Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Η Ιαπωνία πάσχει από το «σύνδρομο της αγαμίας»

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας που έχει ηλικία μικρότερη των 40 ετών παρατηρείται πως χάνει το ενδιαφέρον του στις παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν βγαίνουν ραντεβού ενώ ολοένα και αυξανόμενοι αριθμοί δεν ενδιαφέρονται για το σεξ. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με το "σύνδρομο της αγαμίας", θεωρώντας το μια εθνική καταστροφή εν εξελίξει.  
Η Ιαπωνία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υπογεννητικότητας στον κόσμο. Ο πληθυσμός της, των 126 εκατομμυρίων, έχει συρρικνωθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία και προβλέπεται να μειωθεί κατά 30% ακόμη μέχρι το 2060. Οι σύμβουλοι ανθρωπίνων σχέσεων και οι ψυχολόγοι, όμως, δηλώνουν ότι για αυτό ευθύνεται εν μέρει η κυβέρνηση. 
Ο αριθμός των εργένηδων είναι εξαιρετικά υψηλός. Μια έρευνα του 2011 έδειξε πως το 61% των ανύπαντρων αντρών και το 49% των γυναικών ηλικίας 18 έως 34, δεν είχαν καμία σχέση - ποσοστό κατά 10% αυξημένο από την προηγούμενη πενταετία. Μια άλλη έρευνα έδειξε πως το 30% των ανθρώπων κάτω των τριάντα ετών δεν είχαν ποτέ σεξουαλικές σχέσεις. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2013 από την Ένωση Διοργάνωσης Γάμων της Ιαπωνίας το 45% των γυναικών μεταξύ 16 και 14 ετών, δεν ενδιαφερόταν ή απεχθανόταν το σεξ. Στους άντρες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μεγαλύτερο του 25%. Το 2012 η υπογεννητικότητα έσπασε τα ρεκόρ όλων των εποχών. 
Όμως οι Ιάπωνες κάτω των 40 ετών δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν το επόμενο βήμα και να αρχίσουν να αναπαράγονται από χρέος προς το έθνος, όπως έκαναν οι μεταπολεμικές γενιές. Η χώρα τα τελευταία 20 χρόνια παλεύει με την οικονομία της, ενώ το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα του 2011 άφησαν βαθιά το σημάδι τους στην κοινωνία. Ο γάμος, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει γίνει ένα ναρκοπέδιο. Οι Ιάπωνες δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον στη δουλειά τους καθώς και η εργασιακή ασφάλεια ξεθωριάζει. Οι γυναίκες έχουν γίνει πιο ανεξάρτητες και φιλόδοξες. Παρόλα αυτά οι συντηρητικές αντιλήψεις τόσο στο σπίτι όσο και στον εργασιακό χώρο επιμένουν. 
Το τιμωρητικό σύστημα των επιχειρήσεων στην Ιαπωνία δεν επιτρέπει στις γυναίκες να συνδυάζουν εργασία και οικογένεια, την στιγμή που το κόστος για την ανατροφή των παιδιών απαιτεί να εργάζονται και οι δυο γονείς. Οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι κάτι ασυνήθιστο, καθώς το εμποδίζει και η γραφειοκρατία.
Η έλλειψη στόχων από την ιαπωνική κοινωνία ωθεί σε πλήρη απουσία ερωτικής ικανοποίησης ή σε ευκαιριακή με την βοήθεια των γνωστών-αγνώστων τεχνολογιών: πορνό στο διαδίκτυο, ψηφιακές σύντροφοι, πορνογραφικά καρτούν. Επιπλέον, έχουν αναπτύξει μια φοβία για τις σχέσεις. Το συναισθηματικό δέσιμο θεωρείται βάρος, αφενός για το κόστος που έχει η αγορά ακινήτου στην Ιαπωνία, αφετέρου για τις αβεβαιότητες που μπορεί να προκύψουν από μια ή έναν σύζυγο και τα πεθερικά. Η δε υπεραιωνόβια αντίληψη ότι σκοπός του γάμου είναι η αναπαραγωγή καλά κραττεί στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με το Ιαπωνικό Ινστιτούτο Πληθυσμού και Κοινωνικής Ασφάλειας το 90% των νέων γυναικών προτιμά να μένει μόνη παρά να παντρευτεί στο πλαίσιο που πιστεύεται ότι λειτουργεί ο γάμος. 
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και μια ομάδα αντρών κάτω των 40 ετών, που απορρίπτει τα ανδροπρεπή πρότυπα της Ιαπωνίας - ότι ο άντρας πρέπει "να φέρνει το ψωμί" στο σπίτι για την γυναίκα και τα παιδιά. Το θεωρούν εξωπραγματικό απορρίπτοντας τόσο την καριέρα όσο και τον έρωτα. 
Η Ιαπωνία όμως είναι στημένη έτσι ώστε να προωθεί την ατομική ζωή: Εργασία σχεδόν 20 ωρών την ημέρα, εστιατόρια για να τρώει κανείς όρθιος, μικροσκοπικά ξενοδοχεία για έναν ύπνο, μαγαζιά με αυτόματα μηχανήματα που πωλούν έτοιμο ρύζι και εσώρουχα μιας χρήσης. Όλα αυτά αναπτύχθηκαν για τους εργαζόμενους που είναι όλη την ημέρα στο πόδι. Πλέον, μάλιστα, υπάρχουν τα παραπάνω και αποκλειστικά για γυναίκες. 
Μπορεί στην Ιαπωνία η έλλειψη θρησκευτικής επιρροής, που προωθεί τον γάμο και την οικογένεια, η σεισμογενής γεωλογία που επηρεάζει τα συναισθήματα υπό τον φόβο του θανάτου, και το ακριβό κόστος ζωής και ανατροφής παιδιών, να είναι οι λόγοι που επιταχύνουν την απομάκρυνση από τις σχέσεις, όμως μια τέτοια τάση παρατηρείται και στην υπόλοιπη αστική Ασία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπου όλο και λιγότεροι άνθρωποι παντρεύονται, οι γεννήσεις μειώνονται και τα ατομικά νοικοκυριά πληθαίνουν...

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: