Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Και για να αγιάσεις υπάρχουν κανόνες

Οι Χριστιανοί που θα ζήσουν ταπεινά και θα βοηθήσουν τους άλλους "ακολουθώντας τα βήματα και τη διδασκαλία του Ιησού" θα είναι στο εξής ικανοί αγιοποίησης, σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο. 
Η αγιοποίηση μέχρι σήμερα ήταν εφικτή για τρεις μόνο κατηγορίες ανθρώπων: για τους μάρτυρες, για όσους έζησαν μια ζωή με ηρωικές αξίες και για όσους είχαν μια σαφή φήμη αγίου στην κοινωνία. Όμως πλεόν, σύμφωνα με μια επιστολή του Πάπα "η ηρωική προσφορά ζωής, όπως προτείνεται και πραγματοποιείται από την φιλανθρωπία, εκφράζει μια αληθινή, ολοκληρωμένη και παραδειγματική ομοίωση του Χριστού". 
Υποψήφιοι, δηλαδή, για αγιοποίηση, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, είναι όσοι Χριστιανοί βοήθησαν αρρώστους με βαριές ασθένειες και αργότερα πέθαναν οι ίδιοι από αυτές, σύμφωνα με την εφημερίδα του Βατικανού. Υποψήφια, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μια 28χρονη, η Κιάρα Κορμπέλα, η οποία αρνήθηκε θεραπεία για καρκίνωμα, καθώς ήταν έγκυος και θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του αγέννητου παιδιού της. Η Κιαρα πέθανε ένα χρόνο αργότερα, το 2012, όταν πια ο καρκίνος ήταν τελικού σταδίου και η θεραπεία ήταν αναποτελεσματική. 
Τέτοιοι χριστιανοί, όπως γράφει η επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου, "αξίζουν τον θαυμασμό τον οποίο η κοινότητα των πιστών αποδίδει συνήθως σε όσους εθελοντικά αποδέχονται το μαρτύριο του αίματος ή έχουν εφαρμόσει τις χριστιανικές αξίες σε ηρωικό βαθμό". Ειδικότερα θα πρέπει "η ελεύθερη και εθελοντική προσφορά ζωής να ορίζεται από την ηρωική αποδοχή του προσεχούς θανάτου από φιλανθρωπικά κίνητρα". 
Βέβαια οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ζήσει βάσει των χριστανικών αξιών και πριν την αλτρουιστική πράξη τους και να έχουν φήμη αγίου. Επίσης κατόπιν του θανάτου τους θα πρέπει να τους αποδοθεί ένα θαύμα. 

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: