Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο μισθολογικός χάρτης στην Ελλάδα: Πόσοι αμείβονται με 500 έως 600 ευρώ και πόσοι με 1.000 έως 2.000 ευρώ

Αμοιβές άνω των 500 ευρώ, λαμβάνει το 79,76% των εργαζομένων, ενώ το 7,69% αυτών αμείβεται στην κλίμακα των 500 έως 600 ευρώ, σύμφωνα με το πρώτο ετήσιο δελτίο του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στην ημερίδα του υπουργείου με θέμα «Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη: Ένα καινοτόμο εργαλείο καταγραφής και σχεδιασμού των πολιτικών της Εργασίας», που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 32,21% των εργαζομένων, βρίσκεται στην κλίμακα αμοιβών των 1.000 έως 2.000 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των μισθωτών ιδιωτικού δικαίου σε όλη την Ελλάδα, είναι 1.371.450 άτομα, εκ των οποίων το 53,5% είναι άνδρες.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων που προσφέρουν εργασία, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 196.695 επιχειρήσεις που απασχολούν έστω και έναν μισθωτό εργαζόμενο. Το 90,21% από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές, καθώς απασχολούν έως 10 εργαζομένους.
Στο ετήσιο δελτίο του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», καταγράφεται το σύνολο των μισθωτών εργαζομένων (ιδιωτικού δικαίου), αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων που απασχολούν μισθωτούς εργαζομένους, ανεξάρτητα από τον φορέα κύριας ασφάλισής τους.
"Ακτινογραφία" της μισθωτής αγοράς εργασίας
«Η καταγραφή αυτή γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας σημειώνοντας ότι το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία του συστήματος διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, δίνοντας μια πλήρη και αναλυτική εικόνα, μια «ακτινογραφία» της μισθωτής αγοράς εργασίας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο».
«Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εντοπίσουμε π.χ. με πιστότητα ποιες είναι οι δυναμικές επιχειρήσεις και οι κλάδοι που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και ποιες είναι οι προβληματικές περιοχές ή οι κλάδοι με συμπτώματα διαρθρωτικής οπισθοδρόμησης, ώστε να έχουμε ορθότερο σχεδιασμό των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στήριξης των εισοδημάτων. Τέλος, στο πεδίο της καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, η επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων προσφέρει τη δυνατότητα υλοποίησης στοχευμένων και, συνεπώς, αποτελεσματικών ελέγχων» επισήμανε.
Παραδοχή αναποτελεσματικότητας του ΣΕΠΕ
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ο κ. Βρούτσης είπε ότι το ΣΕΠΕ σήμερα διαθέτει περίπου 800 υπαλλήλους και αναγνώρισε ότι ο τρόπος με τον οποίο ήταν λειτουργούσε μέχρι σήμερα η Επιθεώρηση Εργασίας, ήταν συχνά μη αποτελεσματικός, ενώ αδικούσε και τους ίδιους τους εργαζόμενους.
«Με τη βοήθεια των νέων πληροφοριακών εργαλείων, οι έλεγχοι διεξάγονται στη βάση δομημένου σχεδιασμού, με βάση το ακριβές προφίλ κάθε επιχείρησης και όχι "στα τυφλά". Παράδειγμα, εάν δείτε πέντε, έξι ή δέκα ομοειδείς επιχειρήσεις με παρόμοιους τζίρους, εκ των οποίων η μία έχει υποπολλαπλάσιο προσωπικό από το μέσο όρο των υπολοίπων, δεν είναι αυτονόητο ότι κάτι συμβαίνει;» σημείωσε με έμφαση ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:
«Η νέα φιλοσοφία για την υλοποίηση στοχευμένων και εντατικών ελέγχων, αλλά και το υψηλότερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ, έχουν αποδώσει τα μέγιστα και δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι το ΙΚΑ παρουσιάζει αύξηση εσόδων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια».
Στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο συνολικό έργο του υπουργείου Εργασίας.
«Χαρτογραφήσαμε», είπε, «το σύνολο της απασχόλησης και του συνταξιοδοτικού συστήματος και σταματήσαμε οριστικά την παραβατικότητα στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης. Για πρώτη φορά και με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ πραγματοποιούμε ελέγχους νομιμότητας για το σύνολο των καταβαλλόμενων προνοιακών επιδομάτων, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένουμε σε λίγες ημέρες. Μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων αντιμετωπίσαμε οριστικά άλλο ένα πρόβλημα, αυτό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, ενώ αναδιοργανώνουμε και εκσυγχρονίζουμε τον ΟΑΕΔ, με στόχο την καλύτερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης της εργασίας».
«Η εντατική δουλειά που γίνεται στο υπουργείο Εργασίας και το οργανωτικό "νοικοκύρεμα" που έχει ήδη συντελεστεί δεν ήταν μόνο ένα προσωπικό στοίχημα», συνέχισε ο υπουργός Εργασίας αλλά «αποτελεί μέρος της συνολικής κυβερνητικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο με στόχο να γίνει η Ελλάδα ένα "φυσιολογικό κράτος", όπως είπε προχθές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
«Η δημοσιονομική προσαρμογή, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μεταπολεμικά σε αναπτυγμένη χώρα, έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί» είπε ο κ. Βρούτσης, τόνισε ότι η «δημοσιονομική προσαρμογή δεν ήταν αυτοσκοπός» και κατέληξε:
«Τα δύσκολα πέρασαν και όλα δείχνουν ότι από το 2014 ξεκινά η ανάκαμψη της οικονομίας και η τόνωση της απασχόλησης. Το επόμενο βήμα είναι το χρέος μας προς την κοινωνία και ειδικότερα τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, οι οποίοι υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της μαραθώνιας δοκιμασίας και προς τη νέα γενιά που αρχίζει να βλέπει ξανά το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία».
Εκτός ΕΡΓΑΝΗΣ θέλει τα επιμελητήρια η ΕΣΕΕ
Να συμπεριληφθούν και τα επιμελητήρια, στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, αξιοποιώντας το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, για άντληση στοιχείων πληροφόρησης πρότεινε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μετά την ημερίδα για την παρουσίαση του πληροφορικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δήλωσε:
«Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο καταγραφής των εργαζομένων και σχεδιασμού της εργασίας. Οι στόχοι, τα αποτελέσματα και οι προοπτικές θα φανούν σύντομα με τη γνωστοποίηση και την υλοποίηση του προγράμματος που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα εξυπηρετεί το συνεπή εργοδότη. Η αναγγελία πρόσληψης και οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, ο πίνακας προσωπικού, βεβαιώσεις και δηλώσεις εργοδότη και κάθε γνωστοποίηση υπερωριακής απασχόλησης θα υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά και έτσι θα αποφεύγονται τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις παραλείψεων. Στη στενή συνεργασία μεταξύ ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ και ΙΚΑ θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα επιμελητήρια, αξιοποιώντας το ΓΕΜΗ για άντληση στοιχείων πληροφόρησης.
Η ΕΣΕΕ εκπροσωπώντας το ελληνικό εμπόριο, που αναμφισβήτητα αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, στηρίζει κάθε καινοτόμο πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας που διευκολύνει την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: