Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Σε δυσθεώρητα ύψη η συμμετοχή των ασφαλισμένων για τα φάρμακά τους!

Υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα για την προμήθεια των οποίων η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες ακόμη και κατά... 400%, ενώ σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για την προμήθειά τους έχει φθάσει ακόμη και το... 80% της λιανικής τους τιμής!
Αυτός είναι ένας από τους πολλούς "κρυφούς" τρόπους με τους οποίους έχει "μειωθεί" η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου ο νέος πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος, ο οποίος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής Υγείας, αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής γενικότερα.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ έκανε μεταξύ άλλων λόγο για "χαοτικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων", το οποίο έχει επιβάλει η κυβέρνηση, και απείλησε με αναστολή των εφημεριών των φαρμακείων στην περίπτωση κατά την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση δεν προχωρήσουν σε ένα "νέο, ανθρώπινο ωράριο για τους φαρμακοποιούς".
Επίσης, ο Κώστας Λουράντος επανέλαβε ότι τα φαρμακεία όλης της χώρας θα προχωρήσουν σε πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση "περάσει" τα λεγόμενα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα (και μη αποζημιούμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία) φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ, ενώ επεσήμανε ακόμη ότι "κάθε μείωση των τιμών των φαρμάκων σημαίνει απομείωση των αποθεμάτων τα οποία διατηρούν οι φαρμακοποιοί στα φαρμακεία τους" και έδωσε κατάλογο με φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία βρίσκονται εν ανεπαρκεία στην ελληνική αγορά.
Είναι χαρακτηριστική η εξής φράση του Κώστα Λουράντου: "Η πολιτεία έχει στοχοποιήσει δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τους φαρμακοποιούς, λες και φταίνε αυτοί για όλα τα δεινά της κρίσης. Για ό,τι κακό συμβαίνει, με χειρουργική ακρίβεια κάθε χρόνο οι πολιτικοί βρίσκουν και κάτι να επιβάλουν στους φαρμακοποιούς. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι τα ΜΥΣΥΦΑ. Κάποιοι τα θέλουν στα σούπερ μάρκετ για να... αυξηθεί η τιμή τους και η κατανάλωσή τους, ξεχνώντας εντέχνως ότι είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα και όχι καραμέλες!".

Βενιζέλος Βασίλης
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: