Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Συμπάθεια και χρήμα από Ε.Ε., κουβέντα για τον εκβιασμό Ερντογάν

Δηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης που στην πράξη μεταφράζονται σε ανακοίνωση ενίσχυσης ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ και αποστολή δυνάμεων του Frontex εισέπραξε ο πρωθυπουργός από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων, κατά την κοινή επίσκεψη που πραγματοποίησαν, το μεσημέρι της Τρίτης, στον Έβρο.
Όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι αρκέστηκαν σε δηλώσεις αλληλεγγύης και γενικόλογες αναφορές στη σημασία τήρησης της συμφωνίας με την Τουρκία, δίχως να κάνουν καμιά νύξη στον εκβιασμό του Ερντογάν.
Ο δε πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποιώντας αρκετές εθνικιστικές κορώνες και λεξιλόγιο που σε αρκετές αποστροφές του λόγου του φαίνεται πως επιλέχθηκε για να ικανοποιήσει κυρίως το ακροδεξιό ακροατήριο του κόμματός του, έκανε σχετικές αναφορές στη νεκρή πια συμφωνία, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στους μετανάστες – πρόσφυγες. Από την ομιλία του δεν έλειψαν και οι αιχμές για τη μέχρι τώρα δυστοκία εντός της Ε.Ε. για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος.
700 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε για εξαιρετικές, έντονες και δύσκολες καταστάσεις και τόνισε τη συμπαράσταση της Ε.Ε. στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας πως «οι ελληνικές ανησυχίες και δικές μας ανησυχίες».
«Τα σύνορα αυτά είναι και ευρωπαϊκά και βρίσκομαι εδώ σήμερα ως Ευρωπαία στο πλευρό σας», εκφράζοντας ταυτόχρονα «τη συμπόνια μου για τους μετανάστες οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων και βρέθηκαν σ' αυτή την κατάσταση».
Η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε εξάλλου την Ελλάδα «δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς» και αφού επισήμανε πως τα ελληνικά σύνορα είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των ελληνικών Αρχών.
«Δεσμευόμαστε να κινητοποιήσουμε όλη την απαραίτητη υπηρεσιακή υποστήριξη στις ελληνικές Αρχές. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μία ομάδα ταχείας παρέμβασης. Θα αναπτυχθούν επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος, δύο οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες, πέραν των 530 που ήδη υπάρχουν. Οι συνοριοφύλακες θ' αναπτυχθούν από τη FRONTEX στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα -είναι 350 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Αυτή η υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού και για τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής. Ξεκινάμε τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα και μέσω αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια αναφορικά με ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες, ό,τι χρειαστεί», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τέλος η κ. φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε πως «όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θ' απογοητευθούν». «Θα διατηρήσουμε τη γραμμή μας και η ενότητά μας θα κυριαρχήσει. Τώρα χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και ψύχραιμες δράσεις και δράσεις με βάση τις αξίες μας», τόνισε συμπληρώνοντας πως «η Τουρκία δεν είναι εχθρός και οι άνθρωποι δεν αποτελούν μόνο αυτοσκοπό…».
Σαρλ Μισέλ: Tα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά
«Tα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά και αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασία για το μέλλον της Ε.Ε.» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Είναι ζωτικής σημασίας η προστασία των συνόρων», επέμεινε και εξέφρασε τη στήριξή του στις ενέργειες των ελληνικών αρχών.
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πως είναι σημαντικό «ως Ευρωπαίοι να προστατεύετε τα σύνορα μας» αλλά «ταυτόχρονα να δείχνετε σεβασμό για το διεθνές δίκαιο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε και στη νεκρή συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, λέγοντας πως «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα την εφαρμογή της και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να σέβεται και να τηρεί αυτά που προβλέπονται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας».
Επίσης, σημείωσε πως είναι σημαντικό να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για μια πολιτική, διπλωματική λύση στη Συρία, να υπάρξει πρόοδος σε μια πολύ μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία.
Σασόλι: Η Ευρώπη πρέπει να ανακατανείμει ισοδύναμα το βάρος του προσφυγικού
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι,τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης μιας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αν είχαμε ακούσει, πριν ενάμιση χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε ακολουθήσει τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, πιθανότατα δεν θ' αντιμετωπίζαμε τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα».
Αναφορικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είπε: «…Οφείλει να είναι η Ευρώπη, εκείνη η οποία θα πρέπει ν' ασκήσει μεταναστευτική πολιτική. Να συμμεριστεί το βάρος του μεταναστευτικού, να το ανακατανείμει ισοδύναμα με τρόπο που οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων θα είναι εγγυημένα».
Απευθυνόμενος στην Τουρκία, είπε ότι «εμείς θέλουμε να συνδιαλεγούμε, να συζητήσουμε και θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σασόλι στα ανήλικα ασυνόδευτα που βρίσκονται στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση, από κοινού με τους άλλους θεσμούς, χάραξης μίας ενιαίας στρατηγικής. «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε το μέλλον τους», κατέληξε.
Μητσοτάκης: Το πρόβλημα δεν είναι πια μεταναστευτικό-προσφυγικό
Το πρόβλημα δεν είναι πια μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλά «συνιστά ασύμμετρη απειλή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.
«Η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβολής του εθνικού μας εδάφους με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης αλλά και αγνώστων σκοπών. Που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια και εκτοξεύουν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός», είπε.
«Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «πάνω απ’ όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους».
«Δυστυχώς η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή» παρατήρησε και επισήμανε πως «η Ευρώπη δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς της Τουρκίας σχετικά με τους πρόσφυγες». «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες», είπε.
Υπερασπιζόμενος τους κυβερνητικούς χειρισμούς των τελευταίων ημερών είπε εξάλλου πως «κινούμαστε απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».
Είπε επίσης πως η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα εδαφικά της δικαιώματα, ανέφερε πως αποτράπηκαν πάνω από 24.000 απόπειρες παράνομης εισόδου, ότι έγιναν δεκάδες συλλήψεις και πως πέτυχαν πολλές διασώσεις στη θάλασσα.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη», ήταν το μήνυμά του προς πρόσφυγες και μετανάστες.
«Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα».
Κατά τις δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές και για τη μέχρι τώρα στάση της Ε.Ε. λέγοντας πως «η Ελλάδα αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ε.Ε» και ότι η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στην κάλυψη των αναγκών για την προσφυγική κρίση.
«Όταν αργεί μια δίκαιη λύση ο ανθρωπισμός μετατρέπεται σε αγανάκτηση», είπε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει στα λόγια αλλά να απευθύνεται και προς τους Έλληνες πολίτες των οποίων ήδη απειλείται η ασφάλεια, η περιουσία και η κοινωνική γαλήνη».
Συνέχισε λέγοντας πως «βοήθεια στους κατατρεγμένους μπορεί να προσφέρει μόνο ένα κράτος» και ότι «δεν υπάρχει όμως κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα» για να καταλήξει πως «δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου».
«Η Ευρώπη μέχρι σήμερα απέτυχε να βρει κοινή λύση σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Κάποιοι βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή τη διαρκή κρίση» είπε και απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους αξιωματούχους σχολίασε πως «η παρουσία σας εδώ είναι η καλύτερη απόδειξη πως αυτό αλλάζει».
«Αν η Ευρώπη θέλει να προστατεύσει τους πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορα, αυτό που εμείς με την Ιταλία, την Ισπανία και τις άλλες χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνουμε. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Ο σκοπός της δημιουργίας της Frontex είναι για να μοιραστούμε το βάρος της προστασίας των συνόρων», σημείωσε επίσης. «Άρα, κάθε βοήθεια που μπορεί να μας δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ευπρόσδεκτη, γιατί όπως είδατε πρόκειται για δύσκολο έργο», πρόσθεσε.
«Δεν χρησιμοποιήσαμε σοφά τον χρόνο μετά την τελευταία προσφυγική κρίση για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το θέμα» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αφότου ολοκλήρωσαν τις τοποθετήσεις τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Είναι καιρός να το κάνουμε τώρα», τόνισε.
Τέλος, τόνισε πως δεν είναι σωστό να εργαλειοποιούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για γεωπολιτικά παιχνίδια, λέγοντα πως αυτοί είναι τα θύματα.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: