Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Διασώζονται οι συντάξεις σε ΟΑΕΕ - ΕΤΕΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΕΣΗ 150 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ
Ενίσχυση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να διασφαλιστούν οι κύριες συντάξεις για 340.000 ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και οι επικουρικές συντάξεις ενός εκατομμυρίου μισθωτών του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, θα λάβουν δύο από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.
Ενεση ρευστότητας 150 εκατομμυρίων ευρώ δίνεται σε δύο από τα μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας -τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΕΑ-, για να καλυφθεί το οικονομικό κενό και να καταβληθούν ομαλά συντάξεις και άλλες παροχές.
Στόχος είναι να διασφαλιστούν οι κύριες συντάξεις 340.000 ελευθέρων επαγγελματιών και οι επικουρικές συντάξεις ενός εκατομμυρίου μισθωτών του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικά προβλέπεται πως τα χρήματα θα προέλθουν από το ειδικό αποθεματικό που έχει δημιουργηθεί (ΑΚΑΓΕ) και στόχος είναι «να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος» των δύο ασφαλιστικών φορέων.
Συγκεκριμένα, 100 εκατομμύρια θα δοθούν στο Ταμείο Ελευθέρων Επαγγελματιών, ενώ 50 εκατομμύρια θα πάνε στο μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας (ΕΤΕΑ). Τώρα το βάρος πέφτει στη νέα ρύθμιση οφειλών, καθώς από την πορεία της θα κριθεί το κατά πόσoν θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης (κυρίως στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ) ή αν θα παραμείνει η «μαύρη τρύπα».
Από κόσκινο
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τα οικονομικά των ασφαλιστικών φορέων θα περάσουν από το «κόσκινο» της τρόικας στην επικείμενη επίσκεψή της στη χώρα μας.
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών, από τις οποίες θα υπάρχει και μία σαφής εικόνα για την κατάσταση όλων των Ταμείων.
Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να ανοίξει θέμα ασφαλιστικού και επισημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας και στις κύριες συντάξεις. Οσον αφορά στους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, προβλέπεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και, επομένως, αν προκύψει μελλοντικά έλλειμμα, θα υπάρξουν περικοπές.
Στο «μέτωπο» των κύριων συντάξεων εκτιμάται πως ο ΟΑΕΕ θα έχει πάρει μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς ένα επιπλέον ποσόν τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Στάση... πληρωμών
Το μεγάλο πρόβλημα του Ταμείου είναι πως τέσσερις στους δέκα ελευθέρους επαγγελματίες έχουν κάνει... στάση πληρωμών και δεν καταβάλλουν εισφορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των εσόδων.
Οσον αφορά στο ενιαίο επικουρικό (ΕΤΕΑ), στόχος της οικονομικής ενίσχυσης είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο και νέων περικοπών στις συντάξεις μέχρι το τέλος του έτους.
Σημειώνεται πως στο Ταμείο ισχύει από την 1η Ιουλίου η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, κάτι που οδηγεί σε μείωση των συντάξεων κάθε φορά που θα προκύψουν ελλείμματα.
Στο πλαίσιο αυτό, μειώθηκαν οι επικουρικές συντάξεις κατά 5,2% τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα η μέση σύνταξη να πάει από τα 190 στα 180 ευρώ.
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν πως το Ταμείο θα αντιμετωπίσει προβλήματα από την επερχόμενη κατάργηση των κοινωνικών πόρων και αναζητούνται τρόποι για να περιοριστεί το οικονομικό κενό.
Αναφορικά με την προέλευση των χρημάτων, στις υπουργικές αποφάσεις αναφέρεται πως τα χρήματα δεν θα προκαλέσουν δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:
  • ΟΑΕΕ. Το ποσό των 100 εκατομμυρίων θα καλυφθεί από τον Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ.
  • ΕΤΕΑ. Το ποσό των 50 εκατομμυρίων θα προέλθει από τον Λογαριασμό της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ΔΗΜΟΣΙΟ
Το χρονοδιάγραμμα για το εφάπαξ
Το ποσό των 420 εκατομμυρίων ευρώ θα καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους στους φορείς πρόνοιας (εφάπαξ) και στο μετοχικό ταμείο του Δημοσίου.
Στόχος είναι να επιταχυνθεί η έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων και παράλληλα να δοθεί οικονομική «ανάσα» στα Ταμεία, ώστε να μη χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις μέσα στο έτος. Υπολογίζεται πως θα καλυφθούν οι αιτήσεις των ασφαλισμένων, που είναι σε εκκρεμότητα από το 2012 μέχρι τις αρχές του 2014. Οπως έχει ήδη γράψει το «Εθνος», προβλέπονται τα εξής:
Ταμεία Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Θα δοθεί το ποσό των 260 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους 10.000 εφάπαξ. Πρόκειται για συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στο ταμείο πρόνοιας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 (αφορά όσους αποχώρησαν από την υπηρεσία τους πριν από τον Αύγουστο του 2013).
Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων. Με 70 εκατομμύρια ευρώ ανοίγει ο δρόμος για να να καταβληθεί το μέρισμα σε περίπου 25.000 με 30.000 δημοσίους υπαλλήλους (μέσος όρος βοηθήματος 205 ευρώ). Στόχος είναι να καλυφθούν οι εκκρεμότητες από τις αρχές του 2012 μέχρι και το τέλος του 2013 (ενδεχομένως να καλυφθεί και το πρώτο δίμηνο του 2014).
Ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας. Θα δοθεί ένα ποσό της τάξης των 20 εκατ. και υπολογίζεται πως περίπου 2.500 άτομα είναι στην αναμονή για το εφάπαξ. Στόχος είναι να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των αποφάσεων και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο περικοπών από την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας.
ΝΑΤ. Θα διατεθεί το ποσό των 20 εκατ. για να καλυφθούν εκκρεμότητες (π.χ. εφάπαξ σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων).

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: