Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Δεν εμπίπτει στην απόφαση του ΣτΕ η παραγραφή της Λίστας Λαγκάρντ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει να ελέγχει όλες τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής μέχρι να περαιωθούν, γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Να θυμίσουμε πως προ ολίγων ημερών, εντύπωση είχε προκαλέσει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη συνεχή -πέραν της πενταετίας- παράταση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου.
«Τα αποτελέσματα των ελέγχων της Λίστας Λαγκάρντ δεν είναι ανύπαρκτα»
Η Κατ. Παπανάτσιου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, διευκρίνισε ότι πολλές από τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής -συμπεριλαμβανομένης και της Λίστας Λαγκάρντ- δεν εμπίπτουν στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
Όπως σημείωσε, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το χρονικό διάστημα παραγραφής της κάθε περίπτωσης κυμαίνεται ανάλογα από 5 έως 20 χρόνια.
«Τα αποτελέσματα των ελέγχων της Λίστας Λαγκάρντ δεν είναι ανύπαρκτα, άρα πρέπει να προχωρήσει ο έλεγχος μέχρι την περάτωση της υπόθεσης», επεσήμανε η κ. Παπανάτσιου.
Η υφυπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του ΣτΕ λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η δικαστική λειτουργία είναι ανεξάρτητη, την εμπιστευόμαστε και δεν θα μπω στην ουσία της απόφασης και να σχολιάσω».
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ για το θέμα της παραγραφής ώστε να την ελέγξουν οι νομικοί του σύμβουλοι και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Εκτέλεση φορολογικών εισαγγελικών παραγγελιών
Στο μεταξύ, η Κατ. Παπανάτσιου από τη Βουλή, προανήγγειλε μία νέα δομή στο υπουργείο, αναφέροντας: «βρισκόμαστε σε στάδιο νομοθετικής προετοιμασίας για τη σύσταση νέας δομής στο υπουργείο μας υπό την εποπτεία του Οικονομικού Εισαγγελέα, η οποία θα έχει σαν αποκλειστική αρμοδιότητα την εκτέλεση φορολογικών εισαγγελικών παραγγελιών. Βούληση και στόχος μας είναι η δομή αυτή να στελεχωθεί επαρκώς με ικανό προσωπικό και να στοχεύσει αποδοτικά και αποτελεσματικά στις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: