Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Economist: Αργεί η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο

Τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο από το πρόγραμμα είναι συγκεχυμένα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Economist με τίτλο «Όχι και τόσο γρήγορα η έξοδος από το Μνημόνιο», το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία του Αλ. Τσίπρα και λεζάντα: «Ο επόμενος πρωθυπουργός;».

Μια απότομη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει εμποδίσει το σχέδιο της κυβέρνησης να δανειστεί περίπου 9 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2015 για να καλύψει την αποπληρωμή του χρέους και να «χαλαρώσει» τις επιπτώσεις από τα μέτρα, τα οποία έχουν φέρει το 35% των Ελλήνων στα όρια της φτώχειας, τονίζει ο Economist.

Αντίθετα, επισημαίνεται στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια νέα πιστωτική γραμμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή –ακόμη χειρότερα- να αποδεχθεί 15 επιπλέον μήνες αυστηρής εποπτείας από το ΔΝΤ, ως αντάλλαγμα για 12 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί επιμένει ότι η εποχή του μνημονίου τελειώνει, και μιλάει για επανεμφάνιση των ξένων επενδύσεων. Ύστερα από μια καλοκαιρινή τουριστική περίοδο-ρεκόρ, οι διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων είναι πρόθυμες να αγοράσουν ακίνητα σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου. Το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει τρεις προσφορές από διεθνείς ομίλους που επιδιώκουν τη διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Η κινεζική Cosco δαπανά 230 εκατ. ευρώ για να μεγαλώσει την επένδυσή της στον Πειραιά. Σύμφωνα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί 0, 6% φέτος και 2,9% το 2015», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, αναφέρει ο Economist, άλλοι υποστηρίζουν ότι οι προοπτικές της Ελλάδας επισκιάζονται από την πολιτική αστάθεια. Ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία, χρειάζονται πλειοψηφία τριών πέμπτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο των 300 για να εκλέξουν νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, διαφορετικά θα γίνουν εκλογές. Του λείπουν 26 ψήφοι.

Επιπλέον, προστίθεται στο δημοσίευμα, ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές και ακόμη και κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ- εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού- μπορεί να αποφασίσουν να στρέψουν την υποστήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με 4%-8% έναντι της Νέας Δημοκρατίας, και ακόμη και οι υποστηρικτές της κυβέρνησης αρχίζουν να αποδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το ερώτημα που πολυσυζητιέται σε καφετέριες της Αθήνας είναι εάν η αντιπολίτευση θα θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή θα υποχρεωθεί να σχηματίσει συνασπισμό με άλλα αριστερά κόμματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, ένα νέο κεντροαριστερό κόμμα που ιδρύθηκε από τον Σταύρο Θεοδωράκη, μια δημοσιογράφος της τηλεόρασης.

Σύμφωνα με τον Economist, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει αρχίσει να χτίζει γέφυρες με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες και τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο. Εξακολουθεί να πιέζει για να διαγράψουν οι πιστωτές της Ελλάδας τουλάχιστον το ήμισυ του δημόσιου χρέους, που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 175% του ΑΕΠ. Αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σημειώνει το δημοσίευμα, λένε ότι δεν είναι πλέον ο  αδιάλλακτος «ταραχοποιός» που υποσχέθηκε το 2012 να σκίσει το «βάρβαρο μνημόνιο» αν ερχόταν στην εξουσία.

Όπως καταλήγει στο δημοσίευμά του ο Economist, ο Αλ. Τσίπρας έχει σιωπηρά προσπαθήσει να καθησυχάσει τους εν δυνάμει επενδυτές που φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό ότι η Ελλάδα θα είναι ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις μέλος της ευρωζώνης υπό μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα hedge funds που τις τελευταίες ημέρες που ηγήθηκαν της πρόσφατης φυγής από τα ελληνικά ομόλογα, δεν έχουν ακόμη πειστεί εντελώς.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: