Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ανακύκλωση τηγανέλαιου

Τηγανίσαμε λοιπόν τις πατατούλες, τα καλαμαράκια, τα κολοκυθάκια μας που κολυμπούσαν στο λάδι και μετά; Τι να το κάνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι; Ας δούμε τι επιλογές έχουμε…
Να το ρίξουμε στην αποχέτευση. Λανθασμένη πρακτική μιας και όχι μόνο βουλώνουν οι αποχετεύσεις και δημιουργείται δυσοσμία, αλλά και κάθε λίτρο λάδι που ρίχνουμε στην αποχέτευση μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερό, αφού περνώντας από τον υδροφόρο ορίζοντα προκαλεί διάφορες καρκινοπάθειες.
Να το πετάξουμε στα σκουπίδια; Μέγα λάθος! Στην περίπτωση αυτή τα σκουπίδια γίνονται εύφλεκτα με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται φωτιές στις χωματερές και να επιβαρύνεται η δημόσια υγεία.
Τι θα λέγατε αν το πετάγαμε στην θάλασσα; Μια ακόμα χείριστη επιλογή καθώς το λάδι στην θάλασσα μειώνει το πλαγκτόν και διώχνει τα ψάρια.
Αν το ανακατεύαμε με ζωοτροφή και ταΐζαμε τα ζώα μας; Ακατάλληλη επιλογή καθώς στο παρελθόν έχουμε διαβάσει για κοτόπουλα με διοξίνες, τρελές αγελάδες και άλλα αποτυχημένα διατροφικά πειράματα με δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία μας.
Πως σας φαίνεται η ιδέα να φτιάχναμε με αυτό χειροποίητο σαπούνι; Επικίνδυνη επιλογή καθώς η επιλογή χρησιμοποιημένου λαδιού στην κατασκευή σαπουνιών μπορεί να προκαλέσει δερματοπάθειες.
Και γιατί να μην το ρίξουμε στον κήπο μας ή στην ύπαιθρο; Όπως αναφέραμε και παραπάνω το λάδι που περνάει στον υδροφόρου ορίζοντα επιστρέφει πίσω σε εμάς , προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα υγείας.
Αν λοιπόν ένα λίτρο λάδι από το κάθε νοικοκυριό προκαλεί τόσες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, φανταστείτε τι κακό προκαλούν όλα τα τηγανόλαδα από ταβέρνες και καταστήματα φαστ φουντ που τηγανίζουν κατά κόρον!

Χμ, μάλλον δεν έχουμε άλλες επιλογές… Ή μήπως έχουμε και δεν το γνωρίζουμε;

Ρωτήστε δέκα ανθρώπους από το συγγενικό και φιλικό σας περιβάλλον τι κάνουν το χρησιμοποιημένο τηγανόλαδο και τι γνωρίζουν σχετικά με την ανακύκλωση του τηγανόλαδου. Ναι μην απορείτε… Ακόμα και το τηγανόλαδο ανακυκλώνεται!
Αν και οι συνέπειες της ρίψης τηγανόλαδου σε θάλασσες, χωματερές ή στα σκουπίδια ήταν γνωστές στην πολιτεία εδώ και αρκετά χρόνια, μόλις το 2005 θεσπίστηκε σχετικός νόμος και μόλις το 2006 εμφανίστηκαν δειλά δειλά οι πρώτες εταιρείες ανακύκλωσης τηγανόλαδου.

Που και πως μπορουμε να ανακυκλωσουμε το χρησιμοποιημενο τηγανολαδο

Οι δύο τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο έχουν αναλάβει την συλλογή λαδιού και στην συνέχεια τα διαθέτουν σε βιομηχανίες παραγωγής βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Κάθε λίτρο λαδιού που ανακυκλώνεται δίνει 800 γραμμάρια βιοντίζελ που θεωρούνται σαν ανανεώσιμα καύσιμα για βιομηχανική χρήση. Τα νέα βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά που προκύπτουν είναι φιλικά προς το περιβάλλον αφού με την χρήση τους μειώνεται η εκπεμπόμενη αιθάλη, το διοξείδιο του θείου αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη ατμοσφαιρική μόλυνση. Επιπλέον μειώνεται η ποσότητα ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών που εισάγουμε, με αποτέλεσμα να συμβάλουμε θετικά στην εξισορρόπηση του ενεργειακού και εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας.
Στην ανακύκλωση αυτού του είδους μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο χώροι μαζικής εστίασης όπως ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, στρατώνες, καντίνες, φαστ φουντ, βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων, κατασκηνώσεις αλλά και πλοία, τρένα, αεροπλάνα και φυσικά όλοι εμείς σαν ιδιώτες.
Οι εταιρείες προσφέρουν στους χώρους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό, εντελώς δωρεάν τα ειδικά δοχεία συλλογής και οι ίδιοι αναλαμβάνουν την παρεταίρω διαδικασία.
Αν ζείτε σε πολυκατοικία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία και εκείνοι θα τοποθετήσουν δωρεάν το ειδικό δοχείο ανακύκλωσης στον χώρο σας.
Αν πάλι είστε ιδιώτης μπορείτε πολύ απλά να συλλέγετε στο σπίτι σας σε πλαστικά μπουκάλια νερού ή αναψυκτικού το λάδι σας και να το πηγαίνετε σε ειδικά σημεία συλλογής. Και σίγουρα θα αναρωτιέστε που υπάρχουν αυτά τα σημεία.
Πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων έχουν ενημερωθεί σχετικά και είναι έμπρακτοι υποστηρικτές της σημαντικής αυτής προσπάθειας και μπορείτε να μεταφέρετε εκεί τα μπουκάλια με το λάδι αφού έχουν δηλωθεί σαν Στέκια συλλογής Τηγανέλαιου.
Η ανταπόκριση των πολιτών στην προσπάθεια αυτή δεν είναι η αναμενόμενη. Πολλοί ρωτούν να μάθουν αλλά λίγοι συμμετέχουν ενεργά. Πιστεύω πως κυριότερος παράγοντας δεν είναι η αδιαφορία, αλλά κυρίως η άγνοια των βλαβερών συνεπειών που προκαλούμε στο περιβάλλον άθελά μας.
Ενημερώστε τα φιλικά και συγγενικά σας πρόσωπα και σε λίγο καιρό, όσο περισσότερο γνωστή γίνεται αυτή η προσπάθεια, τόσο και θα προστίθενται νέα σημεία συλλογής και σε λίγο καιρό κάθε γειτονιά θα έχει το δικό της Στέκι.
Η Συλλογή τηγανέλαιου δείχνει υπευθυνότητα και ευαισθησία στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πηγή: ecoview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: