Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Τι ζητάει το Εurogroup από την Ελλάδα

Μέτρα κι άλλα μέτρα κι άλλα μέτρα ζητάει η Ευρωζώνη από την Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με προσχέδιο ανακοινωθέντος του Εurogroup, το οποίο δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.
Το έγγραφο, που συζητιόταν επί εννέα ώρες χθες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το eurogroup «καλωσορίζει» τις ακόλουθες δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών στη βάση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος:
  • Πλήρης συμμόρφωση με το μεσοπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, σύμφωνα με ένα ετήσιο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
  • Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και συγκεκριμένες πολιτικές για πλήρη αποζημίωση στις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου για τη μεταρρύθμιση του 2012 και επιπλέον εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
  • Υιοθέτηση πιο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής όλων των συστάσεων που περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων τις λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, των φαρμακευτικών προϊόντων, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, του γάλακτος, των αρτοποιείων και των περιόδων εκπτώσεων.
  • Στην αγορά ενέργειας πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός κι αν βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα με ισοδύναμο αποτέλεσμα, όπως έχει συμφωνηθεί από τους θεσμούς.
  • Στην αγορά εργασίας λήψη των αυστηρών αναθεωρήσεων των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των απεργιακών δράσεων και των συλλογικών απολύσεων έτσι ώστε να συνάδουν με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που προτείνουν οι θεσμοί. Οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να βασίζονται στις διεθνείς και ευρωπαϊκές καλύτερες πρακτικές και δεν θα πρέπει να είναι μια επιστροφή στο παλαιότερο πλαίσιο, το οποίο δεν είναι συμβατό με τους στόχους της προώθησης βιώσιμης και περιεκτικής ανάπτυξης.
  • Πλήρη εφαρμογή των σχετικών όρων της συνθήκης για τη σταθερότητα, το συντονισμό και την διακυβέρνηση της νομισματικής ένωσης και ειδικά την πλήρη λειτουργία του δημοσιονομικού συμβουλίου.
  • Υιοθέτηση των απαραίτητων βημάτων για την ενδυνάμωση του τραπεζικού τομέα συμπεριλαμβανομένων αποφασιστικών δράσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέτρων για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του ελληνικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των τραπεζών.
  • Ανάπτυξη ενός σημαντικά αυξημένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση. Μία ομάδα εργασίας με τους θεσμούς θα καταθέσει προτάσεις για καλύτερους μηχανισμούς εφαρμογής.
  • Τροποποίηση ή αποζημίωση για νομοθεσία που υιοθετήθηκε στη διάρκεια του 2015, η οποία δε συμφωνήθηκε με τους θεσμούς και έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.
  • Εφαρμογή των υπόλοιπων βασικών στοιχείων, που είναι σε εκκρεμότητα από το Δεκέμβριο του 2014 του δεύτερου προγράμματος.
Πηγές επίσης αναφέρουν ότι υπουργοί Οικονομικών πίεσαν την Ελλάδα να λάβει άλλα μέτρα συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης άμεσα νομοθεσίας για το ΦΠΑ και της ανεξαρτητοποίησης της ΕΛΣΤΑΤ. 
Αυτά είναι όσα ζητάνε σύμφωνα με το προσχέδιο πριν τη συμφωνία προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: