Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ξέπλυμα χρήματος μέσω αξιοσέβαστων τραπεζών

Ενώ ο φακός της δημοσιότητας εστίασε τις προηγούμενες ημέρες στην εντυπωσιακή επιχείρηση των γερμανικών αρχών για την εξιχνίαση κυκλώματος χαουαλά (hawala) -ενός παραδοσιακού συστήματος συναλλαγών που χρησιμοποιούν συνήθως φτωχοί μουσουλμάνοι μετανάστες προκειμένου να μεταφέρουν φτηνά εμβάσματα στην πατρίδα τους-, ψάχνοντας για χρήμα από παράνομες δραστηριότητες, τρεις υποθέσεις που έμειναν στο παρασκήνιο έδειξαν ότι το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος αποτελεί βασική δραστηριότητα όχι μόνο του ανεπίσημου αλλά και του επίσημου τραπεζικού τομέα.
Πρωταγωνιστές, κάποια από τα πιο σεβαστά τραπεζικά ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα της Δύσης, όπως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας, η Westpac, η Swedbank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Σουηδίας, και η 96ετής τράπεζα της Αυστρίας Meinl.
Η τελευταία ήταν το επίκεντρο κομπίνας η οποία επέτρεψε σε διεφθαρμένους τραπεζίτες να εξάγουν κεφάλαια τα οποία υπεξαιρούσαν από τράπεζες της Ουκρανίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. Η Meinl Bank βοήθησε τους εν λόγω τραπεζίτες να υπερκεράσουν κανονισμούς και απαγορεύσεις και να κλέψουν τεράστια ποσά από τις τράπεζές τους λίγο πριν αυτές καταρρεύσουν.
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διοχετεύτηκαν μεταξύ 2011 και 2015 σε υπεράκτιους λογαριασμούς των εν λόγω τραπεζιτών. Για την υλοποίηση του σχήματος αξιοποιήθηκε μια μορφή διεθνούς τραπεζικής χορήγησης, τα δάνεια back to back ή παράλληλα δάνεια, μέσω αντίστοιχων λογαριασμών στη Meinl.
Οι λογαριασμοί αυτοί χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου και τη γρήγορη και απλή πραγματοποίηση πληρωμών σε διαφορετικά νομίσματα.
Ωστόσο, ορισμένοι λογαριασμοί στη Meinl αξιοποιήθηκαν προς όφελος των διεφθαρμένων τραπεζιτών. Βάσει του σχήματος, οι τράπεζες από τις τρεις χώρες της Αν. Ευρώπης που καταληστεύτηκαν εγγυώνταν δάνεια που η Meinl χορηγούσε σε offshore εταιρείες των διεφθαρμένων τραπεζιτών.
Στη συνέχεια, οι offshore εταιρείες που είχαν λάβει τα δάνεια καθυστερούσαν την αποπληρωμή τους ωθώντας τη Meinl σε επίκληση των εγγυήσεων προκειμένου να ανακτήσει τα χρήματα από τις τράπεζες που είχαν εγγυηθεί.
Με αυτόν τον τρόπο, ιδιοκτήτες 14 τραπεζών κατάφεραν να υπεξαιρέσουν και να μεταφέρουν εκτός Ουκρανίας 385,6 εκατ. δολάρια και 75,7 εκατ. ευρώ. Ακόμη, 54 εκατ. ευρώ χάθηκαν παρομοίως από τη Λιθουανία και τη Λετονία. Τον λογαριασμό πλήρωσαν οι συνηθισμένοι πελάτες των τραπεζών και τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων των τριών χωρών.
Αντίθετα, η Meinl μεταξύ 2011 και 2015 πραγματοποίησε το 20% των συνολικών της λειτουργικών κερδών από συναλλαγές back to back. Τον περασμένο Ιούνιο η Meinl -που ιδρύθηκε το 1923- άλλαξε το όνομά της σε Anglo-Austrian Bank. Δεν κατάφερε όμως να σωθεί. Πριν από περίπου δέκα ημέρες η ΕΚΤ της αφαίρεσε την άδεια.
Ανάλογη κομπίνα μεταφοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος είχε όμως στηθεί και στην περίπτωση της Swedbank. Αξιοποιώντας τη θυγατρική της σουηδικής τράπεζας στην Εσθονία, ο Ρώσος ολιγάρχης και πρώην υπουργός Διαφάνειας, Μιχαήλ Αμπίζοφ, κατάφερε να μεταφέρει εκτός Ρωσίας μια τεράστια περιουσία εξαπατώντας κράτος και επενδυτές.
Ο Αμπίζοφ, που είδε την περασμένη δεκαετία τον πλούτο του να εκτοξεύεται στα ύψη χάρη στις επενδύσεις του στον ενεργειακό τομέα της Περιφέρειας Νοβοσιμπίρσκ, είχε στήσει ένα δίκτυο 70 offshore εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, την Κύπρο, τη Σιγκαπούρη και την Μπελίζ. Οι εταιρείες αυτές διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην εσθονική Swedbank.
Κάποιοι από αυτούς τους λογαριασμούς χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά μεριδίων από ενεργειακές συμφωνίες στη Ρωσία όταν ο Αμπίζοφ ήταν υπουργός, ενώ ένας εξ αυτών για την αγορά μιας πολυτελούς βίλας στην Τοσκάνη.
Από το 2011 έως το 2016 μεταφέρθηκαν από τη Ρωσία σε αυτούς τους λογαριασμούς περί τα 860 εκατ. δολάρια. Τα 760 εκατ. δολάρια εξ αυτών αποσύρθηκαν μέσω 3.300 συναλλαγών. Η τύχη τους αγνοείται στα εξωτικά νησιά.
Επίορκοι υπάλληλοι
Σήμερα ο Αμπίζοφ κατηγορείται για εξαπάτηση της ρωσικής κυβέρνησης και των επενδυτών, ξέπλυμα χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Εσωτερική έρευνα της εσθονικής Swedbank που συντάχθηκε από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα έδειξε ότι ορισμένοι υπάλληλοι της τράπεζας δεν τήρησαν τις βασικές αρχές διαφάνειας για τους πελάτες, προστατεύοντάς τους έναντι των ρωσικών φορολογικών αρχών.
«Οι εργαζόμενοι έκρυβαν τους τελικούς πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση που είδε πριν από μερικές ημέρες το φως της δημοσιότητας και αποτέλεσε αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ της σουηδικής Εισαγγελίας και της Swedbank. Η τράπεζα εμπόδισε για μήνες τις δικαστικές αρχές να πάρουν κατάθεση από τον συντάκτη της έκθεσης, επικαλούμενη τα δικαιώματά της ως πελάτη.
Αλλά και στη μακρινή Αυστραλία η... μπουγάδα και το ξέπλυμα δεν αποτελούν άγνωστες λέξεις για τον πάλαι ποτέ φημισμένο για την ασφάλεια και αξιοπιστία του τραπεζικό τομέα. Την περασμένη Τρίτη η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα, η Westpac, κατηγορήθηκε από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για τη μεγαλύτερη παραβίαση κανόνων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης τρομοκρατίας στην ιστορία.
Η Westpac φέρεται ότι παραβίασε τους κανόνες κατά του ξεπλύματος περισσότερες από 23... εκατομμύρια φορές –μεταξύ άλλων μη αναφορά διεθνών συναλλαγών συνολικού ύψους 7,5 δισ. δολαρίων. Κατηγορείται ακόμη ότι δεν έλεγξε επαρκώς λογαριασμούς ατόμων καταδικασθέντων για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, που στέλνουν τακτικά χρήματα στις Φιλιππίνες και στην υπόλοιπη ΝΑ Ασία.
 
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: