Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Είναι αστείο να πανηγυρίζουμε για τα stress tests

Ενθουσιασμός ακολούθησε της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests την Κυριακή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες πέρασαν τη δύσκολη δοκιμασία, λαμβάνοντας την πολυπόθητη κεφαλαιακή επάρκεια.
Ενθουσιασμό που δεν συμμερίζονται ωστόσο, στον ίδιο βαθμό, ορισμένοι αναλυτές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν το γεγονός ότι δεν περνούν όλες οι τράπεζες τα τεστ βάσει του στατικού υπολογισμού, αλλά του δυναμικού, ο οποίος υπολογίζει τα οφέλη από τον αναβαλλόμενο φόρο και την εκτέλεση των σχεδίων αναδιάρθρωσής τους.
Τι σημαίνουν όμως πρακτικά όλα αυτά; Τι συνέπειες θα έχουν στην πραγματική οικονομία και το “πορτοφόλι” του Έλληνα πολίτη; Το News247 επικοινώνησε με δύο ειδικούς επί της Χρηματοοικονομικής, αναζητώντας απαντήσεις.
“Η διαφορά στατικού και δυναμικού σεναρίου είναι ότι ο στατικός δείκτης λαμβάνει υπόψη του όλα τα αποτελέσματα του 2013 που αφορούν στις 130 ευρωπαϊκές συστηματικές τράπεζες, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα. Στο δυναμικό σενάριο λαμβάνονται υπόψη και στοιχεία του 2014” εξηγεί στο News247 ο Κώστας Μελάς, διδάκτωρ Διεθνούς Χρηματοοικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
“Για το 2014 όμως δεν έχουμε ακόμα όλα τα αποτελέσματα. Έτσι, το δυναμικό σενάριο συνυπολογίζει τις διάφορες ενέργειες που έχουν δρομολογήσει οι τράπεζες, όπως αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ή πωλήσεις θυγατρικών, από τις οποίες θα πάρουν μελλοντικά κεφάλαια για να τα τοποθετήσουν εκεί που τους λείπουν”, προσθέτει.
“Μετεξεταστέοι” στο στατικό μοντέλο
“Εμείς έχουμε δύο συστημικές τράπεζες που πέρασαν τα τεστ αντοχής και στα δύο σενάρια και άλλες δύο που πέρασαν τα μόνο στο δυναμικό σενάριο, καθώς παρουσιάζουν χρηματοδοτικό κενό με τα στοιχεία του 2013, το οποίο θα καλύψουν με τις ενέργειες που έχουν δρομολογήσει για το 2014” εξηγεί ο κ. Μελάς.
“Συνεπώς, αυτή τη στιγμή όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ή αλλιώς τον δείκτη φερεγγυότητας, ο οποίος είναι ένας δείκτης δυναμικός. Το ότι τον έχουμε τώρα δεν σημαίνει ότι θα τον έχουμε και στο μέλλον”.
Επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής δηλώνει στο News247 και ο αναπληρωτής καθηγητής Xρηµατοοικονοµικής στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου, Αριστείδης Σάμιτας (δεξιά).
“Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή διότι από 01/01/2015 αυστηροποιείται το πλαίσιο που ορίζει τις συνθήκες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να περάσουν ξανά stress tests το 2015 όπου θα ληφθούν υπόψη οι νέοι πιο αυστηροί κανόνες. Γι αυτό είμαι επιφυλακτικός. Πρέπει να γίνουν οι κεφαλαιοποιήσεις και ό,τι άλλο έχουν σχεδιάσει οι τράπεζες να κάνουν για να είμαστε σίγουροι ότι θα αντέξει η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών”.
Ασπίδα προστασίας για την έξοδο στις αγορές
“Τις αγορές ουδείς μπορεί να τις κοροϊδέψει. Ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται με όλες τις τράπεζες. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα των stress tests σηματοδοτεί καλά νέα για την ελληνική οικονομία. Διότι κεφαλαιακή επάρκεια σημαίνει ότι θα μας δοθεί κάποια στιγμή η δυνατότητα να εκδώσουμε ομολογιακό δάνειο, να βγούμε δηλαδή στις αγορές", λέει ο κ. Σάμιτας.
“Έχουμε ανάγκη να βγάλουμε προς τα έξω την εικόνα τραπεζών που έχουν τη κεφαλαιακή επάρκεια. Έτσι τα 11,4 δισ. του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μένουν ανέπαφα για να έχουμε ένα credit line, δηλαδή ένα δίχτυ ασφαλείας πιστωτικής γραμμής σε περίπτωση που βγούμε στις αγορές και προχωρήσουμε σε έκδοση ομολογιακού δανείου. Αν κάτι πάει στραβά, έχουμε να καλύψουμε την έκδοση του ομολογιακού από αυτά τα 11,4 δισ.”, καταλήγει.
Ρευστότητα στην Αγορά
“Το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής  είναι ένα βήμα που θα αξιολογηθεί σιγά σιγά διότι οι τράπεζες έχουν μπροστά τους να ρυθμίσουν 75 δισ. κόκκινα δάνεια κι αυτό είναι τεράστιο πράγμα”, επισημαίνει από πλευράς του ο κ. Κώστας Μελάς.
“Να μη ξεχνάμε ότι το ζήτημα που καίει αυτή τη στιγμή την ελληνική οικονομία είναι η ρευστότητα. Καλός είναι λοιπόν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αλλά μη προεξοφλούμε ότι αύριο θα αυξηθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.” τονίζει αντικρούοντας την αισιοδοξία που εκφράστηκε από κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests οτι πλέον οι τράπεζες θα μπορέσουν να ρίξουν χρήματα στην πραγματική οικονομία.
“Δεν θα είναι άμεση η τόνωση της ρευστότητας στην αγορά. Οι εκτιμήσεις που κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες είναι ότι τα κόκκινα δάνεια θα κορυφωθούν έως το τέλος του 2015, αν όλα εξελιχθούν ομαλά. Άρα δεν είναι εύκολο οι τράπεζες να αυξήσουν τη δανειοδότηση και να ρίξουν χρήμα στην αγορά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, η οποία επιβεβαιώνεται εδώ και 4 χρόνια.
 Από το 2011 οι υπουργοί Ανάπτυξης λένε ότι έρχεται η ρευστότητα. Αυτά είναι ρητορείες και δεν ανταποκρίνονται σε αυτά πουν λένε οι ίδιες οι τράπεζες.
Είναι αστείο να πανηγυρίζουμε.
Είναι χαρακτηριστικό της φυλής μας και της επικοινωνιακής τακτικής των πολιτικών κομμάτων, όμως δεν βολεύει την οικονομία.
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, μετά από μια εβδομάδα θα σκάσει, όπως έσκασε και η έξοδος από τα μνημόνια”, καταλήγει ο κ. Μελάς.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: