Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Το ανεκτίμητο και διεθνώς καταξιωμένο φωτογραφικό έργο της Nelly’s στην Π.Ε. Πέλλας

Στην αίθουσα τέχνης του LEVENTIS ART SUITES στην Παναγίτσα Πέλλας μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2014

Μία μοναδική έκθεση με φωτογραφικά έργα της NELLYS άνοιξε τις πύλες της, εδώ και λίγες ημέρες, στην αίθουσα τέχνης LEVENTIS ART SUITS και Μουσείου Φωτογραφίας, στην Παναγίτσα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στο δρόμο για το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμακτσαλάν.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα (23/12), με την παρουσία του Δημάρχου Έδεσσας κ. Δημήτριου Γιάννου, εκπροσώπου του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και πολλών φίλων της φωτογραφίας από την ευρύτερη περιοχή των δύο Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Η οικοδέσποινα του χώρου,  Αρχιτέκτονας κα. Κατερίνα Σιάντζιου παρουσίασε στους παραβρισκόμενους στοιχεία από τη ζωή, τις επιρροές, τις φωτογραφικές τεχνικές, τα διαχρονικά μηνύματα αλλά και τον αντίκτυπο στους κριτικούς και την κοινωνία που είχε το έργο της NELLYS. Η εκδήλωση των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση του Kostas Chatz ο οποίος παρουσίασε με την κιθάρα του μουσική και τραγούδια “fingerpicking blus” στο φιλικό και ζεστό περιβάλλον του «εργαστηρίου του καλλιτέχνη» του ξενοδοχείου. 

Ο φωτογραφικός φακός της NELLYS «έκοψε» την ανάσα όλου του κόσμου, με τον πρωτοποριακό τρόπο φωτογράφισης και το περιεχόμενο των φωτογραφιών που πρόβαλε διεθνώς την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Τίτλος της έκθεσης είναι «NELLYS, Χορός και Αρχαιότητες» και παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη στο οποίο η διάσημη φωτογράφος κληροδότησε μεγάλο μέρος του έργου της. Η Nellys   (Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη) (1899-1998), είναι η Ελληνίδα φωτογράφος που κάλυψε τη φωτογραφική ιστορία ενός αιώνα. Σύμφωνα με τον Άλκη Ξανθάκη, τον ιστορικό της ελληνικής φωτογραφίας, η μοναδικότητα  της Nelly's "βρίσκεται ακριβώς στο ότι δεν αντέγραψε ξενόφερτα αισθητικά στοιχεία, αλλά στο ότι κατόρθωσε να τα αφομοιώσει και να τα προσαρμόσει στον ελληνικό χώρο...". Γερμανικής – αρχικά – φωτογραφικής επιρροής, το έργο της μικρασιάτισσας Nelly’s, από το Αϊδίνι της Μικράς  Ασίας, που σπούδασε φωτογραφία στη Δρέσδη της Γερμανίας, γνώρισε μεγάλη προβολή και διεθνή αναγνώριση. Το έργο της χαρακτηρίζεται από κινητικότητα  και  ελευθερία,  όπως και η ίδια η ζωή της. Πολύ σημαντικές ήταν  οι νέες τεχνικές που έφερε στην Ελλάδα. Τα  μπρομόιλ, τα ελληνικά πορτρέτα και οι εικόνες με τις χορεύτριες στον Παρθενώνα είναι έργα γνωστά έως πασίγνωστα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σε δήλωσή του αναφέρει: «Η έκθεση των φωτογραφιών της NELLYS παρουσιάζει μοναδικό εικαστικό, καλλιτεχνικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Είναι τιμή για την περιοχή μας που το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη μάς εμπιστεύτηκε τις φωτογραφίες. Αξίζουν ειλικρινά συγχαρητήρια στους υπεύθυνους της αίθουσας τέχνης LEVENTIS ART SUITES και του φωτογραφικού Μουσείου για την πρωτοβουλία. Η Πέλλα αποτελεί πλέον έναν καταξιωμένο χειμερινό προορισμό, με υποδομές φιλοξενίας υψηλού επιπέδου και ποιότητας. Η έκθεση φωτογραφιών της NELLYS, αλλά και μία σειρά από άλλες πολιτιστικές δράσεις που παρουσιάζονται στην περιοχή αυτήν την περίοδο, σε συνδυασμό με την φιλοξενία που απλόχερα προσφέρουν οι κάτοικοι, είμαι βέβαιος ότι θα δημιουργήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις σε όλους όσους επισκεφτούν την Πέλλα την περίοδο των εορτών».

Το ευρύ κοινό και οι φίλοι της καλλιτεχνικής φωτογραφίας έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά την φωτογραφική έκθεση της NELLYS από τις 23/12/13  έως τις 20/02/2014, με  είσοδο ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες:
LEVENTIS ART SUITES
Phone:23810-34141
FAX:23810-34142
PANAGITSA .KAIMAKTSALAN .N.PELLAS
Web : www.leventisartsuites.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: