Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Συναγερμός σε Πέλλα και Ημαθία για τις καταστροφές από το χαλάζι

Έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή δημάρχων, ομάδων παραγωγών, αλλά και του τοπικού διοικητή του ΕΛΓΑ, συγκαλεί σήμερα Τρίτη στις 10 το πρωί, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, για να αποτιμηθεί η κατάσταση από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, που έπληξε χθες το βράδυ την περιοχή, προκαλώντας μεγάλες ζημίες που αγγίζουν το 100% της παραγωγής και παράλληλα να βρεθεί τρόπος να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους απεγνωσμένους παραγωγούς.
Τεράστιες εκτάσεις με δενδροκαλλιέργειες, κυρίως ροδακινιές, κερασιές, αλλά και χωράφια με κηπευτικά, τόσο στην Ημαθία, όσο και στη γειτονική Πέλλα, έγιναν «σουρωτήρι» από τη μανία του ακραίου καιρικού φαινομένου, το οποίο εκδηλώθηκε με πρωτοφανή ένταση και σε τέτοιο μέγεθος, ώστε αγρότες της περιοχής που μιλούν για χαριστική βολή, το παρομοίαζαν άλλοτε ως κορόμηλο, άλλοτε ως φουντούκι ή ως μπάλα του τένις και άλλοτε ως ροδάκινο ή μανταρίνι.
«Τελειώσαμε. Έχουμε τελειώσει. Η ζημιά είναι μεγάλη. Αν δεν έρθει άμεσα ο ΕΛΓΑ και το επίσημο κράτος, να μας σώσουν έχουμε τελειώσει», μονολογούσε με έκδηλη την απόγνωση ο ροδακινοπαραγωγός από την Επισκοπή Ημαθίας, Ανέστης Μιχαηλίδης, μόλις αντίκρισε το ροδακινοχώραφό του να είναι στρωμένο με ένα παχύ στρώμα από φρούτα που χτυπήθηκαν από το χαλάζι και έπεσαν από τα δέντρα. «Οι ζημίες στα δέντρα είναι μεγάλες και φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα και του χρόνου», ανέφερε ο ίδιος και επαναλάμβανε πως «εάν δεν αποζημιωθούμε γρήγορα και στο 100% της παραγωγής, τελειώσαμε. Έχουμε ανοίγματα όλοι μας και δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα».
Η σφοδρή χαλαζόπτωση, που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα κράτησε για περίπου ένα τέταρτο της ώρας και σάρωσε πολλές περιοχές, στις οποίες μόλις πριν λίγες μέρες άρχισε συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών επιτραπέζιου ροδάκινου, ενώ σε άλλες είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή των κερασιών. Μεγάλα προβλήματα διαπιστώνονται και σε καλλιέργειες μήλου, αχλαδιού και σε αμπελοκαλλιέργειες.
Από τις πρώτες εκτιμήσεις οι σοβαρότερες καταστροφές εντοπίζονται στην αγροτική ζώνη που εκτείνεται από τη Σκύδρα, τη Νάουσα, τη Βέροια και φθάνει έως και την Κουλούρα.
Αγρότες της περιοχής εκτιμούν ότι η καταστροφή εκτείνεται σε τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα. Ενδεικτικά αναφέρουν τα χωριά Αρσένι, Πολυπλάτανος, Αγγελοχώρι, Πετριά, Σταυροδρόμι, Γαλατάδες στην Πέλλα κι Επισκοπή στην Ημαθία. Εκτός από Πέλλα και Ημαθία, μικρότερης έντασης χαλαζόπτωση σημειώθηκε επίσης σε Γρεβενά και Πτολεμαΐδα.
«Δεχτήκαμε τη χαριστική βολή. Το χαλάζι έπληξε τους κάμπους της Πέλλας και Ημαθίας, αλλά και πιο ορεινές περιοχές, όπως η Νάουσα. Μόλις είχε ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών επιτραπέζιου ροδάκινου και όλα έδειχναν ότι φέτος θα ήταν καλή χρονιά για τους ροδακινοπαραγωγούς, αφού ήδη είχαν κλειστεί συμφωνίες μέσω και των συνεταιρισμών για εξαγωγή του προϊόντος στη Ρωσία αλλά και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιμέναμε να πάρουμε μια οικονομική ανάσα για να πληρώσουμε τα περσινά μας έξοδα για εργατικά χέρια και γεωργικά εφόδια. Είμαστε σε απόγνωση. Το χαλάζι ισοπέδωσε δενδροκαλλιέργειες των δύο κατεξοχήν φρουτοπαραγωγικών νομών της Κεντρικής Μακεδονίας και η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια», δήλωσε, ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, ροδακινοπαραγωγός από την Ημαθία και πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ.
Πρωτοφανή χαρακτήρισε τη θεομηνία και ο αντιπεριφερειάρχης της Ημαθίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, κάνοντας λόγο για χαλάζι που είχε μέγεθος «γροθιάς μεγάλου άντρα», ενώ ο δήμαρχος Νάουσας Αναστάσιος Καραμπατζός ήλθε σε επικοινωνία με αγροτικούς συνεταιρισμούς, γεωπόνους, τους Βουλευτές, ώστε τις επόμενες ώρες και αφού εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών να προγραμματιστούν άμεσες και συντονισμένες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ, για την καταγραφή και την καταμέτρηση των ζημιών ώστε να προχωρήσει η υποβολή των σχετικών δηλώσεων.

«Άμεση αποτίμηση των ζημιών στην Κεντρική Μακεδονία»
Να δράσουν άμεσα υπουργείο και ΕΛΓΑ για τις ζημιές στην Κεντρική Μακεδονία ζητά η πρώην ΓΕΣΑΣΕ.

Τη χαρακτηριστική βολή δέχθηκε η παραγωγή φρούτων και το σύνολο της τοπικής οικονομίας της κεντρικής Μακεδονίας από τη χθεσινή χαλαζόπτωση, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Τεράστιες περιοχές ροδακίνων αλλά και κερασιών , αχλαδιών , μήλων και αμπελιών, υπέστησαν ακόμη και ολική καταστροφή , με ανυπολόγιστες συνέπειες για το εισόδημα του αγρότη , τις εξαγωγές πολλές από τις οποίες μάλλον θα ακυρωθούν , τα εισοδήματα και την προστιθέμενη αξία που δημιουργείται από την επεξεργασία των προϊόντων αυτών. Είναι δυστυχώς τέτοια τραγικά  γεγονότα που τονίζουν τη μεγάλη σημασία που έχει ο πρωτογενής τομέας για την παραγωγή εθνικού πλούτου , την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος καλεί την κυβέρνηση , το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ να δράσουν άμεσα και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς  των αγροτών και όλων των ενδιαφερομένων :
  • Να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ για την άμεση αποτίμηση των ζημιών και την καταβολή των  αποζημιώσεων των αγροτών.
  • Να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται στις υπόλοιπες κατηγορίες των εμπλεκομένων.
  • Να σχεδιάσουν ένα συνολικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων τις κλιματικής αλλαγής στη Γεωργία.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: