Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Χιλιάδες επιχειρήσεις προχώρησαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τους εργαζομένους τους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής των απαραίτητων εντύπων στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» από τις επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί είτε πλήττονται σημαντικά, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού (Covid-19).
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 250.000 περίπου επιχειρήσεις έχουν κάνει, μέχρι τώρα, αναστολή της σύμβασης εργασίας για τους εργαζομένους τους. Σημειώνεται πως οι εργοδότες πρέπει να κάνουν τη σχετική δήλωση μέχρι τις 31 Μαρτίου τη σχετική δήλωση.
Από την 1η Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.gr, η οποία θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Υπενθυμίζεται πως μετά τη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών εντύπων, θα δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους, ύψους 800 ευρώ και θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις μέσα από τη μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας και επαγγελματικής).
Σε κάθε περίπτωση, είναι αποκαρδιωτική η σύγκριση του επιδόματος των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση με τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων εργαζόμενων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς συντηρητικές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις, σε χώρες του πλούσιου Βορρά ή του φτωχότερου Νότου, επιδοτούν πλήρως από το 70% μέχρι το 100% του μισθού.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: