Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Παρέμβαση ΕΚΤ: Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Την ανάγκη άρσης της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, σε συνέδριο που διοργανώνεται σήμερα στη Φρανκφούρτη με θέμα «Ματιά στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης - Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;».
«Η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα χρέους είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την πιθανότητα συμμετοχής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» σημείωσε ο Μπενουά Κερέ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Eurogroup δεν επιτεύχθηκε σαφής καθορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 15 Ιουνίου».
Όπως γνωρίζετε, είπε ο Μπενουά Κερέ, οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες στην υιοθέτηση μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους και ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς εβδομάδες, πρόσθεσε .Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία γενικότερα και στον χρηματοπιστωτικό της τομέα ειδικότερα σημαίνει, συνέχισε ο Μπενουά Κερέ, την εξάλειψη της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Από την άποψη αυτή, λυπούμαστε ότι δεν επιτεύχθηκε σαφής καθορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με το πλαίσιο που συμφωνήθηκε πέρυσι τον Μάιο, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμόζονταν στα μέσα του 2018, στο τέλος του προγράμματος. Αν είμαστε, όμως, αρκετά σαφείς για τα μέτρα σήμερα, αυτό θα βοηθούσε να φέρουμε μπροστά πολλά από τα επωφελή αποτελέσματα, ιδιαίτερα την επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης τόσο της διεθνούς όσο και της εγχώριας κοινότητας στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε μία πορεία ομαλότητας και σταθερότητας», τόνισε ο Μπενουά Κερέ.
Ο ίδιος είπε ότι η σαφήνεια για τα μέτρα του χρέους αποτελεί, επίσης, αναγκαία προϋπόθεση για να είναι επιλέξιμα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για αγορά από την ΕΚΤ. Η όποια απόφαση του Ευρωσυστήματος θα ληφθεί ανεξάρτητα και αυτόνομα, είπε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι ένα σημαντικό στοιχείο στις σκέψεις μας είναι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Και, όπως για κάθε άλλη απόφαση, θα εξετάσουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Η ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους από το ΔΝΤ θα αποτελέσει μία σημαντική 'εισροή' από την άποψη αυτή».
Ο Μπενουά Κερέ, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο «αντέχει» να δώσει υποσχέσεις ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι οι όποιες καθυστερήσεις «θα κοστίσουν περισσότερα χρήματα» στους φορολογούμενους. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρούμε αυτή την εκκρεμότητα. Είναι ώρα να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε τη διαφορά» τόνισε ο Μπ. Κερέ.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μπενουά Κερέ είπε ότι για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι αναγκαίο οι ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν να δείχνουν σοβαρή δέσμευση στους στόχους που έχουν τεθεί και στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Μόνο με μία τέτοια δέσμευση, πρόσθεσε, μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι βέβαιοι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν και δεν θα αναστραφούν μετά το πρόγραμμα. «Ταυτόχρονα», τόνισε, «άλλοι εμπλεκόμενοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επιτρέψουν τελικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει πλήρως και να επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική αγορά».
Αυτές οι προσπάθειες, είπε, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που η οικονομία της συρρικνώθηκε οριακά στην αρχή του έτους, παρά το ότι η κυκλική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έγινε πιο στέρεη και απέκτησε μεγαλύτερη βάση, χάρη σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Η σύγκλιση θα επιτευχθεί μόνο αν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης συμμετέχουν, πρόσθεσε.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: