Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Γιατί η ανάπτυξη αποτελεί άπιαστο όνειρο

Εκτιμήσεις - σοκ για την πορεία της οικονομίας το 2015. Επιστρέφει ο εφιάλτης της ύφεσης στην Ελλάδα. Τι προβλέπουν κυβέρνηση, δανειστές και διεθνείς οργανισμοί.
Παρένθεση ήταν και πέρασε!
Το δίχως άλλο είναι μια εξαιρετικά επίκαιρη φράση που μπορεί να ειπωθεί για πολλά, αλλά σίγουρα όχι για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία ήρθε για να μείνει...
Στην περίπτωση αυτή, παρένθεση ήταν μάλλον οι πρώτες αχτίδες οριακής ανάπτυξης της οικονομίας στα τέλη του 2014 - αρχές 2015 και οι οποίες μοιάζουν να αποτελούν πλέον ένα άπιαστο όνειρο.
Οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για ένα ολόκληρο πεντάμηνο, η αβεβαιότητα που έφτασε στα ύψη, αλλά και η απόφαση για την επιβολή capital controls στις τράπεζες έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην ελληνική οικονομία.
Ακόμη κι αν το ακριβές μέγεθος της ζημιάς δεν μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί, είναι βέβαιο πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να παραμένει δέσμια της ύφεσης.
Τα τελευταία 24ωρα διατυπώνονται εκτιμήσεις - σοκ για την πορεία της ύφεσης για το τρέχον έτος, 2015, με τους πιο απαισιόδοξους να κάνουν λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας μεγαλύτερη του 3,5%, ίσως και κοντά στο 4%.
Από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις είναι εκείνη που διατυπώνει το ΔΝΤ, καθώς, στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, προέβλεψε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται πως θα είναι μηδενικός (0,0%) το 2015.
Από την πλευρά της η Κομισιόν, στο έγγραφο που αφορά στο αίτημα της Ελλάδας για νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω του ESM, προειδοποιεί πως το 2015 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ύφεση, η οποία εκτιμάται οτι θα διαμορφωθεί μεταξύ 2% και 4%.
Μόλις χθες ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, στην έκθεση που δημοσιοποίησε για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες, συμπεριλαμβάνει εκτίμηση για ύφεση 3% στην Ελλάδα το 2015.
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές προβλέπουν, ατύπως και παρασκηνιακά, πως η ύφεση για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 3,5% με προοπτική να φτάσει ακόμη και το 4%.
Επί της ουσίας, οι προβλέψεις της ελληνικής πλευράς κινούνται κοντά σε εκείνες της Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται εδώ πως, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε, σε όρους όγκου, μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε αύξηση 0,4%.

Μαρίνα Φούντα
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: