Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Τζακ Λιού: Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το χρέος

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομιών σημείωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους, θα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστη ανάπτυξη και δημοσιονομικές προσαρμογές.
Κατηγορηματικός ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την απόφαση που πήρε στις 24 Μαΐου και να προχωρήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζακ Λιού στην συνάντηση που είχε με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γιώργο Χουλιαράκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, Λιού και Τσακαλώτος συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, από την περασμένη συνάντηση τους στα μέσα Ιουλίου στην Αθήνα.
Ο κ. Λιού υπογράμμισε τη σημασία να συνεχίσει η Ελλάδα να εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και να ολοκληρώσει την επόμενη σειρά των στόχων-ορόσημων που οφείλει τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τις ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσει με τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι η ολοκλήρωση κρίσιμων αλλαγών στην οικονομία θα βοηθήσει ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη συζήτηση με το ΔΝΤ, ειδικά για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, για το οποίο το Eurogroup δεσμεύτηκε τον Μάιο.
Ήταν όμως κατηγορηματικός ότι η Ευρώπη οφείλει να τηρήσει την συμφωνία που έκανε και να προχωρήσει άμεσα στην συζήτησης για την ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο  Αμερικανός υπουργός Οικονομιών σημείωσε επίσης ότι η ελάφρυνση του χρέους, θα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστη ανάπτυξη και δημοσιονομικές προσαρμογές που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Επίσης ενθάρρυνε όλα τα μέρη να εργαστούν προς την κατεύθυνση πρακτικών λύσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτό το φθινόπωρο.
Συνάντηση με Μοσχοβισί 
Ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Γάλλο επίτροπο αρμόδιο για οικονομικά θέματα κ Πιέρ Μοσχοβισί η οποία αναλώθηκε κυρίως στην πορεία υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την δόση των 2,87 δισ. ευρώ εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε και μια ολιγόλεπτη συζήτηση και για το θέμα του χρέους που ανέβηκε ψηλά στην ατζέντα της ετήσια συνόδου του ΔΝΤ με τον Γάλλο επίτροπο να εκφράζει και πάλι την ελπίδα του ότι αν έχουμε γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα έχουμε απτά αποτελέσματα και για το θέμα του χρέους πριν από τέλος του χρόνου.

Τάσος Δασόπουλος 
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: