιγωρία και έλλειψη συντονισμένων κινήσεων.
Από τον περασμένο Μάρτη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΑ είχε δεχθεί εκατοντάδες οχλήσεις και παράπονα από ξεναγούς, ιδιώτες, ακόμη και από πρεσβείες ξένων χωρών, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, για την έλλειψη αναβατορίου και τις δυσκολίες πρόσβασης στον ιερό βράχο για ΑμεΑ.
Για αυτό και οι συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν σε εβδομαδιαία βάση χωρίς, ωστόσο, οι εργασίες να προχωρούν με τους ρυθμούς που όφειλαν για να επιλύσουν ζητήματα για το κορυφαίο μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς που δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο και είναι η εικόνα της χώρας μας στη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΑ είχε προτείνει λύσεις πριν από δημοσιοποιηθεί και ναι μεν είναι υπεύθυνο για την πολιτιστική διαχείριση, ωστόσο οι αρμοδιότητες είναι επιμερισμένες σε Υπηρεσίες που καλούνται κάθε φορά να πράξουν το καθήκον τους.
Η efsyn.gr επικοινώνησε με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών χωρίς ωστόσο να καταφέρει να μιλήσει μαζί της.
Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η λειτουργία του αναβατορίου ΑΜΕΑ απασχόλησε την πολιτική ηγεσία σε απόλυτη προτεραιότητα επί αρκετούς μήνες, τόσο για την αποκατάσταση της λειτουργίας του όσο και για την άμεση υλοποίηση νέας μόνιμης λύσης, ζητώντας παράλληλα τη βελτίωση συνολικά της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης».
Ωστόσο, προστίθεται, «η ανταπόκριση στο συγκεκριμένο περιστατικό οδήγησε στο να ζητηθούν οι παραιτήσεις λόγω ολιγωριών και σειράς λανθασμένων χειρισμών για τη διαχείριση του κορυφαίου μνημείου της χώρας που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα όλης της ανθρωπότητας».
Προκαλεί εντύπωση πάντως το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κάτι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενώ ξεκινάει η θερινή σεζόν με την αυξημένη επισκεψιμότητα, παρότι όπως αναφέρεται το θέμα έχει απασχολήσει το υπουργείο σε ανώτερο επίπεδο, όπως και το ότι ήρθε στην επιφάνεια μετά την καταγγελία Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Φωτογραφία Eurokinissi
Την καταγγελία έκανε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς, κατά την επίσκεψη του σχολείου στο μνημείο, ένας 12χρονος μαθητής ΑμεΑ δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το αναβατόριο και έτσι τον μετέφεραν με τα χέρια ο πατέρας και άλλοι γονείς.
Μετά την καταγγελία το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας «συγγνώμη» και με την οποία διαβεβαιώνει ότι «κινούμαστε αποφασιστικά για την εξεύρεση οριστικής λύσης».
 
Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: