Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ετοιμάζουν μέτρα 800 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί το μισθολόγιο των ενστόλων

Με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και εισοδηματικές περικοπές θα επιβαρυνθούν εκατομμύρια Έλληνες εάν η τρόικα απαιτήσει (όπως συνηθίζει άλλωστε) να πληρώσει το κοινωνικό σύνολο τα 800 εκατ. ευρώ (600 εκατ. ευρώ για αναδρομικά που θα πρέπει να επιστραφούν, πλέον 200 εκατ. ευρώ ετησίως για τις αυξήσεις των μισθών μετά την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012) στα οποία ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το δημοσιονομικό κόστος για την αποκατάσταση του μισθολογικού καθεστώτος των ενστόλων.
Και μπορεί μεν η κυβέρνηση να εμφανίζεται "καθησυχαστική" ότι τα λεφτά αυτά θα προέλθουν από τα υπουργεία όπου υπάγονται οι ένστολοι, όμως η εμπειρία τεσσάρων χρόνων Μνημονίων έχει δείξει ότι η τρόικα επιβάλλει μέτρα που θεωρεί ότι οδηγούν σε άμεση ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού και έχουν μόνιμο χαρακτήρα, με εφαρμογή φοροεισπρακτικών μέτρων και εισοδηματικών περικοπών άμεσης «αποτελεσματικότητας» σε βάρος του συνόλου των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα θα έχει τον τελευταίο λόγο για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα απαιτηθεί να ληφθούν προκειμένου να αναπληρωθεί το συνολικό δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει από την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ. Ας σημειωθεί, επίσης, πως στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με τους εκπροσώπους των ένστολων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν τέθηκε, -όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Χρ. Φωτόπουλος, ύψος κονδυλίων για την αποκατάσταση του μισθολογικού καθεστώτος, καθώς ο υπουργός αναπληρωτής θα συζητήσει νομοτεχνική μελέτη για το συνολικό κόστος.
Οι εκπρόσωποι των απόστρατων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο ΓΛΚ την άμεση αποκατάσταση του μισθολογίου και των συντάξεών τους. Δέχονται ωστόσο τη σταδιακή καταβολή των αναδρομικών. Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του συντονιστικού των αποστράτων Σπ. Περβαινάς, είπε ότι ο Χρ. Σταϊκούρας τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και ότι θα αναζητηθούν τα σχετικά κονδύλια.
Από την πλευρά των αποστράτων, ο Σπ. Περβαινάς είπε ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα η αποκατάσταση του μισθολογίου και των συντάξεων καθώς και ότι είναι θετικοί στο να δοθούν σταδιακά τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που έγιναν από τον Ιούλιο του 2012 και μετά. Ο ίδιος υπολόγισε το ετήσιο κόστος για την αποκατάσταση των μισθών των συντάξεών τους στα 140 εκατ. ευρώ, με τα 78 εκατομμύρια να αφορούν τους εν ενεργεία και τα 62 τους απόστρατους.
Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για να συζητηθούν τα εναλλακτικά σενάρια αποκατάστασης των μισθολογίων των στρατιωτικών, τα οποία θα επεξεργαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Από πλευράς Ομοσπονδίας των Αστυνομικών, ο πρόεδρός της Χ. Φωτόπουλος κάλεσε μετά τη συνάντηση, την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των ειδικών μισθολογίων.

Παναγόπουλος Θάνος
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: