Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Tο... γερμανικό «τρικ» φοροαποφυγής

«Παραθυράκι» για να αποφεύγουν οι επενδυτές την καταβολή εκατομμυρίων ευρώ σε φόρους φέρεται να χρησιμοποιούσαν γερμανικές τράπεζες με πρωταγωνιστικό ρόλο να έχει η ημι-κρατική Commerzbank. Πέντε δισ. ευρώ οι απώλειες για το γερμανικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογραφικού ερευνητικού συνδέσμου που αποτελείται από τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Βαυαρίας (BR), την Washington Post και το γραφείο ερευνών ProPublica της Νέας Υόρκης στο «κόλπο» συμμετείχαν γερμανικές τράπεζες εκμεταλλευόμενες ένα «παραθυράκι» στο φορολογικό σύστημα. Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, οι απώλειες για τον γερμανικό προϋπολογισμό εκτιμάται ότι ανέρχονται από το 2011 σε πέντε δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της προαναφερθείσας ερευνητικής ομάδας, ιδιαίτερα ενεργή σε αυτού του τύπου τις συναλλαγές, υπήρξε η Commerzbank.
Ένα παράδειγμα για το «τρικ» που χρησιμοποιείται σε αυτόν τον τύπο συναλλαγών είναι το εξής: Μια επιχείρηση εκτός γερμανικών συνόρων κατέχει μετοχές ενός γερμανικού επιχειρηματικού ομίλου. Μόλις πριν από την καταβολή των μερισμάτων η επιχείρηση του εξωτερικού δανείζει τις μετοχές τις σε μια γερμανική τράπεζα. Τα μερίσματα εισρέουν στα ταμεία της τράπεζας, η οποία αποδίδει στη συνέχεια το 25% ως φόρο επί της απόδοσης κεφαλαίου στο γερμανικό κράτος. Ωστόσο, έχοντας την έδρα της στη Γερμανία, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα έκπτωσης από τον φόρο του συνολικού ποσού, που σημαίνει ότι στο τέλος έχει πάλι στη διάθεσή της το 100% του μερίσματος. Λίγο μετά την ημέρα καταβολής των μερισμάτων η τράπεζα επιστρέφει το μετοχικό πακέτο στον πραγματικό ιδιοκτήτη του (επενδυτή), παρακρατώντας 5% του ποσού των μερισμάτων ως αμοιβή για τις υπηρεσίες της.
Η αλλοδαπή επιχείρηση επωφελείται σημαντικά, δεδομένου ότι - σε αντίθεση με την τράπεζα που μπορεί να πετύχει φορολογική έκπτωση στο 100% - για την ίδια θα εξέπιπτε της φορολογίας μόνο το 50% των κερδών από την απόδοση κεφαλαίων.
Ως εκ τούτου, μεγάλος ζημιωμένος από αυτή τη διαδικασία είναι ο γερμανικός προϋπολογισμός, καθώς το κράτος αναγκάζεται να προβεί σε μεγαλύτερες επιστροφές φόρων.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: