Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Οι καναλάρχες ξεκίνησαν πόλεμο

Τι είναι για την Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης;
Σύμφωνα με τον Στρατή Λιαρέλλη, διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΝΤ1, είναι ένας «περιφερόμενος εκφραστής του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες», ένας υπουργός που «δεν ξέρει το θέμα» αλλά «βγαίνει ακόμα και δις ημερησίως στα κανάλια», ένας πολιτικός «που κινείται στα όρια του γραφικού».
Σκληρή επίθεση από τα κανάλια εναντίον του υπουργού. Ο πόλεμος ξεκίνησε.
Χθες, λοιπόν, η ΕΙΤΗΣΕΕ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Αφορμή, το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση. Οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών καναλιών εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, τόσο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου όσο και για το γεγονός πως η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεσή του χωρίς να κάνει διάλογο πριν, με τα κανάλια ή και άλλους φορείς.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου εμπεριέχει αντισυνταγματικές διατάξεις και αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πάνος Κυριακόπουλος (Star), ο αντιπρόεδρος Νίκος Πεφάνης (Mega), ο γενικός γραμματέας Στρατής Λιαρέλλης (ANT1), ο ταμίας Κώστας Κιμπουρόπουλος (Σκάι) και τα μέλη Δημήτρης Φουρλεμάδης (Alpha) και Γιώργος Ζώης (Μακεδονία TV).
«Υπερχρεωμένη διαπλοκή»
Αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα των καναλιών υπενθυμίζουμε, στον «105.5 Στο Κόκκινο»: «Η ενημέρωση των πολιτών είναι ένα αγαθό και πρέπει να είναι αντικειμενική, να υπόκειται σε κανόνες. Η λειτουργία των επιχειρήσεων των ΜΜΕ πρέπει να είναι μια λειτουργία διαφανής με τους όρους εκείνους που έχουν όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα».
Τα έξι κανάλια, βέβαια, έχουν διαφορετική γνώμη. «Η πρόταση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση περιέχει πολλές αοριστίες και κινδυνεύει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι επιδιώκεται να λύσει» είπε ο Πάνος Κυριακόπουλος. Και ζήτησε τρία πράγματα:
1) Να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου.
2) Να αξιοποιηθούν οι μελέτες και τα οικονομικά στοιχεία, και κυρίως να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα του κλάδου.
3) Να γίνει σχεδιασμός που επιτρέπει τη βιωσιμότητα του κλάδου και ταυτόχρονα διασφαλίζει την ελευθερία και την πολυφωνία.
Ο Στρατής Λιαρέλλης από τη μεριά του θεώρησε πως «τα επιχειρήματα που έχουν επικρατήσει στον δημόσιο διάλογο δεν ισχύουν, επειδή το θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται πια εξαιτίας του ψηφιακού φάσματος, είναι ρυθμισμένο, στη βάση όσων η ίδια η Πολιτεία έχει θέσει, εξαιτίας και των σχετικών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων». Σύμφωνα με την ΕΙΤΗΣΕΕ δεν πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αδειών μια και στον ψηφιακό κόσμο δεν τίθεται ζήτημα περιορισμού, «αυτά συνέβαιναν μόνο στην αναλογική τηλεόραση».
Στόχος τους, όπως σημείωσε ο Στρατής Λιαρέλλης, «να ξεκινήσει ένας γόνιμος κι ωφέλιμος διάλογος, ώστε να υπάρξει στη συνέχεια ένα ουσιαστικό σχέδιο για τη νομοθετική ρύθμιση του τηλεοπτικού κλάδου που θα βελτιώσει το πλαίσιο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών». Και βάλθηκε να αποδομήσει πλήρως το νομοσχέδιο λέγοντας πως αποτελεί μια «πρόχειρη κι επιπόλαιη συρραφή παλιών νόμων και κειμένων που έχουν τροφοδοτηθεί με ιδεοληπτικές εμμονές».
«Ρεσιτάλ κινδυνολογίας»
«Σε ρεσιτάλ κινδυνολογίας και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα τους εξελίχθηκε η συνέντευξη» απάντησαν πηγές της κυβέρνησης, όπως έγραψε το «Ποντίκι», αργά το βράδυ. «Φαίνεται ότι τρέμουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τους νέους παίχτες στην τηλεοπτική αγορά».
Και κατέληξαν: «Εως τώρα δεν μιλάμε μόνο για μία αρρύθμιστη αγορά εδώ και μία 20ετία και για τα κέρδη μόνο από τη διαφήμιση κατά την περίοδο των παχιών αγελάδων, αλλά και από τη δυνατότητα σύναψης επιχειρηματικών συμφωνιών των ιδιοκτητών τηλεοπτικών καναλιών σε άλλους τομείς, όπως κατασκευές και δημόσια έργα συγχρηματοδοτούμενα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και από τράπεζες, έτοιμες να προσφέρουν δάνεια χωρίς να έχει εξεταστεί η δυνατότητα αποπληρωμής τους».
Πριν αναφερθεί στο σχέδιο νόμου η ΕΙΤΗΣΕΕ πάντως και αφού πρώτα έπλεξε το εγκώμιο της Digea, μας παρουσίασε τα ευρήματα μιας μελέτης που πραγματοποίησε η RWC με θέμα τα «αδειοδοτικά πλαίσια της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Σύμφωνα με τη μελέτη που παρήγγειλε η ίδια η ΕΙΤΗΣΕΕ, «τα τέλη φάσματος στην Ελλάδα που πληρώνει η Digea είναι τα πιο υψηλά στην Ευρώπη», οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στη χώρα μας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς «είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη» και η Digea φυσικά και «ενίσχυσε τον πλουραλισμό».
Εγγύηση... πολυφωνίας και πλουραλισμού
Για δύο πράγματα μας είπαν, στη χθεσινή συνέντευξη, πως αγωνίζονται τα κανάλια (κρατηθείτε, μη γελάσετε): για την πολυφωνία και τον πλουραλισμό. Το έλεγαν σοβαρά οι υπεύθυνοι των έξι τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, των Mega, ANT1, Σκάι, Alpha, Star και Μακεδονία TV. Σημαία τους στον αγώνα εναντίον του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, η ελεύθερη πληροφόρηση που πρέπει να έχει ο λαός. «Η τηλεόραση είναι συντροφιά και διέξοδος στην εποχή που ζούμε» σημείωσε, σχεδόν με... δάκρυα στα μάτια, ο Στρατής Λιαρέλλης.
Την αντικειμενικότητα και τον πλουραλισμό των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων την είδαμε και πρόσφατα άλλωστε, την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα. «Πήραμε το 20% του “Ναι” και το πήγαμε στο 40%», είπε μόλις προχθές ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στον αέρα της τηλεόρασης του Σκάι. Τόση αντικειμενικότητα που λέτε...
Είχαμε και κάτι άλλο, εξίσου απολαυστικό, στη χθεσινή συνέντευξη. Οι υπεύθυνοι των καναλιών διαμαρτυρήθηκαν για την υπερφορολόγηση που υφίστανται.
Μας παρουσίασαν κι έναν πίνακα, μάλιστα, προς επίρρωσιν των λεγομένων τους, σύμφωνα με τον οποίο η φορολογία ξεπερνάει το 40% επί του τιμολογίου που κόβουν σε έναν διαφημιζόμενο. «Το 20% είναι φόρος για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις» σημείωναν, με θυμό.
Παρέλειψαν να μας πουν βέβαια πως ο συγκεκριμένος φόρος δεν έχει πληρωθεί ποτέ μια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντιζαν να τον μεταθέτουν στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, για έναν χρόνο μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: