Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ανάπτυξη πάνω σε 10 άξονες σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

Θεωρώντας πλέον πολύ κοντά την επιτυχημένη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει του δέκα βασικούς άξονες στους οποίους θα βασιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης κλείνει ο κύκλος της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, καθώς θα υπάρχει σαφής εικόνα για τη δημοσιονομική πολιτική και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην οικονομία τα επόμενα χρόνια και θα απελευθερωθεί η ζήτηση που συμπιέστηκε το προηγούμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι άξονες αυτοί αφορούν τα εξής στοιχεία:
1) Βελτίωση συνθηκών χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία 
Αυτό θα επιτευχθεί με την άμεση επιστροφή του waiver από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες (στην ατζέντα της συνεδρίασης στις 2 Ιουνίου), επιτρέποντας στις τράπεζες να δανείζονται από την ΕΚΤ με ενέχυρο ομόλογα τους Ελληνικού Δημοσίου, τη μείωση του haircut των ελληνικών ενεχύρων και η ένταξη των ομολόγων του EFSF στο πρόγραμμα αγοράς από την κεντρική τράπεζα, βελτιώνουν σημαντικά τις συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών.
Άλλωστε, η ΕΚΤ στα μέσα Απριλίου αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τα δάνεια του EFSF προς την Ελλάδα και είναι διατεθειμένη να αγοράσει μέχρι το 50% κάθε έκδοσης. Συνολικά τα δάνεια φτάνουν τα 37 δισ. ευρώ οπότε η αξία των τίτλων προς πώληση διαμορφώνεται σε 18,5 δισ. ευρώ.
Όπως εκτιμάται, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και η επανασύνδεση των τραπεζών και των επιχειρήσεων με τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, θα έχουν άμεση θετική επίπτωση στις συνθήκες χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία. Σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων θα διευκολύνουν τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μέχρι την πλήρη άρση τους.
Επίσης, με την εκταμίευση της δόσης, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που συμπεριλαμβάνει την πληρωμή οφειλών του Δημοσίου, θα αυξηθεί η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας κατά 5,7 δισ. ευρώ το προσεχές 12μηνο.
2) Ρύθμιση για χρέος
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι παρεμβάσεις στο μακροχρόνιο δημόσιο χρέος θα διασφαλίσουν τη ρεαλιστική εξυπηρέτησή του, αίροντας τον βασικό παράγοντα αβεβαιότητας για το μέλλον.
Τη θέση αυτή στηρίζει με δεδομένο ότι από τη συμφωνία του καλοκαιριού προέκυψε αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου ελληνικού χρέους μέχρι το 2022 ενώ με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για το μακροχρόνιο χρέος, δηλαδή μετά το 2022.
Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να «κλειδώσει» το σημερινό χαμηλό κόστος δανεισμού σε ορίζοντα δεκαετιών και να υπάρξει ανώτερο όριο στις ετήσιες πληρωμές χρέους, ώστε αυτές να είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν με αναχρηματοδότηση από τις αγορές που θα έχει λογικό (χαμηλό) κόστος.
Επίσης, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αγορών τίτλων του δημόσιου τομέα της ποσοτικής χαλάρωσης (PSPP), γεγονός που θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
3) ΕΣΠΑ
Το υπουργείο Οικονομικών τονίζεί ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί δράσεις νέου ΕΣΠΑ 2014-20 ύψους 4 δισ. ευρώ, ευρώ (από τα 26 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ μέχρι το 2020) ενώ για φέτος η τόνωση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσει τα 8 δισ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός των νέων προγραμμάτων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές / μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους νέους επιστήμονες, και έτσι η ρευστότητα να διαχυθεί σε μεγαλύτερο τμήμα της οικονομίας και να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
4) Σχέδιο Γιούνκερ
Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει κατάλογο με 42 έργα προς χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων, το ύψος των οποίων φτάνει τα 5,6 δισ. ευρώ. Τα μισά από αυτά τα έργα αφορούν τον κλάδο της ενέργειας, και τα υπόλοιπα υποδομές μεταφορών, τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, ίδρυση ή επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων καθώς και επενδύσεις στον τουρισμό.
Η προώθηση αυτών των επενδύσεων (εκ των οποίων οι 18 είναι αμιγώς ιδιωτικές) θα συμβάλλει στην αναπλήρωση του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε την προηγούμενη 6ετία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
5) Ο αναπτυξιακός νόμος
Η κυβέρνηση προχωρά άμεση στη νομοθέτηση του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Εκεί δίδεται απόλυτη προτεραιότητα στην αγροδιατροφή και τις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Επίσης, στήριξη θα δοθεί στα επιχειρηματικά δίκτυα, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την κοινωνική οικονομία, τις καινοτόμες επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες.
6) Αναπτυξιακή δυναμική - Τουρισμός
Στην απελευθέρωση της ζήτησης, ώστε να λειτουργήσει σαν ελατήριο, στηρίζει πολλές από τις ελπίδες της η κυβέρνηση. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις που παραπέμπουν σε νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών κατά τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, οι αφίξεις ξένων τουριστών στα κύρια αεροδρόμια της χώρας με πτήσεις τσάρτερ αυξήθηκαν κατά 8,2%, σε ετήσια βάση, στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Λόγω της προσφυγικής κρίσης, έχουν επηραστεί κάποιοι προορισμοί, καθώς υπάρχει πτώση διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Κω κατά 70%, απουσία πτήσεων προς τους αερολιμένες της Λέσβου και Σάμου. Ωστόσο καταγράφεται στροφή προς άλλους εγχώριους προορισμούς, με υπερδιπλασιασμό αφίξεων στα αεροδρόμια Ρόδου και Σαντορίνης, αύξηση 35% σε Ηράκλειο και Χανιά.
Επίσης, σημαντική άνοδο εμφάνισε τον Μάρτιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του ΙΟΒΕ για «Ξενοδοχεία-Εστιατόρια-Τουριστικά Πρακτορεία», ενώ πολύ θετικά διαγράφονται τα νέα από το «μέτωπο» της Ρωσίας, από την οποία οι αφίξεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν το 1 εκατομμύριο. Ήδη οι θεωρήσεις βίζας για το α' εξάμηνο σημειώνουν αύξηση 30% σε σχέση με πέρσι.
7) Προσλήψεις στο Δημόσιο
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η συμφωνία με τους Θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει άνω των 10.000 προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων για φέτος, με προτεραιότητα τους τομείς Υγείας και Παιδείας.
Επίσης, χαλαρώνει ο κανόνας «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο Δημόσιο, υποχωρώντας στο «1-4» το 2017, στο «1-3» το 2018 κ.ο.κ. μέχρι να φτάσει στο «1-1» το 2020.
Έτσι, για το 2016 προκύπτει περιθώριο 3.000 προσλήψεων, επιπλέον των 6.500 που εκκρεμούν από προηγούμενα χρόνια.
8) Θεσμικές παρεμβάσεις - τόνωση ανταγωνισμού και διαφάνειας - στήριξη μμε
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει επίσης και στην άμεση νομοθέτηση θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες προμήθειες, ενώ συνεχίζεται με ταχείς διαδικασίες η υλοποίηση του νόμου απλοποίησης των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων.
Για πρώτη φορά εισάγεται ένα ενιαίο σύστημα όλων των διαγωνισμών, που εδράζεται στην νέα τεχνολογία και σε ηλεκτρονικά μέσα διαχείριση και με την ολοκλήρωση της νομοθέτησης των νέων κανόνων, θα προχωρήσει και η ίδρυση Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, όπου όλοι οι απαιτούμενες διαδικασίες θα συγκεντρώνονται σε ένα σημείο.
9) Κοινωνική Οικονομία
Στο στάδιο της διαβούλευσης βρίσκεται το νομοσχέδιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, ενώ άμεσα θα προκηρυχθεί σχετική δράση ΕΣΠΑ.
Στόχος του νομοσχεδίου είνα να αντιμετωπιστούν παθογένειες που προέκυψαν στην προηγούμενη περίοδο (με το νόμο 4019/11), όπως η εμφάνιση ΚοινΣΕπ-σφραγίδων, η μη δημοκρατική οργάνωση, η ανασφάλιστη εργασία κ.α. Στη διαβούλευση προέκυψε, επίσης, η ανάγκη ένταξης και άλλων νομικών μορφών (αστικές ενώσεις, συνεταιρισμοί κλπ), στην λογική της κοινωνικής επιχειρηματικότητας καθώς και η σκοπιμότητα δημιουργίας δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων δομών (με οριζόντια ή κάθετη σύνδεση).
Μαζί με τον αναπτυξιακό νόμο και το ΕΣΠΑ, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
10) Αναπτυξιακό Συμβούλιο / Στρατηγική
Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, όλα τα παραπάνω εντάσσονται στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης για τη χώρα, την υλοποίηση της οποίας θα παρακολουθεί το Αναπτυξιακό Συμβούλιο.
Η ίδρυση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, που θα λειτουργεί επιβοηθητικά, συμβουλευτικά και συντονιστικά, συνδέοντας την κεντρική διοίκηση με την επιστημονική κοινότητα προωθείται ήδη.
Η αναπτυξιακή στρατηγική θα έχει έξι βασικούς στόχους, οι οποίοι είναι:
• αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας,
• εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης,
• αύξηση της απασχόλησης,
• διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής,
• βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προώθηση εξαγωγών και επενδύσεων,
• αξιοποίηση πηγών και εργαλείων χρηματοδότησης.
Οι προτάσεις σχεδιασμού αφορούν τους εξής επιμέρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας: πρωτογενής τομέας, μεταποίηση, κατασκευές και διαχείριση ακίνητης περιουσίας, ενέργεια, εξοικονόμηση και δίκτυα, τουρισμός, ναυτιλία, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: