Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

«Δώσε το στίγμα σου! Ενημερώσου, μίλησε, δράσε»

Η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Π. Σακελλαρόπουλο οργανώνει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου. Στόχος της καμπάνιας, η οποία στηρίζεται στην πρωτοβουλία του Mental Health Europe του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού οργανισμού για την Ψυχική Υγεία και η οποία έχει σύνθημα «Δώσε το στίγμα σου! Ενημερώσου, μίλησε, δράσε» η πολυσυζητημένη προσπάθεια εξάλειψης του στίγματος στη ψυχική υγεία και των συνεπαγόμενων αρνητικών στερεοτύπων.
Αξίζει να σημειωθεί πως 1 στους 4 συμπολίτες μας είναι πιθανό να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής του, και 1 στους 5 εφήβους στην Ευρώπη αντιμετωπίζει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα τουλάχιστον σε κάποιο στάδιο της εφηβείας.
«Παροτρύνουμε τον καθένα να μας βοηθήσει να αντικαταστήσουμε τα δεσμά του αποκλεισμού και του στίγματος που επιβαρύνουν όσους αντιμετωπίζουν κάποιο ψυχοκοινωνικό πρόβλημα με ανθρώπινους δεσμούς που μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά» αναφέρει η ψυχολόγος Αγγελική Γιαντσελίδου. Στόχος δεν είναι άλλος από την οργανωμένη υποστήριξη σε ψυχολογικό, κοινωνικό και σωματικό επίπεδο ατόμων που βιώνουν μια έντονη μαζική ή ατομική δοκιμασία και ο σεβασμός των βασικών τους δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας αυτής. 
Ακόμα και αν τέτοιες πρωτοβουλίες δε μπορούν να υποκαταστήσουν τον θεσμικό ρόλο της Πολιτείας κι ενώ αναπτύσσεται μια κριτική απέναντι στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας, που θέτει πάντως ως προτεραιότητά του το συγκεκριμένο θέμα, σημασία έχει να υπάρξει ευρύτερη συνειδητοποίηση πως τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πιο κοινά απ΄ όσο νομίζουμε -ειδικά σε μια εποχή σύνθετης κρίσης σε κοινωνικό και ατομικό επίπεδο.
Ενημερωτικές δράσεις οργανώνονται στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης και στην πλατεία Δαβάκη Καλλιθέας (10.00-14.00) ενώ παράλληλες δράσεις προγραμματίζονται και στους νομούς Φωκίδας, Έβρου και Φθιώτιδας (τηλ. επικοινωνίας Εταιρείας 210 9221739).
Δέκα απαράδεκτοι μύθοι για την Ψυχική Υγεία που οφείλουμε να καταρρίψουμε
1. «Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι σπάνια. Δεν θα με απασχολήσουν ποτέ!»
2. «Ψυχική Υγεία: είναι όλα στο μυαλό»
3.  «Μόνο οι αδύναμοι άνθρωποι έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας»
4.  «Οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι βίαιοι και επικίνδυνοι»
5.  «Η φαρμακευτική αγωγή είναι η μόνη λύση»
6.  «Οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας δεν μπορούν να εργαστούν»
7.  «Οι έφηβοι περνούν δύσκολες περιόδους. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Είναι της εφηβείας»
8.  «Η σωματική υγεία είναι εντελώς ξεχωριστή από την ψυχική»
9.  «Τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας θα έπρεπε να παραμένουν στο νοσοκομείο»
10.  «Τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας δεν θεραπεύονται ποτέ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: