Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

ΥΠΔΑΝ: Αυτά είναι τα στοιχεία για συμβασιούχους, μετακλητούς - Τι απαντά στο «Πρώτο Θέμα»

Σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με τίτλο «Φόρτωσαν το Δημόσιο με 30.000 Συριζαίους συμβασιούχους, 10.000 στα ΝΠΙΔ, με κόστος για την τσέπη μας 1,2 δις επιπλέον», το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το δημοσίευμα είναι εντελώς ανακριβές, παραπλανητικό και αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων. Όλες οι προσλήψεις μονίμων και συμβασιούχων που καλύπτονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό στο Δημόσιο γίνονται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ.
Από τα επίσημα στοιχεία της Απογραφής που δεν επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση, το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί αλλά παρουσιάζει μείωση κατά 10.000 περίπου στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (576.856 Δεκέμβριος 2014- 565.324 Δεκέμβριος 2018).
Οι συμβασιούχοι του Δημοσίου που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με οριακές εποχικές διακυμάνσεις την ίδια περίοδο. (48.084 Δεκέμβριος 2015 – 48.300 Δεκέμβριος 2017- 49.469 Δεκέμβριος 2018). Επισημαίνεται ότι για τον Δεκέμβριο του 2014 δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία και ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή που καθιέρωσε την ολοκληρωμένη καταγραφή όλων των κατηγοριών και την πλήρη διαφάνεια.
Άρα, δεν υπάρχει καμία αύξηση του προσωπικού του Δημοσίου. Πρόκειται περί μεγάλης ανακρίβειας καθώς σκόπιμα υπολογίζονται στους συμβασιούχους εργαζόμενοι σε προγράμματα πανεπιστημίων ή προγράμματα ΕΣΠΑ ή ανταποδοτικών πόρων, που δεν προκαλούν δημοσιονομική επιβάρυνση.
Η μεγαλύτερη παραπληροφόρηση όμως, γίνεται με τους Μετακλητούς. Έως το Νοέμβριο του 2015 στο μητρώο μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, στην εργασιακή σχέση “Μετακλητοί” καταγράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι και όχι οι πάσης φύσεως Ειδικοί Σύμβουλοι Ειδικοί Συνεργάτες, Επιστημονικοί Συνεργάτες κλπ των Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών, Ειδικών Γραμματέων κλπ. Με άλλα λόγια, όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε πλήρης αδιαφάνεια από πλευράς των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Πλέον στην εργασιακή σχέση «Μετακλητοί», καταχωρούνται οι ειδικοί σύμβουλοι, οι ειδικοί συνεργάτες και επιστημονικοί συνεργάτες, γενικοί ειδικοί γραμματείς και γενικά οι πάντες των οποίων η θέση χαρακτηρίζεται από το νόμο ως θέση Μετακλητού. Αποτελεί συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η απόλυτη διαφάνεια.
Όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θυμούνται τις στρατιές των μετακλητών επί κυβέρνησης ΝΔ και μπορούν να συγκρίνουν.
Αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα για αύξηση μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο, υπονοώντας ότι αυτή οφείλεται σε αύξηση του προσωπικού. Απολύτως ανακριβές. Καταρχήν η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου είναι εντός των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, κάτι που δεν αμφισβητείται από κανέναν, συμπεριλαμβανομένων και των θεσμών. Η όποια μικρή αύξηση σε απόλυτα νούμερα οφείλεται στην καταβολή των αναδρομικών και στο ξεπάγωμα των Μισθολογικών Κλιμακίων, δηλαδή στην άρση των αδικιών του παρελθόντος.
Τέλος αναφορικά με τις μετατάξεις στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, οφείλουν να γνωρίζουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, ότι πρόκειται για δημόσια υπηρεσία η οποία αποτελείται από μόνιμους υπαλλήλους και όχι μετακλητούς. Οι μετατάξεις αφορούν μονίμους υπαλλήλους και δεν προκαλούν δημοσιονομική επιβάρυνση.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με απόλυτο σεβασμό στο δημοσιονομικό πλαίσιο και στον κανόνα 1 προς 1, προχωρά τις απαραίτητες προσλήψεις στο Δημόσιο, προκειμένου να στηριχτούν η Υγεία, η Παιδεία, το Κοινωνικό κράτος και οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης του Πολίτη.
Η ΝΔ συστηματικά απαξιώνει το Δημόσιο και στοχοποιεί τους Δημοσίους Υπαλλήλους στην επιδίωξή της να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και σε απολύσεις».
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: