Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Αυτός είναι ο Έλληνας δάσκαλος

Η εικόνα των Ελλήνων δασκάλων και καθηγητών στον πλανήτη σύμφωνα με την μελέτη του ΟΟΣΑ για το 2015. Διαβάστε τι πραγματικά συμβαίνει σύμφωνα με τα στοιχεία.
Εάν θα έπρεπε να συμπτύξουμε σε μία πρόταση την, 568 σελίδων, έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση, σε ότι αφορά τους δασκάλους και τους καθηγητές στην χώρα μας αυτή θα ήταν: είναι ηλικιωμένος, πληρώνονται λιγότερο από τον μέσο όρο, έχασαν τα περισσότερα χρήματα στην κρίση και δουλεύουν με λιγότερα παιδιά και λιγότερες ώρες.
Σύμφωνα με το παράρτημα της έκθεσης που αφορά την Ελλάδα, σχεδόν οι μισοί δάσκαλοι (49%) που εργάζονται στην βασική εκπαίδευση είναι άνω των 50 και μόνο το 1% είναι κάτω των 30 ετών. Η τάση είναι παρόμοια στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου το 39% των καθηγητών είναι 40 – 49 χρονών.
Σε πραγματικούς όρους οι μισθοί των Ελλήνων εκπαιδευτικών είναι σημαντικά χαμηλότεροι συγκρινόμενοι με αυτούς των άλλων συναδέλφων τους στις χώρες του ΟΟΣΑ σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με βάση τα στοιχεία του 2013, οι ετήσιες αποδοχές ενός εκπαιδευτικού (με βασικά προσόντα και 15χρόνη προϋπηρεσία) στην Ελλάδα διαμορφώνονται σε 25.826 δολάρια (ή 24.325 ευρώ). O ισοδύναμος μισθός ενός καθηγητή γυμνασίου στις χώρες του ΟΟΣΑ (μέσος όρος) διαμορφωνόταν αντίστοιχα σε 42.825 δολάρια (ή 40.336 ευρώ). Επιπλέον σε σχέση με το 2008 ο Έλληνας εκπαιδευτικός έχασε σχεδόν το 1/4 (24%) των αποδοχών του. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το ίδιο πρόβλημα, συνήθως σε μικρότερο βαθμό, αντιμετώπισαν σχεδόν οι μισοί εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε χώρες του ΟΟΣΑ. Όπως φαίνεται και στον πιο πάνω πίνακα η Ελλάδα έρχεται δεύτερη σε μειώσεις μισθών την περίοδο 2005 – 2013 μετά την Ουγγαρία.
Σε ότι αφορά τις τάξεις των ελληνικών σχολείων αυτές φιλοξενούν λιγότερους μαθητές σε σχέση με τον μέσο όρο. Με στοιχεία του 2013 και πάλι, σε μία ελληνική τάξη δημοτικού υπάρχουν κατά μέσο όρο 17 μαθητές έναντι 21 στο μ.ο. των χωρών του ΟΟΣΑ και στην δευτοροβάθμια 22 μαθητές έναντι του μ.ο των 24 μαθητών. Αντίστοιχα στο δημοτικό για κάθε Έλληνα εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντιστοιχούν 9 μαθητές (όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 15) και στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 8 μαθητές (μ.ο ΟΟΣΑ 13 μαθητές ανά καθηγητή).
Ενδιαφέρον έχει και το πιο πάνω γράφημα του The Australian  το οποίο βασίστηκε στα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Σε αυτό ενώ οι ώρες που βρίσκεται στο σχολείο ένας μαθητής στην Ελλάδα (783 ώρες τον χρόνο) είναι πολύ κοντά στον μ.ο. (794 ώρες τον χρόνο) οι ώρες διδασκαλίας (569 ώρες τον χρόνο) είναι μακράν οι λιγότερες από άλλες χώρες και πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο (772 ώρες το σχολικό έτος) των χωρών του ΟΟΣΑ.
Στον πιο κάτω πίνακα συνοψίζεται η εικόνα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε αριθμούς όπως την κατέγραψε ο ΟΟΣΑ. 

Κωστής Χριστοδούλου
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: