Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Διορισμοί με «πλαφόν» – Πώς θα γίνει η απελευθέρωση προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες & με ποιες σχέσεις εργασίας

Την απελευθέρωση προσλήψεων σε ανταποδοτικούς τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, ακόμα και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που είναι κερδοφόρα, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης του με την ΠΟΕ-ΟΤΑ ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, εξέλιξη που επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr.
Πρόκειται ουσιαστικά για μερική απελευθέρωση των προσλήψεων σε αντίστοιχες υπηρεσίες. Ως παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν πρώην ΔΕΚΟ, ο ΕΟΦ κ.α., ενώ, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξετάζεται να απελευθερωθούν οι προσλήψεις στην καθαριότητα, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε δημοτικά ωδεία κ.α. Πάντα σε υπηρεσία με ίδια έσοδα.
Κάθε ένας οργανισμός, βάσει του σχεδιασμού, θα επανακτά την ανεξαρτησία να προβαίνει σε προσλήψεις, με συγκεκριμένο περιορισμό: ο συνολικός προϋπολογισμός των προσλήψεων που θα προγραμματίζει δεν θα ξεπερνά ένα ποσοστό-πλαφόν επί των κερδών του (π.χ. ένα 10%), που θα έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο. Στόχος είναι η ποσοτική όσο και η ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού συγκεκριμένων οργανισμών.
Όποιες προσλήψεις δρομολογηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr θα έχουν στοχευμένο χαρακτήρα, ώστε να καλύψουν κρίσιμα κενά. Προφανώς και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί προσωπικό με αυξημένα προσόντα και επιστημονική εξειδίκευση.
Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Υπάρχει το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να αφορά έως και την ικανοποίηση χαμηλότερων αναγκών στελέχωσης, ίσως και εποχικού χαρακτήρα. Επομένως, θα ποικίλλουν οι εργασιακές σχέσεις στις συγκεκριμένες προσλήψεις: Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) κοκ.
Μια πλήρης «λίστα» κρατικών φορέων όπου υπάρχει η δυνατότητα απελευθέρωσης προσλήψεων προϋποθέτει τον σχηματισμό ολοκληρωμένης εικόνας επί των ισολογισμών τους, ώστε να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει η οικονομική ικανότητα απόκτησης επιπλέον προσωπικού.
Πρόκειται για μια χρονοβόρα εργασία που θα κληθεί να ολοκληρώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: