Χάος επικράτησε στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου Οργανισμού ο οποίος εφαρμόζεται χωρίς κανέναν διάλογο με τους θεσμικούς και επιστημονικούς φορείς και κυρίως χωρίς το απαραίτητο διάστημα προσαρμογής, αλλά με σαφή πολιτική επιδίωξη τόσο την οριζόντια μείωση δομών του δημόσιου τομέα που απαιτεί η τρόικα όσο και τον κυβερνητικό έλεγχο του διοικητικού μηχανισμού του υπουργείου.
Τεράστια αναστάτωση επικράτησε κυρίως ανάμεσα στους εργαζομένους του υπουργείου, οι οποίοι καλούνται ξαφνικά, χωρίς να έχουν ενημερωθεί και ερωτηθεί, να μετακινηθούν σε άλλους νομούς, σε πολλές περιπτώσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις έως προχθές θέσεις εργασίας τους.
Οι προϊστάμενοι και οι τμηματάρχες, που τοποθετούνται πλέον με ανάθεση απευθείας από τον υπουργό, αλλά και απλοί υπάλληλοι, έμαθαν από τη Διαύγεια τη Δευτέρα το βράδυ, παραμονή της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, ότι θα πρέπει να αναλάβουν καθήκοντα σε νέες υπηρεσίες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση τμηματάρχη που έως τη Δευτέρα υπηρετούσε στη Θήβα και τη Δευτέρα το βράδυ έμαθε ότι υπηρετεί πλέον στον Νομό Ιωαννίνων!
Στο μεταξύ συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούνταν από το πρωί χθες στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ στην Μπουμπουλίνας προκειμένου να βρεθεί τρόπος για τη συνέχιση των 600 έργων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα.
Την ώρα, βλέπετε, που η ηγεσία του υπουργείου στρέφει όλη τη δημοσιότητα προς την ανασκαφή της Αμφίπολης, ουδείς γνωρίζει με την εφαρμογή του νέου Οργανισμού πώς θα συνεχιστούν όλα αυτά τα έργα, πώς θα απορροφηθούν τα κονδύλιά τους και πώς θα πληρωθούν οι περί τους 3.500 εργαζομένους που απασχολούνται σ' αυτά.
Η ίδια αναστάτωση επικρατούσε και στις Εφορείες Προϊστορικών, Κλασσικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που πλέον ενοποιούνται σε μία περιφερειακή ενότητα, χωρίς να έχει γίνει καμία πρόβλεψη για εγκαταστάσεις και υποδομές στις νέες αυτές δομές.
Ενδεικτική του αλαλούμ που επικράτησε χθες στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ είναι η κατάσταση στο Βυζαντινό Μουσείο, στο οποίο πρόκειται να εγκαινιαστεί στις 19 Νοεμβρίου η πολυσυζητημένη έκθεση "Ελ Γκρέκο". Η έκθεση πλέον είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να εγκαινιαστεί την ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί, καθώς η έως προχθές διευθύντρια του Μουσείου Αναστασία Λαζάρίδου που είχε αναλάβει την προετοιμασία της, απομακρύνθηκε αιφνιδίως και χωρίς να γνωρίζει τίποτα, ενώ η αρχαιολόγος Αικατερίνη Δελαπόρτα, η οποία αναλαμβάνει πλέον τη διεύθυνση του Μουσείου, μεταφέρθηκε, επίσης χωρίς τη θέλησή της, από την Εφορεία Κυκλάδων αφήνοντας πίσω αξιόλογο αρχαιολογικό έργο.
Ωστόσο η πλέον "κραυγαλέα" περίπτωση, είναι η απομάκρυνση της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων -έως τη Δευτέρα το βράδυ- του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Βλαζάκη με "φωτογραφική διάταξη στον Ν. 4304 (άρθρο 31), που έφεραν στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας και η γενική γραμματέας Λ. Μενδώνη, τη στιγμή μάλιστα που αυτή παρευρίσκεται σε συνέδριο που διοργανώθηκε προς τιμήν της στην Ιταλία", όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
"Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ψέματα μέσα στη Βουλή ότι η τροπολογία δεν είναι φωτογραφική, μόνο που τελικά την εφάρμοσαν μόνο στο ΥΠΠΟΑ!" τονίζει ο ΣΕΑ θυμίζοντας ότι "η κ. Βλαζάκη ήταν επιλεγμένη από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ) και τώρα 'παύεται' με μόνη την υπογραφή του υπουργού κ. Κ. Τασούλα".
Είναι άραγε τυχαία η παύση της, τη στιγμή που αρνήθηκε να συναινέσει στο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με απώτερο στόχο χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα;
Στη θέση της Μ. Βλαζάκη τοποθετείται η Έλενα Κόρκα, ενώ τη διεύθυνση Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αναλαμβάνει η Μαρία Λαγογιάννη.
Στο μεταξύ εκπρόσωποι του Δ.Σ. του ΣΕΑ πραγματοποίησαν παράσταση στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ. Αντί του υπουργού συνάντησαν τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Κωνσταντίνο Δαλαγγέλη ζητώντας βελτιωτικές ενέργειες και παρεμβάσεις στον νέο Οργανισμό.
Συγκεκριμένα ζητούν να δοθεί δυνατότητα στους τμηματάρχες, προϊσταμένους και υπαλλήλους να παραμείνουν στην υπηρεσία που επιθυμούν, χωρίς να μετακινηθούν δίχως τη θέλησή τους στις νέες θέσεις υπηρεσίας τους ή να μετακινηθούν με αμοιβαία συνεννόηση με συναδέλφους τους, καθώς και να διορθωθούν τα λάθη και οι αβλεψίες από τα οποία είναι γεμάτος ο νέος Οργανισμός. Ο Κ. Δαλαγγέλης δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στη διόρθωση των παραπάνω θεμάτων που έθεσε ο ΣΕΑ.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και τις πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία με άμεση προτεραιότητα να ικανοποιηθούν πλήρως όσα υποσχέθηκε, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην μετακινηθεί υποχρεωτικά από τη θέση εργασίας του, και απώτερο στόχο την κατάργηση του νέου Οργανισμού.
"Τελικά, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η συνέχιση του πελατειακού κράτους, των αυθαίρετων πολιτικών αποφάσεων και η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας στο Δημόσιο αποτελούν κεντρικές πολιτικές επιλογές της συγκυβέρνησης" υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρατάσσεται με τις δίκαιες διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού - Αθλητισμού και δεσμεύεται για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Οργανισμού για το ΥΠΠΟΑ που θα αποκαταστήσει τις αδικίες και θα εξασφαλίζει την αξιοκρατία και την εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου".

Πόλυ Κρημνιώτη
Πηγή: avgi.gr 

Και στη δική μας «νεοσύστατη» Εφορεία, υπήρξαν πολλές υπηρεσιακές και σημαντικές μεταβολές. Όπως σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια, έτσι κι εδώ, εκφράζεται έντονα η αγωνία υπηρεσιακών παραγόντων και εργαζομένων για την απρόσκοπτη συνέχιση των έργων ΕΣΠΑ και όχι μόνο...
Θεωρώ χρήσιμο και απολύτως απαραίτητο και η δημοτική αρχή του δήμου μας, να μην παρακολουθεί ως απλός θεατής τα γεγονότα και τις εξελίξεις, αλλά με επαφές, παρεμβάσεις και δράσεις, να διεκδικήσει και να διασφαλίσει στο βαθμό που της επιτρέπεται, φυσικά σε συνεργασία με την νέα Προϊσταμένη της Εφορείας, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς και βεβαίως με τους τοπικούς βουλευτές, τα δικαιώματα και τις ουσιαστικές αλλαγές που επιτάσσει η εφαρμογή του νέου οργανογράμματος του ΥΠΠΟΑ, με την σύσταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Πέλλας.
Τέτοιες διεκδικήσεις και διασφαλίσεις, που πιστεύω ότι πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα, είναι η απρόσκοπτη συνέχεια των έργων ΕΣΠΑ, η ανάδειξη, προβολή και «αποκατάσταση» του κύρους της Πέλλας και των άλλων μνημείων του νομού όπως αξίζει στο όνομα, στη φήμη και την ιστορία τους και η βεβαίως η μεταφορά της έδρας της Εφορείας στην «φυσική» της θέση, στην Πέλλα και στο νέο Μουσείο, όπου οι υποδομές υποδοχής και εγκατάστασης μια τέτοιας μεταφοράς, περισσεύουν... Ας αφήσουν επιτέλους στην άκρη τις πολιτικές σκοπιμότητες και «ισορροπίες», κι ας δουν την πραγματικότητα κατάματα! Η Πέλλα το δικαιούται και είναι έτοιμη όσο ποτέ, να γίνει μια για μια πάντα η έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Πέλλας!