Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Βροχοπτώσεις και παγετός ρήμαξαν 20.000 καλλιέργειες σε Πέλλα και Ημαθία

Σε 20.000 , ανέρχεται ο αριθμός των στρεμμάτων με γεωργικές καλλιέργειες που επλήγησαν στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας από τις βροχοπτώσεις στις 25 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου, όπως προκύπτει από τις 730 δηλώσεις που κατέθεσαν αγρότες στον οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).
Οι γεωπόνοι του οργανισμού, έχουν ήδη ξεκινήσει τις επιτόπιες εκτιμήσεις και όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Βέροια, Μαρία Παππά η όλη διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα, οπότε και θα έχει οριστικοποιηθεί η ακριβής έκταση της ζημιάς που υπέστησαν καλλιεργούμενες εκτάσεις και για τις οποίες οι αγρότες θα αποζημιωθούν.
Υπενθυμίζεται ότι οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν, οδήγησαν σε υπερχείλιση ποταμών και αρδευτικών καναλιών, με αποτέλεσμα τεράστιες εκτάσεις παραγωγών να είναι κυριολεκτικά εντελώς πλημμυρισμένες..Στο στόχαστρο του καιρού βρέθηκαν κυρίως γεωργικές καλλιέργειες με σιτηρά, ζαχαρότευτλα και κηπευτικά, κυρίως βιομηχανικά, όπως αρακάς και σπανάκι.
Σε ό,τι αφορά τον παγετό που σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου στην ευρύτερη περιοχή, η κ. Παππά επεσήμανε ότι η περίοδος υποβολής δηλώσεων από τους παραγωγούς ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα γίνουν οι εκτιμήσεις από τους ανθρώπους του ΕΛΓΑ. Από τον παγετό φαίνεται να έχουν πληγεί τα εξής προϊόντα:επιτραπέζια πρώιμα ροδάκινα, βερίκοκα και δαμάσκηνα.
Υπενθυμίζεται ότι από το ΕΛΓΑ διαβεβαιώνεται στους Έλληνες αγρότες, που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, ότι ο οργανισμός είναι οικονομικά έτοιμος και οργανωτικά επαρκής, να αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια τους παραγωγούς που πράγματι ζημιώθηκαν. Προς την κατεύθυνση αυτή, καλούνται οι ζημιωθέντες να υποβάλουν το συντομότερο δυνατό τις σχετικές δηλώσεις στους κατά τόπους ανταποκριτές του οργανισμού. 

Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: