Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Οι ελληνικές προτάσεις για την κλιματική αλλαγή

Ανοδο της θερμοκρασίας, αύξηση του αριθμού των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και των βροχοπτώσεων προβλέπει η μελέτη για την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας με ορίζοντα το 2100, που δόθηκε χθες σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αφορμή και την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι.
Περιλαμβάνει μέτρα σε όλους τους βασικούς τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας, κυρίως για τον τουρισμό, που αντιπροσωπεύει το 16% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και το 18% της απασχόλησης.
Επισημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2% ώς το 2050 και κατά 6% ώς το 2100, σε 701 δισ. ευρώ (σε τιμές του 2008).
Υπολογίζεται ότι αν εφαρμοστούν τα προτεινόμενα μέτρα θα μετριαστεί η μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% ώς το 2050 και 3,7% ώς το 2100 και οι ζημιές θα περιοριστούν στα 510 δισ. ευρώ.
Στην έκθεση, που εκπονήθηκε από ομάδα ειδικών, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα, που διαθέτει μήκος ακτογραμμής 16.300 χλμ., θα πληγεί ιδιαίτερα σε περίπτωση ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η οποία υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 2 μέτρα ώς το 2100, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο 20% των ακτών.
Ο κίνδυνος ερημοποίησης, που είναι έντονος σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, απειλεί το 35% της χερσαίας επιφάνειας.
Με βάση τα υποδείγματα υπολογισμού ώς το τέλος του 21ου αιώνα στη χώρα μας προβλέπεται:
•Ανοδος της θερμοκρασίας κατά 3 έως 4,5 βαθμούς Κελσίου, φαινόμενο που θα επηρεάσει και την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναμένεται επίσης αύξηση την έντασης των ανέμων, τουλάχιστον κατά 10%. Ακόμα και με τα πιο μετριοπαθή σενάρια, την περίοδο 2071-2100 θα αυξηθούν κατά 40 οι μέρες του χρόνου με θερμοκρασία πάνω από 35 βαθμούς.
Σε αντιδιαστολή, αναμένεται μείωση των ημερών με νυχτερινό παγετό, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα δύο αυτά φαινόμενα θα φέρουν επιμήκυνση της βλαστικής περιόδου έως και 35 ημέρες.
•Σοβαρές διακυμάνσεις αναμένονται στις βροχοπτώσεις, που σήμερα ανέρχονται σε 115 δισ. κυβικά σε ετήσια βάση και θεωρούνται ικανοποιητικά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Προβλέπεται όμως να μειωθούν κατά 19%, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν περίοδοι έντονης ξηρασίας, όπως εκείνη του 1989-1990, όταν η μείωση έφτασε στο 40%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διακυμάνσεις ανά περιφέρεια, καθώς οι βροχές θα αυξηθούν έως και 30% στην ανατολική Στερεά και τη βορειοδυτική Μακεδονία, ενώ στη δυτική Ελλάδα η μείωση θα φτάσει στο 20%. Το στοιχείο αυτό θα επηρεάσει τα υδροηλεκτρικά έργα.
•Αύξηση προβλέπεται για τον αριθμό των ημερών με κίνδυνο πυρκαγιάς, που θα φτάσει στις 40 ημέρες σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Η πρόβλεψη αυτή, που στην ουσία καλύπτει ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες αλλά και την πανίδα.
Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το υπουργείο Περιβάλλοντος υιοθετεί τις γενικόλογες προτάσεις των ειδικών και προτείνει τη δημιουργία παρατηρητήριου που θα καταγράφει συστηματικά όλες τις αλλαγές και θα καθορίζει δράσεις για την προστασία της υγείας των πολιτών και της οικονομικής δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: