Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ: Διοικητικό κι εμπορικό κέντρο μιας αυτοκρατορίας!

-Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της 26ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη

Ένα δυναμικό διοικητικό κι εμπορικό κέντρο μιας ολόκληρης κοσμοκρατορίας αναδεικνύουν τα ευρήματα και οι εργασίες της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Αγοράς της Πέλλας μέσα στο 2012 κι αυτό ακριβώς θα περιγράψει στην ανακοίνωσή του ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Ακαμάτης.
Η ανακοίνωση θα γίνει, φυσικά, στο πλαίσιο της 26ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη, η οποία άρχισε τις εργασίες της από σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 22 Μαρτίου, στο παλαιό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στην Θεσσαλονίκη.
Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο κ. Ακαμάτης «στην πρωτεύουσα του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου και των διαδόχων τους, την Πέλλα, ανασκάπτεται το εμπορικό και διοικητικό της κέντρο. Σε μια έκταση πάνω από 70.000 τ.μ., στην καρδιά της αρχαίας πόλης, γύρω από μια τεράστια κεντρική πλατεία σταδιακά αποκαλύπτεται ένα συγκρότημα από στοές και σειρές χώρων πίσω τους, στους οποίους ήταν εγκατεστημένα τα αρχεία, η έδρα των αρχόντων της πόλης, άλλες δημόσιες υπηρεσίες, εργαστήρια και καταστήματα».
H ανασκαφή κατά το 2012 επικεντρώθηκε στη βόρεια και ανατολική στοά, στην κεντρική αυλή και στην περιοχή του δημόσιου αρχείου της Πέλλας.
Στη Βόρεια Στοά «καθαρίστηκε αριθμός χώρων ως το στρώμα καταστροφής των κεραμίδων οροφής. Ικανός αριθμός κεραμίδων οροφής ήταν ενσφράγιστες και έφεραν την επιγραφή "Βασιλικός", ενώ σε άλλες είχαν αποτυπωθεί μονογράμματα και ονόματα με συμπληρωματικά μονογράμματα "Βασιλικός"». Τα ευρήματα εκεί ήταν περιορισμένα (χρηστικά κι αποθηκευτικά αγγεία, αγγύθες, νομίσματα και λίγα μεταλλικά αντικείμενα) και γενικά όσα βρέθηκαν δε διαφοροποιούν την εικόνα που έχουμε για την Πέλλα.
Ο κ. Ακαμάτης υπογραμμίζει ότι «μεγάλα τμήματα της τοιχοποιίας των χώρων περιλαμβάνουν υλικό σε δεύτερη χρήση, μετά από μια ευρείας έκτασης καταστροφής, πιθανότατα φυσικής, ενώ σε όλους τους ερευνημένους χώρους αποκαλύφτηκαν οι πρώτοι αναβαθμοί κλιμάκων, που οδηγούσαν σε όροφο, έτσι ώστε οριστικά λύνεται το πρόβλημα της ύπαρξης ορόφου σε όλη τη βόρεια πλευρά του μοναδικού σε μέγεθος συγκροτήματος, μήκους περίπου 65 μέτρων».
Ένας άγνωστος ναός
Όσον αφορά στο δημόσιο αρχείο της Πέλλας, εκεί εντοπίστηκε ένα ορθογώνιο οικοδόμημα, με οροφή λακωνικού τύπου, προφανώς πρόκειται για ναό. Λέει ο κ. Ακαμάτης: «Η μορφή του είναι ναόσχημη και έχει εξωτερικές διαστάσεις 16.20 χ 7,90. Κατάλοιπα από δωρικούς σφονδύλους, τμήματα από κιονόκρανα και αποσπασματικά επίκρανα παραστάδων που βρέθηκαν στη βόρεια πλευρά του με μεγάλη πιθανότητα σηματοδοτούν τη διαμόρφωση εισόδου στην πλευρά αυτή με δύο κίονες ανάμεσα σε παραστάδες. Η επιμέλεια τοποθέτησης των λίθων θεμελίωσης με την άριστη επεξεργασία της επιφάνειάς τους δηλώνουν και την υψηλή ποιότητα της κατασκευής, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από την παρουσία κονιαμάτων λευκού, ερυθρού και μαύρου χρώματος.  Κατά την επόμενη ανασκαφική περίοδο προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της έρευνάς του. Βασικός στόχος είναι η αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής μορφής του ναού και η ταύτιση της λατρευόμενης σε αυτόν θεότητας μέσα από τη συλλογή κινητών ευρημάτων στο εσωτερικό του, αλλά και στον  περιβάλλοντα χώρο.  Η θέση του είναι κεντρική. Το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο κατασκευάστηκε ο ναός παρέμεινε ελεύθερο για την εξυπηρέτηση των αναγκών της λατρείας. Επομένως, και η λατρευόμενη σε αυτόν θεότητα ήταν σημαντική για την πόλη της Πέλλας και το Μακεδονικό Βασίλειο».
Γενικά κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο βρέθηκε μεγάλος αριθμός νομισμάτων (στη φωτογραφία αργυρό τετράδραχμο του Περσέα, τελευταίου βασιλιά της Μακεδονίας). Από αυτά λίγα είναι και αργυρά. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των πήλινων αγγείων, των αποθηκευτικών αγγείων. Πολλά από αυτά φέρουν ενσφράγιστες λαβές. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται αρκετά αποσπασματικά ειδώλια, λυχνάρια, αλλά και μεταλλικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και μια σιδερένια παραγναθίδα.
Η ανακοίνωση του κ. Ακαμάτη θα γίνει αύριο Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 10.45 το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: