Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Παροχές για 330.000 αγρότες

Σε 330.000 ασφαλισμένους του ΟΓΑ απευθύνονται τα 6+1 προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, για τα οποία η κατάθεση αιτήσεων ξεκινά αύριο με στόχο να αρχίσουν να υλοποιούνται από τις αρχές Αυγούστου.
Πρόκειται για προγράμματα που αφορούν δελτία κοινωνικού τουρισμού, εκδρομικά πακέτα, δωρεάν βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, σεμινάρια και χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες αγρότισσες.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διοικητής του ΟΓΑ Στέλιος Πλιάκης, ο οποίος παραχώρησε για το θέμα συνέντευξη Τύπου, η συνολική δαπάνη ξεπερνάει, για το 2017, τα 14 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις συμμετοχής από αγρότες-δικαιούχους υποβάλλονται στα ΚΕΠ, από τις 7 Ιουλίου έως τις 25 Ιουλίου.
Αναλυτικότερα για το πρόγραμμα του κοινωνικού/ιαματικού τουρισμού οι δικαιούχοι είναι 59.000, για το εκδρομικό πρόγραμμα 12.500 δικαιούχοι, για τη δωρεάν παροχή βιβλίων 175.000 δικαιούχοι, για τη δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου 66.000 δικαιούχοι, για τα χρηματικά βοηθήματα 1.300 πολύτεκνες μητέρες και για τα επιμορφωτικά σεμινάρια 20.000 νέοι αγρότες.
Κοινωνικός τουρισμός
Οπως είπε ο κ. Πλιάκης, παρουσία της αν. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, για δεύτερη χρονιά, η επιδότηση για τον κοινωνικό τουρισμό σε Βορειοανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα είναι αυξημένη, καθώς επιδιώκεται να ενισχυθούν οι περιοχές που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού.
Ωστόσο φέτος υπάρχει το θέμα των σεισμοπλήκτων, με τον ΟΓΑ να αποφασίζει να ανακουφίσει τους πληγέντες από τον Εγκέλαδο με τις εξής κινήσεις που έχουν συνολική οικονομική επιβάρυνση 2 εκατ. ευρώ:
►Να διαθέσει σε όλους τους δικαιούχους Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας του Νομού Λέσβου που θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, δωρεάν βιβλία (αξίας 20 ευρώ/δικαιούχο).
►Να διαθέσει 6.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού, ειδικά, για τους αγρότες της Λέσβου.
►Να αυξήσει στα δελτία κοινωνικού τουρισμού τις διανυκτερεύσεις από 5 σε 10 για όλους όσοι επιλέξουν ως προορισμό τη Λέσβο, αλλά και για τους κατοίκους-δικαιούχους από τη Λέσβο που θα κινηθούν εντός του νησιού τους.
►Να ελέγξει κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις για οικογενειακά επιδόματα και ανασφάλιστους υπερήλικες από τις σεισμόπληκτες περιοχές.
►Να χορηγήσει στις πολύτεκνες αγρότισσες του νομού Λέσβου προσαύξηση 50% στο εφάπαξ βοήθημα που δικαιούνται από τον ΛΑΕ (1.500 ευρώ αντί για 1.000 ευρώ).
Πέραν τούτου η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενεργοποίησε τις πάγιες διατάξεις για την προστασία από φυσικές καταστροφές και ως εκ τούτου προχωρά:
α) στην κεφαλαιοποίηση των τρεχουσών και καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα εισφορών (μετά των προσθέτων τελών, τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων),
β) στην αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων), γ) εξόφληση των ανωτέρω εισφορών σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής.

Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: