Κυριακή 8 Μαΐου 2016

TTIP & CETA: Απειλή για τη Δημοκρατία, το Περιβάλλον & τη Βιωσιμότητα

Οι υπό διαπραγμάτευση εμπορικές συμφωνίες TTIP (μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ) και CETA (μεταξύ Καναδά και ΕΕ), αποτελούν την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια να επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η πλήρης απελευθέρωση της ασυδοσίας των αγορών και των εταιριών ενάντια στις ανάγκες των κοινωνιών και την προστασία της φύσης.
«Οι συμφωνίες αυτές που προωθούνται με απόλυτη μυστικότητα, θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας, ανατρέποντας κατακτήσεις δεκαετιών σε τομείς όπως τα εργασιακά δικαιώματα, η διατροφική ασφάλεια, το δίκαιο για την προστασία του περιβάλλοντος, η δημόσια υγεία, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η πνευματική ιδιοκτησία και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δηλώνει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (μέλος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ), Γιώργος Δημαράς.
Και προσθέτει: «Με σύμμαχο την άγνοια μεγάλης μερίδας των πολιτών, οι συμφωνίες αυτές προωθούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πλανήτη αλλά και τα συμφέροντα της χώρας μας».
Κάποιοι από τους λόγους που η συνιστούν πραγματική απειλή, σύμφωνα με το βουλευτή, είναι οι ακόλουθοι:
  1. Ευνοούν χώρες και επιχειρήσεις με μαζική βιομηχανική παραγωγή, ενώ είναι καταδικαστική για χώρες με μικρής κλίμακας παραγωγή όπως η ελληνική.
  2. Απειλούν την εγχώρια αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, οι οποίοι θα αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα προϊόντα χαμηλής ποιότητας και κόστους των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
  3. Απειλούν  τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) που διαθέτει η Ελλάδα, κάτι που θα έχει ολέθριες συνέπειες στην εγκατάλειψη της αγροτικής γης, την εξάρτηση από εισαγωγές και τη μείωση της διατροφικής αυτάρκειας.
  4. Απειλούν την κυριαρχία των κρατών, διότι σημαίνει μεταφορά εξουσίας από τα κράτη στις εταιρείες.
  5. Απειλούν τη δημοκρατία, διότι οι πολίτες και οι κυβερνήσεις τους δεν μπορούν να αλλάξουν τα συμφωνηθέντα, για τα οποία έχουν δεσμευτεί τα κράτη της ΕΕ.
  6. Απειλούν την υγεία των πολιτών, γιατί απορυθμίζονται οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές παραγωγής και ελέγχου για τα αγροτικά προϊόντα (γενετικά τροποποιημένα, επεξεργασμένα με επικίνδυνες χημικές μεθόδους κλπ.).
  7. Δημιουργούν παράλληλο σύστημα δικαιοσύνης, καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούν να μηνύουν τα κράτη για πρόκληση ζημιών και να ζητούν αποζημιώσεις, αν θεωρούν ότι παρεμποδίζεται η ελευθερία διακίνησης και ανταγωνισμού που κατοχυρώνουν οι συμφωνίες. Στην ουσία εισάγεται μηχανισμός διαμεσολάβησης μεταξύ μεγαλοεπενδυτών και κρατών ο οποίος υπερβαίνει την εθνική νομοθεσία.
  8. Απειλούν το περιβάλλον με την εισαγωγή μεταλλαγμένων σπόρων.
  9. Απειλούν το κλίμα με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για μεταφορές πολύ μεγάλων αποστάσεων.
  10. Απειλούν τις εργασιακές σχέσεις, εφόσον τα κράτη-μέλη θα αναγκαστούν για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους να προσαρμόσουν και να μειώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα πρότυπα των ΗΠΑ.
  11. Θα επιφέρουν απώλεια 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις των υποστηρικτών τους για αύξηση θέσεων εργασίας.
  12. Αντιτίθενται στις οικολογικές αρχές που είναι η τοπικότητα, η διατροφική αυτάρκεια, η μείωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων, οι ισόρροπες οικονομίες και ο δημοκρατικός έλεγχος.
Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Δημαράς, σημειώνει πως ανταποκρινόμενος στην επιστολή της GREENPEACE προς τους Έλληνες βουλευτές δηλώνει ότι:
-Για την TTIP, ζητώ τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.
-Για τη CETA, ζητώ το χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαίκή Επιτροπή.
-Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή 13 Μαΐου καλώ τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ.Σταθάκη να λάβει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην TTIP και τη CETA.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: