Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

ΑΚΑΓΕ: Ο «κουμπαράς» των συντάξεων με τα 5,6 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα χρήματα αυτά θα μπορέσουν να αποδεσμευθούν και να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων ομάδων των συνταξιούχων. Πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Στο ποσό των 5.658.217.448,31 ευρώ ανέρχονται τα αποθεματικά του ασφαλιστικού «κουμπαρά» του Α.Κ.Α.Γ.Ε. (Αμοιβαίο Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), τα οποία είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας και σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΑΚΑΓΕ (ν. 3655/2008, άρθρο 149), είναι «κλειδωμένα» μέχρι το τέλος του 2018. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα χρήματα αυτά θα μπορέσουν να αποδεσμευθούν και να αξιοποιηθούν μετά την 1/1/2019 για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων ομάδων των συνταξιούχων.
Ουσιαστικά αυτός ο «κουμπαράς» των συντάξεων αποτελείται από ένα βασικό λογαριασμό ο οποίος δημιουργήθηκε το 2008 (και θα παραμείνει κλειδωμένος μέχρι 31/12/2018) και από άλλους δύο μικρότερους και διακριτούς λογαριασμούς οι οποίοι δημιουργήθηκαν στην περίοδο 2010-2012 για την ενίσχυση των κύριων συντάξεων και των επικουρικών σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Το ποσό των 5,6 δις ευρώ του ΑΚΑΓΕ αφορά αποτίμηση της της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Μαρτίου του 2017.
Βασικοί πόροι του ΑΚΑΓΕ
α. Ποσοστό 10% επί των ετήσιων συνολικών εσόδων από αποκρατικοποίηση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
β. Ποσοστό 4% επί των ετήσιων συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ
γ. Ποσοστό 10% επί του συνόλου των ετησίως εισπραττόμενων ποσών από κοινωνικούς πόρους από τους Φορείς, Κλάδους ή Λογαριασμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. 
δ. Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010 θεσπίστηκε από 1/8/2010 ειδική μηνιαία «Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων» (ΕΑΣ) για τις συντάξεις κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων του Δημοσίου, ΝΑΤ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι οποίες είναι πάνω από 1.400 ευρώ.
Τα ποσά που συγκεντρώνονται από την «Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων», η οποία τηρείται σε λογαριασμό με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια στο ΑΚΑΓΕ, διατίθενται για την κάλυψη των ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης των Φ.Κ.Α.  Επίσης, τα ποσά που συγκεντρώνονται από την «Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης», η οποία τηρείται σε λογαριασμό με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, στο ΑΚΑΓΕ διατίθενται για την κάλυψη ελλειμμάτων φορέων και κλάδων επικουρικής σύνταξης. Από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) μπορούν να μεταφέρονται ποσά μέχρι του ύψους των τριανταπέντε εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση «Προγραμμάτων κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων». Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης  καθορίζεται κάθε φορά το ύψος του ποσού χρηματοδότησης και το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί.

Στέλιος Παπαπέτρου
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: