Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΤΕΕ: Το Ελληνικό δόθηκε στην Lamda Development 222% κάτω από την αξία του!

Στην παρουσίαση Οικονομοτεχνικής Μελέτης Εκτίμησης της Επενδυτικής Αξίας του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά προχώρησε το ΤΕΕ όπου και ανακοίνωσε ότι το Ελληνικό έχει αξία περίπου 3 δισ ευρώ ενώ δόθηκε στην Lamda Development για 915εκ. 
Σύμφωνα με την μελέτη του ΤΕΕ η είναι διαφορά που προκύπτει είναι ύψους 222%, ενώ κάνει λόγο για άθλια διαδικασία που επέλεξε το ΤΑΙΠΕΔ και όχι σύμφωνα με τις προτάσεις όσων σέβονται την ελληνική κοινωνία και τον εαυτό τους. Ειδικότερα η αξία υπολογίζεται σε κόστος γης 92 €/ τμ μετρητοίς ή 150 €/ τμ για 15ετή αποπληρωμή των κτηρίων και της δόμησης. 
Το ΤΕΕ προσδιορίζει τη σημερινή αξία της έκτασης στα 1,86 δισ. ενώ το κόστος υλοποίησης των απαιτούμενων υποδομών (δημιουργία οδικού δικτύου, δικτύο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης) σύμφωνα με το ΤΕΕ ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ. 
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ότι «Τέτοιες αξίες δεν υπάρχουν πουθενά και προφανώς δεν υπάρχουν στις γύρω περιοχές ή στις πρόσφατες αντίστοιχες διαδικασίες, όπως του Αστέρα Βουλιαγμένης. Με τη σημερινή εκτίμηση κάνουμε ό,τι έπρεπε να έχει κάνει το ΤΑΙΠΕΔ με διαφάνεια και παρακαλούμε όλους τους Φορείς που κλήθηκαν για τις δημόσιες παρατηρήσεις τους.» 
Επίσης χαρακτήρισε το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα κακής ποιότητας δημοπρατήριο, χωρίς τιμές εκκίνησης και με μία προσφορά. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε χαρακτηριστικά Και για αυτό γεννιούνται τα ερωτήματα: 
* Πόσα λεφτά έχουν ξοδευτεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε συμβούλους, τράπεζες, δικηγορικά γραφεί και σε ποια; Πώς εκλέχθηκαν; 
* Ποιοι και πόσοι είναι οι εκτιμητές της δημόσιας περιουσίας και ποιες είναι οι εκτιμήσεις; Πώς επιλέχθηκαν; 
* Ποια τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, ποια η συνεισφορά του στη μείωση του χρέους (συγκριτικά με το συνολικό χρέος της χώρας) και τέλος 
* Ποια η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας Δεν υπήρξε καμία ανοιχτή διάφανης διαδικασία. 
Αγνοήθηκε παντελώς η άποψη της κοινωνίας, των θεσμοθετημένων φορέων της, των συλλογικοτήτων. Δεν υπήρξαν ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες των επιτροπών διαγωνισμών, του προϋπολογισμού, των σταθερών όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας. 
Νομοθετήθηκαν διάφορες σκόρπιες διατάξεις ή επιχειρήθηκε να ψηφιστούν σχέδια νόμου που ευνοούν τη συγκεκριμένη επένδυση και κάποιες λίγες παρόμοιες, όπως η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακόμη και ιδιωτικών εκτάσεων και περιουσιών, οι αλλαγές στο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο, ο αποσυρθείς 
Νόμος περί αιγιαλού και φοροαπαλλαγές του επενδυτή, την ίδια ώρα που οι Έλληνες πολίτες έχουν γονατίσει από την υπερφορολόγηση, και γίνονται κατασχέσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές. Αγνοήθηκαν παντελώς μελέτες και προτάσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Νόμου, όχι στις κατευθύνσεις του ΤΕΕ, του ΕΜΠ, των κινημάτων. αναφέρει στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. 
Πηγή: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: