Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Νέες μονάδες για την ανακύκλωση ηλεκτρικών αποβλήτων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ REWEEE 
Στην επαναχρησιμοποίηση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των αποβλήτων αυτής της κατηγορίας που αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, αποσκοπεί το έργο ReWeee, το οποίο θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα ύστερα από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+.
Στόχος του προγράμματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019, είναι να υπάρξει ένα ενιαία οργανωμένο σύστημα επαναχρησιμοποίησης, ανταλλαγής ή δωρεάς ηλεκτρικών συσκευών, καθώς μέχρι σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν μόνο μεμονωμένες ατομικές ή συλλογικές πρωτοβουλίες.
Στο πλαίσιο του έργου θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα σε συνεργασία και με τους δήμους δύο Κέντρα Διαλογής και Ταξινόμησης (ΚΔΤ) συσκευών, ένα στην Αττική και ένα στην Κεντρική Μακεδονία, στα οποία θα δημιουργηθούν και θέσεις απασχόλησης. Βασική δραστηριότητα των Κέντρων θα είναι η συγκέντρωση, η διαλογή και η ταξινόμηση των συσκευών ανάλογα με την κατάστασή τους (αν λειτουργούν ή όχι) με σκοπό να ακολουθήσει προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση (με επισκευή όπου χρειάζεται) ή επεξεργασία.
Επαναχρησιμοποίηση
Τα Κέντρα αυτά, τα οποία εξετάζεται να δημιουργηθούν σε υφιστάμενα «πράσινα σημεία» δήμων, θα παραλαμβάνουν είτε από συνεργαζόμενα καταστήματα από το ήδη υπαρκτό δίκτυο είτε από πολίτες και θα διαχειρίζονται τις πιο αξιοποιήσιμες κατηγορίες συσκευών, κυρίως μικρού μεγέθους συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Στα ΚΔΤ μάλιστα θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων θα επισκευάζονται συσκευές με απλές τεχνικές ώστε οι κάτοχοί τους να γνωρίσουν πώς να αντεπεξέρχονται σε αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα θα ανακοινωθούν ύστερα από μελέτη. Οι συσκευές θα παραχωρούνται στον επόμενο ιδιοκτήτη τους είτε δωρεάν είτε έναντι ενός μικρού τιμήματος, καθώς η επαναχρησιμοποίηση συσκευών απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν δυσκολία να διαθέσουν χρήματα για την αγορά νέων.
Για να διευκολυνθεί η διαδικασία, η ReWeee θα αναπτύξει μια διαδικτυακή πλατφόρμα προσβάσιμη στον καθένα για τη δωρεά και ανταλλαγή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Στην πλατφόρμα αυτή θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες.
Φόρουμ διαβούλευσης
Παράλληλα θα αναπτυχθεί φόρουμ διαβούλευσης, στο οποίο θα συμμετέχουν οργανισμοί, φορείς και παράγοντες στην Ελλάδα που ασχολούνται με την ανακύκλωση συσκευών με στόχο την προώθηση σχετικών θεμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην ιεραρχία της διαχείρισης αποβλήτων η επαναχρησιμοποίηση προηγείται της ανακύκλωσης, καθώς με τον τρόπο αυτό επιμηκύνεται η ζωή των προϊόντων και μεγιστοποιούνται τα οφέλη για το περιβάλλον.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μόνο το 2015 η συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων προς ανακύκλωση σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 8% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά ξεπερνώντας τους 48.000 τόνους και υπερκαλύπτοντας τον εθνικό στόχο των 44.000 τόνων. Στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία η ετήσια συλλογή συσκευών ανέρχεται σε περίπου 1.000 και 500 τόνους αντίστοιχα.
Συντονιστής δικαιούχος στο έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 2,1 εκατομμύρια ευρώ, είναι το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΗΗΕ Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. και ως συνδικαιούχοι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Πράσινο Ταμείο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και ο ευρωπαϊκός οργανισμός RREUSE.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: