Αύξηση 1% στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων περιλαμβάνει η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας, διετούς διάρκειας, που υπέγραψαν από κοινού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Η νέα κλαδική σύμβαση είναι διετής, ήτοι έως το 2015 και αφορά 130.000 εργαζόμενους, ενώ υπογράφεται λίγο πριν τη λήξη της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης η οποία λήγει αύριο και όταν υπογράφηκε είχε προβλέψει μειώσεις μισθών κατά 15%. Οι βασικοί μισθοί στον κλάδο κυμαίνονται σήμερα από 753,69 έως 821,96 ευρώ.
Στην νέα κλαδική σύμβαση περιλαμβάνονται και θεσμικές ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν:
- Για την περίοδο τουριστικής αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να παρέχεται η δυνατότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 ώρες ημερησίως για 8 εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν τον χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.
- Επίσης τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών, η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σε εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο, όπως λογιστές, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.α., καθώς έχουν απολέσει τις επαγγελματικές συμβάσεις τους.

Πηγή: avgi.gr