Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών

Μέχρι και τις 24 Αυγούστου θα διαρκέσει η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες που συνυπογράφουν ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και αναρτήθηκε σήμερα στο opengov.gr.
Με το νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί να μπει επιτέλους «τάξη» αλλά και να ξεκαθαρίσει το οπτικοακουστικό τοπίο στη χώρα μας καθώς τα κανάλια παραμένουν σε καθεστώς «προσωρινών αδειών» εδώ και μια 25ετία.
Να σημειωθεί ότι από το 2007 με βάση τη νομοθεσία θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί σχετικός διαγωνισμός, η διενέργεια του οποίου όμως αναβάλλεται με τροπολογίες, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ένα παιχνίδι αλληλοομηρίας και αλληλοασυλίας μεταξύ καναλαρχών και κυρίως των εκάστοτε κυβερνήσεων. Κάτι που ακόμα και αν δεν ισχύει, ο μοναδικός τρόπος να διαλυθούν οι υποψίες είναι να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία αδειοδότησης.
Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ), ενώ ιδρύεται και θυγατρική της ΕΡΤ Α.Ε., η οποία θα είναι πάροχος δικτύου.
Στα 22 άρθρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται αυστηρότερα κριτήρια ως προς τους όρους αδειοδότησης και λειτουργίας των ψηφιακών καναλιών, ενώ η αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών θα γίνει μέσω δημοπρασίας που θα διεξαχθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Πρώτα, δηλαδή, θα ψηφιστεί ο νόμος (μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης) και μετά το ΕΣΡ θα προχωρήσει σε σχετική προκήρυξη για τη διενέργεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Προβλέπονται άδειες για κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας αλλά και για ενημερωτικού και μη περιεχομένου. Ο αριθμός των αδειών και η τιμή εκκίνησης για κάθε κατηγορία θα οριστεί με απόφαση του υπουργού Επικρατείας (με απλή γνωμοδότηση από το ΕΣΡ). Πριν την ανακήρυξη των υπερθεματιστών για κάθε άδεια θα διενεργείται έλεγχος «πόθεν έσχες» για την υψηλότερη υποβληθείσα οικονομική προσφορά.
Το τίμημα για κάθε χορηγηθείσα άδεια θα καταβάλλεται εφάπαξ μετά την ανακήρυξη του αδειούχου και η διάρκεια των αδειών θα είναι 10ετής. Η δημοπρασία θα γίνει σε δύο στάδια: προεπιλογή αυτών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία και μετά δημοπρασία. Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία θα έχουν ανώνυμες εταιρίες - κοινοπραξίες και οι ΟΤΑ.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται καταβεβλημένο κεφάλαιο 8.000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος, 5.000.000 ευρώ για εθνικής εμβέλειας θεματικού περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος και 2.000.000 ευρώ για μη ενημερωτικούς σταθμούς. Το προαπαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο για τις άδειες των περιφερειακών καναλιών θα οριστεί με ΚΥΑ των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών.
Τα ίδια κεφάλαια δεν θα πρέπει να υπολείπονται του ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου ενώ θα απαιτείται ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου και για τις ημεδαπές και για τις αλλοδαπές εταιρίες και θα γίνεται έλεγχος πόθεν έσχες.
Προβλέπονται ακόμα συγκεκριμένες προϋποθέσεις τεχνικής και προγραμματικής πληρότητας, ενώ για το ελάχιστο απασχολούμενο προσωπικό απαιτείται για τους εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού-γενικού περιεχομένου 400 άτομα, για τους ενημερωτικού-θεματικού χαρακτήρα 200, για τους μη ενημερωτικούς 50 και για τους περιφερειακούς 20. Όλοι αυτοί θα είναι πλήρους απασχόλησης.
Η τιμή εκκίνησης για την κατηγορία κάθε άδειας θα καθορισθεί από τον υπουργό Επικρατείας (με απλή γνωμοδότηση από το ΕΣΡ). Πριν την ανακήρυξη των υπερθεματιστών για κάθε άδεια θα διενεργείται εκ νέου έλεγχος «πόθεν έσχες» για την υψηλότερη υποβληθείσα οικονομική προσφορά. Το τίμημα για κάθε χορηγηθείσα άδεια θα καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή, μετά την ανακήρυξη του ως αδειούχου, εφάπαξ.
♦ Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: