Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΤ: Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας

Αν και περιορίστηκε από τον Ιούλιο, εντούτοις παραμένει υψηλός ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα, υπογραμμίζει έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review). 
Στην έκθεση σημειώνεται πως «οι προσδοκίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας αυξήθηκαν στην Ελλάδα, εν μέσω υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας έως τον Ιούλιο του 2015 και, αν και μειώθηκαν από τότε, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω ανησυχιών για την ταχεία και πλήρη υλοποίηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδα... Στην ευρωζώνη, οι εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν μία περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων».
Η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι οι δείκτες, που υποδηλώνουν την ύπαρξη συστημικής πίεσης, παρέμειναν σε συγκρατημένα επίπεδα κατά τη διάρκεια έντονων περιόδων που σχετίζονταν με την αναταραχή στην Ελλάδα το καλοκαίρι, η οποία ακολουθήθηκε από τη μεγάλη διόρθωση των τιμών των κινεζικών στοιχείων ενεργητικού.
Ανθεκτική η ευρωζώνη
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης έδειξε αντοχές κατά τη διάρκεια διαφόρων κυμάτων αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Την ίδια στιγμή, η κερδοφορία όσο και η φερεγγυότητα των τραπεζών βελτιώθηκαν.
Οι προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της ευρωζώνης περιλαμβάνουν την αδύναμη οικονομική ανάκαμψη, τη χαμηλή κερδοφορία και το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένει το χρέος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης. 
Οι τέσσερις κίνδυνοι 
Η ΕΚΤ εντόπισε τέσσερις κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος την επόμενη διετία:
  • Αυξημένος κίνδυνος απότομης αντιστροφής του παγκόσμιου επασφάλιστρου κινδύνου που ενισχύεται από τη χαμηλή ρευστότητα των δευτερογενών αγορών
  • Ασθενείς προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών σε ένα περιβάλλον χαμηλών ρυθμών αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, εν μέσω ατελών προσαρμογών των ισολογισμών
  • Πιθανός κίνδυνος αύξησης των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους του δημόσιου και του ιδιωτικού (μη τραπεζικού) τομέα, εν μέσω χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης
  • Αυξημένος δυνητικός κίνδυνος πίεσης στον ταχέως αναπτυσσόμενο σκιώδη τραπεζικό τομέα
Περαιτέρω χαλάρωση
Σε επιπλέον χαλάρωση της πολιτικής της αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται πως η επόμενη συνεδρίαση για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα γίνει την 3η Δεκεμβρίου, ενώ περίπου δύο εβδομάδες αργότερα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, κατά την οποία η Federal Reserve αναμένεται αντιθέτως να αυξήσει τα επιτόκια από τα μηδενικά τους επίπεδα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.
Σε έρευνα του Reuters -στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 50 οικονομολόγοι αυτή την εβδομάδα-, οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι υπάρχουν 80% πιθανότητες η ΕΚΤ να ανακοινώσει περαιτέρω χαλάρωση την επόμενη Πέμπτη – περίπου το ίδιο αποτέλεσμα που είχαν και οι δύο προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,30% από το -0,20% που είναι σήμερα. Επιπλέον, αναμένουν η ΕΚΤ να αυξήσει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 75 δισεκ. ευρώ από τα 60 δισεκ. ευρώ σήμερα, ή να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016, ή να προχωρήσει σε ένα συνδυασμό των δύο αυτών επιλογών.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: