Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Πείραζαν ρολόγια της ΔΕΗ και πληρώνονταν με κερδισμένα δελτία στοιχήματος

Ολόκληρο δίκτυο πελατείας προκειμένου να τους εξασφαλίζουν χαμηλότερους λογαριασμούς της ΔΕΗ είχαν στήσει επιτήδειοι που απ’ την πλευρά τους εισέπρατταν γερή προμήθεια.
Όπως έγινε γνωστό απ’ την αστυνομία, το κύκλωμα δρούσε τα τελευταία τρία χρόνια στην Αττική και είχε 248 πελάτες, που θα βρεθούν επίσης αντιμέτωποι με κατηγορίες για τη μεγάλη απάτη σε βάρος του ΔΕΔΔΗΕ, που υπολογίζεται σε 1,45 εκατ. ευρώ.
Το κύκλωμα μάλιστα λειτουργούσε με τη μορφή συνεργείου και τα μέλη του έκαναν χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών, που είναι όμοια με αυτά που χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.
Προκειμένου να αλλοιώσουν την καταμέτρηση ζητούσαν απ’ τους πελάτες να τους ενημερώνουν για την επόμενη καταγραφή απ’ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε λίγο πριν να αφαιρούν τον μηχανισμό τους και να φαίνεται πως το ρολόι λειτουργεί κανονικά.
Χρησιμοποιούσαν μάλιστα και κωδικές ονομασίες με τους πελάτες τους προκειμένου να αλληλοκαλύπτονται. Έτσι, χαρακτηριστικό είναι ότι όταν επρόκειτο να περάσει συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ οι πελάτες τους ενημέρωναν με φράσεις όπως «αύριο περνάει ο ταχυδρόμος» ή «αύριο θα έχουμε πρεμιέρα». Τις κιλοβατώρες τις ονόμαζαν κιλά ή μέτρα, ενώ όταν ήθελαν να δώσουν «ραντεβού» έλεγαν «να πάμε για καφέ».
Όσο για τον τρόπο πληρωμής τα μέλη του κυκλώματος έπαιρναν κερδισμένα δελτία στοιχήματος, ενώ η «ταρίφα» τους ήταν από 50-100 ευρώ για τους οικιακούς πελάτες και προμήθεια 10% από το όφελος που αποκόμιζαν οι μεγάλοι πελάτες.
Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί ήδη εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ενώ αναζητείται αυτός που τους προμήθευε τον αναγκαίο εξοπλισμό καθώς και άλλα 161 άτομα που κατηγορούνται ότι εμπλέκονταν στην απάτη.
Τα μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση σε εννέα σπίτια, σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Κολωνό, Γλυφάδα, Γαλάτσι, Νίκαια, Πειραιά.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση-αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της πλαστογραφίας και της απάτης από κοινού, της νομοθεσίας που αφορά την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και της νομοθεσίας που αφορά στα όπλα.
Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 248 άτομα ως «πελάτες» της εγκληματικής οργάνωσης, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής, της απάτης και της πλαστογραφίας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: