Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

ΟΗΕ: 600.000 άνθρωποι θύματα των φυσικών καταστροφών

ΑΠΟ ΤΟ 1995 ΕΩΣ ΤΟ 2015 ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΚΘΕΣΗ
Οι φυσικές καταστροφές, που εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 600.000 ανθρώπων σε διάστημα 20 χρόνων, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει να εξευρεθεί μια συμφωνία κατά τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (COP 21) που θα διεξαχθεί στο Παρίσι.
Από το 1995 «οι μετεωρολογικές καταστροφές πήραν 606.000 ζωές, 30.000 κατά μέσο όρο τον χρόνο, με άλλα 4,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους να τραυματίζονται, να γίνονται άστεγοι, ή να έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας», ανέφερε σε έκθεσή του το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των κινδύνων από καταστροφές (UNISDR).
Η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων αυτών (89%) έχουν καταγραφεί σε χώρες με χαμηλό εισόδημα και έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες που εκτιμώνται σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια (1,8 δισεκατομμύρια ευρώ).
"Το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής υπογραμμίζει γιατί είναι τόσο σημαντικό να προκύψει μια νέα συμφωνία για την κλιματική αλλαγή από τη COP 21 στο Παρίσι τον Δεκέμβριο", δήλωσε η διευθύντρια του UNIDSR, Μαργκαρέτα Βάλστρομ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης.
Η COP 21 αναμένεται να διεξαχθεί στο Μπουρζέ, βόρεια του Παρισιού, από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, με στόχο να υιοθετηθεί από 195 χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μια παγκόσμια συμφωνία για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πρόκειται να καταλήξει σε δεσμεύσεις των χωρών να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. 
«Η κλιματική αλλαγή, η κλιματική μεταβλητότητα και τα μετεωρολογικά φαινόμενα αποτελούν μια απειλή για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας» στον κόσμο, εξήγησε η Βάλστρομ, καλώντας τις χώρες, ανάμεσα στ΄άλλα, να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να βελτιώσουν την αστικοποίηση των εδαφών τους και να σταματήσουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την έρευνα, που αφορά μόνο την τελευταία εικοσαετία, «οι καταστροφές εξαιτίας του κλίματος είναι όλο και πιο συχνές, κυρίως λόγω της συνεχούς αύξησης του αριθμού των πλημμυρών και των καταιγίδων. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι η αύξηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί "τις επόμενες δεκαετίες", αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να προσδιορίσουν σε ποιο βαθμό η αύξηση των φαινομένων αυτών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή».
Οι πλημμύρες αποτελούσαν μόνες τους το 47% των καταστροφών εξαιτίας του κλίματος (μεταξύ του 1995 και του 2015) και επηρέασαν 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων (95%) βρισκόταν στην Ασία.
Αν και λιγότερο συχνές από τις πλημμύρες, οι καταιγίδες ήταν οι πιο φονικές καταστροφές εξαιτίας του κλίματος, με 242.000 θανάτους.
Συνολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων καταστροφών από το 1995, κυρίως λόγω της έκτασης των εδαφών τους.
Όμως είναι η Κίνα και η Ινδία που έρχονται πρώτες στην κατάταξη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο σε όρους επηρεαζόμενου πληθυσμού. Ακολουθούν το Μπανγκλαντές, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη. Στην Αμερική, η Βραζιλία είναι η χώρα της οποίας ο πληθυσμός έχει επηρεαστεί πιο πολύ, στην Αφρική, η Κένυα και η Αιθιοπία.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: