Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Η λίστα 24.710 εμβασμάτων έστειλε στο ταμείο 12!

ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΕΛΕΓΧΘΗΚΑΝ 44 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 7,2 ΕΚΑΤ., ΕΙΣΠΡΑΧΘΗΚΑΝ 2,5 ΕΚΑΤ.
Τα πρώτα 2,5 εκατ. ευρώ από την περίφημη λίστα των εμβασμάτων προς το εξωτερικό μπήκαν ήδη στα δημόσια ταμεία, αποδεικνύοντας ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση και σωστός συντονισμός μπορεί να εντοπιστεί το μαύρο χρήμα και να εισπραχθούν τα πρόστιμα.  
Ωστόσο, ο έλεγχος των 24.710 υποθέσεων που αφορούν εμβάσματα προς το εξωτερικό κατά την περίοδο 2009-201 γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, εξαιτίας της έλλειψης ελεγκτών, αλλά και της γραφειοκρατίας που υπάρχει κατά τη διαδικασία.
Εως σήμερα έχουν ελεγχθεί μόνο 44 περιπτώσεις, στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα 7,2 εκατ. ευρώ, και έχουν ήδη εισπραχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μέσα σε ένα μήνα έχουν εντοπιστεί 12 ύποπτοι για φοροδιαφυγή, οι οποίοι και δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τα εμβάσματα που έστειλαν προς το εξωτερικό και ως εκ τούτου αναγκάστηκαν να καταθέσουν αναδρομικές δηλώσεις εισοδήματος για τα προηγούμενα χρόνια.
Οι διασταυρώσεις των 24.710 εμβασμάτων προς το εξωτερικό έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, αλλά η διαδικασία μπλόκαρε εξαιτίας του νόμου, ο οποίος όριζε ότι για να ολοκληρωθεί ένας έλεγχος θα πρέπει ο ελεγκτής να «σαρώσει» όλα τα στοιχεία του φορολογουμένου για κάθε χρήση, καθώς όπως ο νόμος όριζε δεν θα είχε άλλη ευκαιρία στο μέλλον, καθώς θα χανόταν το δικαίωμα. Αυτό σήμαινε ότι ο έλεγχος για μία μόνο περίπτωση μπορούσε να διαρκέσει ακόμα και μήνες.
Ωστόσο, με τροπολογία η οποία κατατέθηκε και ψηφίστηκε με διαδικασίες-εξπρές, μετά τις αποκαλύψεις της «Ε» ότι το υπουργείο Οικονομικών προσπαθούσε να θάψει τις λίστες με στοιχεία φοροδιαφυγής μεταφέροντας τις υποθέσεις από το ΣΔΟΕ στις εφορίες, οι ελεγκτές έχουν πλέον το δικαίωμα να κάνουν προσωρινούς ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις επιχειρήσεις, χωρίς παράλληλα να χάνουν το δικαίωμα για μελλοντικό επανέλεγχο.
Αυτή η αλλαγή στο σύστημα ελέγχων έφερε ταχύτερα αποτελέσματα. Μόνο σε δύο μήνες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 44 υποθέσεων, επιβλήθηκαν πρόστιμα 7,2 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τους προηγούμενους περίπου 10 μήνες είχαν ελεγχθεί μόνο δύο περιπτώσεις, από τις οποίες εισπράχθηκαν 4,9 ευρώ.
Η επιτάχυνση της διαδικασίας οφείλεται παράλληλα και στο γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να πενταπλασιάσει τους ελεγκτές που ασχολούνται με την υπόθεση. Από την αρχή των ελέγχων έως και τον περασμένο Σεπτέμβριο οι έλεγχοι είχαν ανατεθεί σε λιγότερο από δέκα ελεγκτές. Ωστόσο, μετά την τροπολογία για επίσπευση των διαδικασιών, που αναγκάστηκε να καταθέσει, το υπουργείο Οικονομικών αύξησε και τον αριθμό των ελεγκτών από δέκα σε πενήντα. 

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: