Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Χρησμοί Ντομπρόβσκις για τέταρτο μνημόνιο

Ανοικτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης της πρώτης αξιολόγησης πέρα από τα μέσα του Φεβρουαρίου άφησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωσή της.
Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο MNI ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε: «Έχουμε ήδη καθυστερήσει στην αξιολόγηση. Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλά δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος», ενώ πρόσθεσε ότι οι θεσμοί είναι ακόμα σε συζητήσεις με την Αθήνα για το Ασφαλιστικό.
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετες δράσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
«Δεν θα πρέπει να εξαιρούνται οι πρόσθετες προϋποθέσεις» σημείωσε ενδεικτικά.
Ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε πως καθώς το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά -επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα -, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού Μνημονίου κάποια στιγμή στο μέλλον.
Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα, όπως πρόσθεσε.
Όσον αφορά το Grexit, o αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η Επιτροπή έχει ξεκάθαρα απορρίψει την πιθανότητα Grexit και αν το πρόγραμμα είναι σε τροχιά, δεν υπάρχει προφανέστατα καμία ανάγκη να γυρίζει η συζήτηση σε αυτό.
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί την εμπλοκή του Ταμείου, αλλά «δεν μπορεί να το αναγκάσει να δώσει πρόσθετα δάνεια στην Ελλάδα». Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, συνέχισε, είναι αυτό που θα αποφασίσει στο τέλος.
Σχολιάζοντας την αναδιάρθρωση του χρέους απέκλεισε το ονομαστικό «κούρεμά» του και σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο να γίνουν προσαρμογές στους όρους με διευκόλυνση της εξυπηρέτησής του μακροπρόθεσμα.
Κομισιόν: Οι θεσμοί αξιολογούν τα προαπαιτούμενα
Στη διαδικασία σύνταξης της έκθεσης αξιολόγησης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων που ψηφίστηκε από τη Βουλή, βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι θεσμοί, όπως επιβεβαίωσε η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρντ. Όπως ανέφερε η ίδια, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, η έκθεση θα κατατεθεί στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG) η οποία και θα «πάρει τις αποφάσεις».
Σύμφωνα με τις αρμόδιες κοινοτικές πηγές, η έκθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, ενώ η τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της υποδόσης 1 δισ. ευρώ πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή το πρωί.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: