Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Ένας εναντίον έξι, ο Σόιμπλε στην G7

«Αμπενόμικς!»
«Ένας εναντίον έξι». Με αυτόν τον τίτλο περιγράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt την αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική με τους ομολόγους του από την ομάδα G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία, ΗΠΑ και ΕΚΤ - ΔΝΤ).
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, επικαλούμενη το δημοσίευμα της Handelsblatt, η αντιπαράθεση αυτή είναι έκδηλη κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και διοικητών κεντρικών τραπεζών της ομάδας G7 στην πόλη Σεντάι της Ιαπωνίας, στην οποία συμμετέχουν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τη Handelsblatt, είναι ο μόνος που επιμένει στην ανάγκη για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, έχοντας «απέναντί» του ομολόγους του από τις υπόλοιπες έξι ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες του κόσμου. 
Κατά την έναρξη των συνάντησης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής και εξέφρασε την αντίθεσή του στην κρατική χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αναθέρμανση της οικονομίας. Το συμπέρασμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Νομίζω ότι η γερμανική δημοσιονομική πολιτική είναι αρκετά επιτυχημένη». Οι ομόλογοί του φέρονται να μην αρνήθηκαν την επιτυχημένη γερμανική πολιτική, ωστόσο εμφανίσθηκαν αντίθετοι στο να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.
«Αμπενόμικς» αντί δημοσιονομικής πειθαρχίας;
Ιδιαίτερα η Ιαπωνία, οικοδεσπότης της φετεινής συνάντησης του G7, θέλει να ανοίξουν οι «στρόφιγγες» της ρευστότητας. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άζο επιμένει τόσο πεισματικά στην πολιτική του χαλαρού χρήματος, όσο ο γερμανός ομόλογός του ευαγγελίζεται την δημοσιονομική πειθαρχία. Όσο για τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, δηλώνει για μία ακόμη φορά ότι θα αναβάλει την προσπάθεια για εξυγίανση του προϋπολογισμού. Μάλιστα αυτή η σχολή σκέψης έχει πάρει και το όνομά του: «Αμπενόμικς» αποκαλείται ο στοχευμένος συνδυασμός χαλαρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας.
Το ιαπωνικό αίτημα στηρίζουν και οι ΗΠΑ. 'Ηδη πριν από τη συνάντηση της Σεντάι, ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Τζέισον Φούρμαν ζήτησε από τη Γερμανία μία «επενδυτική αντεπίθεση», η οποία θα συνοδεύεται από μισθολογικές αυξήσεις. «Η Γερμανία χάνει σε παραγωγικότητα, ενώ το γερμανικό οικονομικό μοντέλο με τα υψηλά εξαγωγικά πλεονάσματα ούτως ή άλλως δεν ταιριάζει στα περισσότερα κράτη-μέλη» υποστηρίζει ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου. Αλλά και ο Σόιμπλε από την πλευρά του πιστεύει ότι οι «συνταγές» των Αμερικανών και των Ιαπώνων δεν αποτελούν πρότυπο, τονίζει η Handelsblatt.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: