Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

'Κρατήσου! Ανακουφίσου στον κατάλληλο χώρο'. Το σχέδιο του Σαν Φρανσίσκο για να σταματήσει όσους ουρούν στο δρόμο

Η διεύθυνση έργων του δήμου του Σαν Φρανσίσκο άρχισε ένα πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης μιας ειδικής, "υδροφοβικής" μπογιάς, βάφοντας τοίχους σε περιοχές όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα. Όποιος προσπαθήσει να ουρήσει στους τοίχους που έχουν βαφτεί με την ειδική μπογιά θα δοκιμάσει μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη: ο πίδακας θα... καταβρέξει τον ίδιο.
Ο επικεφαλής της διεύθυνσης έργων του δήμου, ο Μοχάμεντ Νούρου, ανακάλυψε την ιδέα διαβάζοντας σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις για τη μπογιά και τη χρήση της σε μια συνοικία του Αμβούργου της Γερμανίας όπου βρίσκονται πολλά νάιτκλαμπ και μεθυσμένοι θαμώνες ανακουφίζονταν στους δρόμους.
Το πρωτοπόρο σχέδιο εφάρμοσε πρώτη η γερμανική πόλη που έβαλε και πινακίδες με την προειδοποίηση: "Μην ουρείτε εδώ. Θα ουρήσουμε πίσω".
Η βαφή, η Ultra-Ever Dry, διατίθεται από την Ultratech International Inc και απωθεί τα περισσότερα υγρά. Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο με όσα μπορεί να κάνει το προϊόν αυτό αν καλύψει οποιαδήποτε επιφάνεια.


Η ιδιότυπη Νέμεσις στην Ύβριν όσων ουρούν παράνομα
"Τα ούρα θα αναπηδούν και θα καταβρέχουν το παντελόνι και τα παπούτσια του τύπου. Η ιδέα είναι να το σκέφτεται κανένας δυο φορές πριν ουρήσει σε δημόσιο χώρο", εξήγησε η Ρέιτσελ Γκόρντον, εκπρόσωπος της διεύθυνσης έργων του δήμου του Σαν Φρανσίσκο.
Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, την περασμένη εβδομάδα βάφτηκαν με την ειδική μπογιά εννιά τοίχοι σε συνοικίες όπου υπάρχουν πολλά μπαρ και σε περιοχές με πολλούς άστεγους. Το πρόβλημα φαίνεται πως ήταν έντονο στην αμερικανική πόλη, με τις υδροφόρες του δήμου να πλένουν συνέχεια το οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια προκειμένου να απομακρύνουν τη δυσάρεστη μυρωδιά.
Κρατήσου! Ανακουφίσου στον κατάλληλο χώρο
"Κρατήσου! Ανακουφίσου στον κατάλληλο χώρο", αναφέρουν επιγραφές του δήμου που έχουν τοποθετηθεί στους τοίχους αυτούς στα αγγλικά, στα κινεζικά και στα ισπανικά.
Ήδη, ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο λαμβάνει αιτήσεις για την επέκταση της χρήσης της ειδικής μπογιάς.
"Λάβαμε πάρα πολλές κλήσεις από ανθρώπους που θέλουν να χρησιμοποιηθεί η βαφή στα σοκάκια τους ή στα κτίριά τους", ανέφερε η Γκόρντον.
Η μπογιά μπορεί να είναι ακριβή, αλλά το κόστος της χρήσης της είναι χαμηλότερο από την συνεχή αποστολή συνεργείων της διεύθυνσης καθαριότητας στις περιοχές όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα, εξήγησε η ίδια. Ο δήμος εγκαθιστά επίσης περισσότερα δημόσια ουρητήρια για να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, πρόσθεσε η Γκόρντον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: