Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Περισσότεροι φόροι για φυσικά πρόσωπα, μειώνονται των εταιριών

Η αποκωδικοποίηση των μεγεθών του Προϋπολογισμού του 2020 αποκαλύπτει τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, παρά τις… μειώσεις.
Αύξηση των φόρων που θα πληρώσουν το 2020 τα φυσικά πρόσωπα αποκαλύπτουν οι πίνακες του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ αντίθετα, αισθητά λιγότεροι θα είναι οι φόροι, που θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις.
Επίσης αυξημένα θα είναι και τα έσοδα από τον ΦΠΑ το επόμενο έτος, υποτίθεται, λόγω της πάταξης της φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, τα φορολογικά έσοδα το 2020 θα αυξηθούν συνολικά κατά 773 εκατ. ευρώ και θα φτάσουν στο ποσό των 52.165 εκατ. ευρώ.
Έκπληξη αποτελεί η πρόβλεψη για την αύξηση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, καθώς, υποτίθεται, ότι θα εφαρμοστούν οι μειώσεις της φορολογίας.
Πρόκειται για προσγείωση στην πραγματικότητα των φυσικών προσώπων που περίμεναν ελαφρύνσεις των φορολογικών βαρών, οι οποίες (ελαφρύνσεις) καθυστερούν.
Αυτές είναι η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 9%, για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ και τη μείωση κατά μία εκατοστιαία μονάδα, των υπολοίπων συντελεστών της κλίμακας.
Λογικά, οι συγκεκριμένες μειώσεις θα έπρεπε να οδηγούν και σε μείωση ή έστω σε στασιμότητα των φορολογικών εσόδων του επόμενου έτους.
Όμως ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το 2020 θα εισπραχθούν από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, 11.415 εκατ. ευρώ, έναντι 11.092 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να εισπραχθούν φέτος. Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση της τάξης των 323 εκατ. ευρώ ή κατά 3%.
Το παράδοξο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μείωση του εισαγωγικού της φορολογικής κλίμακας, και οι μειώσεις των άλλων συντελεστών, αφορούν στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020 και θα φορολογηθούν το 2021. Αυτό σημαίνει ότι για τα εισοδήματα του 2019, που θα φορολογηθούν το 2020, ο φόρος θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα για τα φυσικά πρόσωπα.
Ωστόσο για τα φυσικά πρόσωπα, θα υπάρχει μείωση της παρακράτησης του φόρου από τον Ιανουάριο, του 2020, η οποία όμως θα είναι ελάχιστη, αφού οι μεγάλες μειώσεις αφορούν στα πολύ υψηλά εισοδήματα και στα πολύ χαμηλά, ενώ μένει εκτός ελαφρύνσεων η «μεσαία τάξη».
Επίσης η προβλεπόμενη αύξηση αποδίδεται στην προσδοκώμενη άνοδο της απασχόλησης και στη δήλωση και φορολογία περισσότερων εισοδημάτων.
Σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα επιδείχτηκε ιδιαίτερη σπουδή για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η οποία, θα ισχύσει από φέτος.
Πρόκειται για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 24% για τη χρήση 2019 και εφεξής και της μείωσης του φόρου των μερισμάτων από το 10% στο 5%.
Οι παρεμβάσεις αυτές, έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά 446 εκατ. ευρώ ή κατά 10%. Ειδικότερα από 4.463 εκατ. ευρώ φέτος το 2020 θα εισπραχθούν 4.017 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά στον ΦΠΑ, προβλέπεται ότι οι εισπράξεις θα αυξηθούν κατά 475 εκατ. ευρώ, ποσό που αποδίδεται στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Για το 2020, προβλέπεται η είσπραξη 18.276 εκατ. ευρώ, από 17.801 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος.
 
Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: